Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърта победа за Куартараро за сезона на Катедралата на скоростта

Традицията и този път бе спазена. Победа за Yamaha на нечетна година. Направи го лидерът в световния шампионат Фабио Куартараро (Monster Energy Yamaha MotoGP) на пистата Ассен. За четвърти път през 2021 г. той печели победа с отлично каране. На , Катедралата на скоростта в последните 10 години печелят Yamaha (нечетна) и  Honda (четна). Нещо повече Yamaha направи дубъл – взе 1-о и 2-о място. Маверик Винялес от последен в Германия стана втори в Нидерландия. Световният шампион Жоан Мир (Suzuki Ecstar) взе третия си подиум за сезона – 3-и.

Винялес бе на първа позиция, а до него Куатараро. Направиха много добър старт, но французинът беше малко по-бърз и отмъкна първото място на съотборника си в завой 1, за да вземе холшота.  Винялес беше избутан на 5-о място, тъй като Франческо Баная (Ducati Lenovo) направи скок и излезе начело на завой 8. Зад него бе Куартараро и двамата започнаха битка. Редом с тях в челото се намърда Такаки Накагами (LCR Honda Idemitsu). Тримата вървяха така в следващите няколко тура.

На 7-ия Куартааро излезе начело между 12 и 13 завои. Междувременно Накагами все още държеше Винялес зад себе си, а Йохан Зарко (Pramac Racing), Мир и Мигел Оливейра (Red Bull KTM Factory Racing) бяха зад тях.

Фабио дръпна на Пеко с 1,2 сек. с два тура по 1:32,8. На 11-та обиколка тази разлика беше до 2,5 сек. Баная трябваше да отбива атаките на Накагами. Японският мотоциклетист изпревари пилота на Ducati на 11-ата обиколка, но с по-мощния си мотор, Баная си върна второто място на правата. Винялес, Зарко, Мир и Оливейра изчакваха „лудите да се налудуват“.


Баная получи наказание за дълги обиколки за излизане от ограниченията на пистата няколко пъти много пъти. На 15-ата обиколка имаше много екшън. Баная се зае да кара в цикъла на дълги обиколки, съотборникът му Милър падна на завой 5, Накагами взе да отстъпва и бе изпреварен от Мир на същия завой. Винялес беше на второ място, на четири секунди зад лидера на избягалия Куатараро. Милър излезе отново на трасето, но получи черния и оранжев флаг, което означава, че австралиецът е излязъл от надпреварата. Мир мина покрай Зарко на завой 5 с осем обиколки, за да стигне до третото място, Оливейра беше на около половин секунда от Зарко на пето място.

Разликата между Куартараро и Винялес стана над 2,5 сек. El Diablo вече предвкусваше триумфа си в Ассен и четвъртите 25 т. през този сезон. Те му осигуриха 34 т. аванс и спокойствие през лятната ваканция.  Винялес постигна впечатляващо темпо в края на състезанието с предната мека гума. Това обаче не беше достатъчно да догони Куартараро.  Това обаче е добре за Маверик, който беше последен на Заксенринг, а се връща на подиума за първи път след победата си в Гран при на Катар. Подиумът на Мир е неговият трети за сезона, след като тръгна 10-и.Най-бързият пилот на Ducati в Асен беше Зарко – 4-и. Французинът беше само на 0,3 сек. от 3-ото място. Пети стана Оливейра, който в края вдигна ръце и се отказа от преследването бързаците пред него.

Баная се върна на 6-о място след наказателната въртележка. Той победи Марк Маркес (Repsol Honda) с 0.075 сек. Осемкратният световен шампион, стартира 20-и, с болки и натъртвания от хайсайта в петък, но стана 7-и. Ще има време да се възстанови добре в следващите 5 седмици почивка.

Алеиш Еспаргаро (Aprilia Racing Team Gresini) се бореше с Пеко и Маркес, но загуби битката и стана 8-и. След първоначалния си устрем Накагами едва „допълзя“ до 9-о място и пак се размина с мечтания подиум. Самотен, на 10-о място финишира  Пол Еспаргаро (Repsol Honda).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Славия надигра Септември (София) в контрола

Славия постигна победа в първата си приятелска среща по време на лятната подготовка. "Белите" се наложиха с 4:1 срещу новака в елита Септември (София). В 14-ата минута Иван Минчев подаде за Ертан Томбак, който асистира за нападателя Цветелин Чунчуков, който се завърна с гол при "белите". В 33-ата минута отново Минчев пусна за Куентин Зеедорф и..

публикувано на 26.06.24 в 20:06

Младоци носят успех на ЦСКА София в Банско

ЦСКА победи ФК Крумовград с 2:0 в контролна среща, играна в Банско."Червените" стигнаха до успеха с дебютни попадения на новото попълнение Иван Тасев и юношата Наско Цеков в края на срещата.  През първото полувреме "червените" контролираха темпото на двубоя и с постепенни атаки упражниха натиск върху съперника си. Първото по-добро положение за ЦСКА..

публикувано на 26.06.24 в 20:04

Гергана Топалова стартира с победа в квалификациите на Уимбълдън

Втората ракета на България при жените Гергана Топалова дебютира с победа в турнирите от Големия шлем. Българката надделя над германката Ела Зайдел със 7:5, 6:4 за 1:38 час и се класира за втория кръг на квалификациите на Уимбълдън. Топалова, номер 229-а в световната ранглиста, поведе с 2:0 в началото на мача, но допусна изравняване. 24-годишната..

публикувано на 25.06.24 в 20:06

Клуб "Таекуондо Фитнес НСА" с открита тренировка в подкрепа на здравословния начин на живот

На 27 юни от 19.00 часа  в парк „Възраждане“ спортен клуб "Таекуондо Фитнес НСА" организира открита тренировка и демонстрация. Събитието е част от проекта "TAE SHS 2 - Таекуондо за по-устойчив и здравословен начин на живот“. „Проектът има за цел повишаване на обществената осведоменост по отношение на изменението на климата и насърчаване на..

публикувано на 25.06.24 в 16:55
Бразилия-Коста Рика  0:0

Бразилия с проблеми още на старта на Копа Америка

Отборът на Бразилия започна колебливо участието си на Копа Америка. "Селесао" направи нулево реми с Коста Рика в първия си мач от група "D" на турнира. Играчите на Доривал Жуниор дадоха всичко от себе си, за да стигнат до победата, но направиха доста пропуски, един техен гол бе отменен, а веднъж и гредата помогна на съперника им. В крайна сметка..

публикувано на 25.06.24 в 06:50
Ралф Рангник

Ралф Рангник: Знам какво да очакваме

Ралф Рангник призна, че е имало съмнения сред играчите, когато е бил назначен за селекционер на националния отбор на Австрия през 2022 година, но 65-годишният германец изведе тима до прага на елиминациите на Евро 2024 в Германия.  Съставът на Австрия, която се изправя срещу Нидерландия във вторник в последния си мач от група "D", загуби от Франция с..

публикувано на 25.06.24 в 06:33
Роналд Куман

Роналд Куман: Не трябва да подценяваме австрийците

Селекционерът на Нидерландия Роналд Куман подкрепи безрезултатния си нападател Мемфис Депай, за да запуши устата на своите критици преди мача на тима с Австрия утре.  Двата отбора се срещат от 19:00 часа в група „D“ в Берлин в сблъсък, който е съдбовен за австрийците, тъй като „лалетата“ си гарантираха място в следващата фаза. Депай беше обект на..

публикувано на 25.06.24 в 06:25