Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевен е домакин на инициативата „България срещу диабета“

Снимка: БГНЕС

Плевен е домакин на Националната инициатива „България срещу диабета“.

На площад „Възраждане“ от 11 до 13 часа гражданите ще могат да получат информационни материали и безплатно да им бъде измерена кръвната захар.

Целта на инициативата „България срещу диабета“ е превенция на заболяването, както и подобряване на осведомеността за него. Активисти от националния поход ще представят опасностите от пандемията на 21-ви век, наречена диабет. Индивидуално организирани колоездачи са в подкрепа на борбата с диабета като самите те демонстрират здравословен начин на живот с повече спорт и движение като най-доброто средство за превенция.

Така нареченият „диабетен патрул“ ще е от 11.00 до 13.00 часа на пл. „Възраждане“, където всеки може освен да получи информационни материали и безплатно да му бъде измерена кръвната захар.

Велопоходът от Плевен към Ловеч ще тръгне в 12.00 часа. Проектът се изпълнява от всички Лайънс клубове в България, Българска асоциация „Диабет“ и други организации.

Инициативата се организира в дните от 26 юни до 8 юли, а колоездачите  ще обходят всички областни градове в България, за да представят опасностите от пандемията на XXI век, наречена диабет. Те ще представят здравословния начин на живот и спорта като най-доброто средство за превенция на диабета.

На определения пункт на централния площад в Ловеч гражданите ще могат да получат информационни материали и безплатно да им бъде измерена кръвната захар. 

В рамките на инициативата през юли предстоят обучения на медицинските специалисти от здравните кабинети в училищата, детските градини и детските ясли. През септември ще се организират четири лагера за деца с диабет тип 1, придружени от родител.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Отбелязва се Международният ден за борба с диабета

Днес е Международният ден за борба с диабета, отбелязан за първи път през 1991 г. от Международната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация. Целта на този ден е да бъдат популяризирани  рисковете и усложненията, които носи със..

публикувано на 27.06.21 в 08:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване: 59% от българите искат страната ни да остане член на НАТО

59 процента от българите искат страната да остане член на НАТО, сочи проучване на Алианса. 30 на сто обаче биха гласували за напускането на организацията. По този показател, България заема първо място сред всички 32 страни-членки на НАТО. 11%..

публикувано на 05.07.24 в 19:20
Явор Дачков

Явор Дачков: Делян Пеевски ще загуби войната срещу Ахмед Доган

Делян Пеевски ще загуби войната срещу Ахмед Доган, защото почетният председател на ДПС Доган изигра хитро картите си – институционално. По места ДПС се организират в подкрепа на Доган и искат истинският лидер на ДПС Доган да се върне като..

публикувано на 05.07.24 в 19:02

Вотът в Иран поставя на изпитание популярността на духовните управници

Иранците гласуват на втория тур на президентските избори. Един срещу друг се изправят умерeният депутат Масуд Пезешкиян срещу протежето на върховния лидер на Иран - твърдолинейният Саид Джалили. Вотът поставя на изпитание популярността на духовните..

публикувано на 05.07.24 в 18:38
Eпископ Йеротей

Епископ Йеротей: Патриарх Даниил е един нов исихаст

Изборът на патриарх Даниил е добър и за българския народ, и за Българската православна църква (БПЦ). Той е един нов исихаст - човек, който се бори със страстите и изкушенията. Това каза в предаването "РадиоТочка" Агатополският епископ Йеротей,..

публикувано на 05.07.24 в 18:36
Виктор Орбан и Владимир Путин

Орбан разговаря с Путин в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан разговаря в Москва с руския президент Владимир Путин.  Според Будапеща посещението е "мисия за мир", докато според Брюксел Орбан не представлява Европейския съюз по никакъв начин, въпреки че Унгария е ротационен..

публикувано на 05.07.24 в 18:19
Киър Стармър и крал Чарлз Трети

Крал Чарлз Трети възложи на Киър Стармър да състави ново правителство

Британският крал Чарлз Трети възложи на лидера на Лейбъристката партия Киър Стармър да състави ново правителство след убедителната победа на проведените в четвъртък общи избори.  Възможно е до края на деня да станем свидетели и на състава на..

публикувано на 05.07.24 в 18:11
Васил Божков

"Хазартното дело" срещу Васил Божков тръгна по същество

Един от процесите срещу Васил Божков тръгва по същество.  Софийският градски съд не откри процесуални нарушения в обвинителния акт по така нареченото "хазартно дело" и насрочи за есента разпитите на първите свидетели.  Съдът обаче..

публикувано на 05.07.24 в 18:04