Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър продължава борбата с горския пожар с международна помощ

Изглед към горския пожар в Кипър

В Кипър продължава битката с огромния пожар, избухнал в събота следобед в района на град Лимасол. Сутринта към усилията на наземните сили ще се присъединят пристигналите от чужбина самолети.

Полицията арестува заподозрян за палеж на стърнища, откъдето се предполага, че е тръгнал огънят.

Президентът Никос Анастасиадис и министри остават през нощта в района на бедствието. Целият държавен механизъм в Кипър е в режим на повишена готовност за справяне с пожара, увери президентът Анастасиадис.

Бушуващият опустошителен огън изпепелява един от най-красивите планински райони в Кипър. В събота вечерта той вече обхвана територии от двете съседни области Лимасол и Ларнака. Засегнати са над 10 села, чиито жители са евакуирани. Само за няколко часа бяха унищожени домове, имущество, земеделски култури, огромни горски площи.

Четирима души са изчезнали, намерена е изгорялата им кола. 

За овладяване на огъня се използват всички налични сухоземни и въздушни средства на Кипър, противопожарните сили и Националната гвардия, но безуспешно. Пожарът е изключително труден за гасене заради огромната площ, върху която вече се разпростира, неговата мощ и силния вятър. Освен това той остави без електричество засегнатите райони и извади от действие помпите за вода. Тази нощ се полагат усилия за преграждане на пътя на огъня и намаляването му преди 9 ч. сутринта, когато се очаква силен вятър.

В събота в битката с пожара участваха и сили от британските военновъздушни бази на острова, а днес международната помощ се увеличава. Малко преди полунощ в Кипър кацнаха два самолета от Гърция, които ще започнат мисията си с първата светлина на деня. Самолети и две пожарни бригади ще пристигнат сутринта и от Израел. Помощ се очаква и от Италия.

Късно през нощта полицията арестува 67-годишен заподозрян по информация, че е горял стърнища на полето си, от което вероятно е тръгнал пожарът. Той ще бъде изправен пред съда днес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Снимката е илюстративна

Кипър поиска помощ от ЕС и съседните страни за гасене на пожара в района на Лимасол

Кипър поиска помощ от Европейския съюз и съседните страни за гасене на големия пожар, който бушува неконтролируемо днес следобед в района на Лимасол. До 17 часа са евакуирани жителите на 5 села, дадени са указания и се подготвя напускането на..

публикувано на 03.07.21 в 19:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Министър Калин Стоянов с обръщение за празника на МВР

"Не мога да ви обещая лесна битка в името на доброто, но ви обещавам безусловната си подкрепа", казва във видео обръщение по повод празника на МВР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Видеото е публикувано в страницата му във..

публикувано на 04.07.24 в 16:14
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Министърът на отбраната отрече да се обмисля връщане на наборната военна служба

Противоминната операция в Черно море е мирна по характер, за нея е информирана Русия и не се използва за изпращане на въоръжение в Украйна.  Заработи оперативна група за противоминни действия в Черно море Минният ловец "Струма" отплава от Варна,..

публикувано на 04.07.24 в 15:52

Един убит и двама ранени при престрелка в столичния кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес в блок №3. Според първоначалната информация са били простреляни 3 мъже. От Спешна помощ съобщиха за БНР, че има един убит и още двама пострадали. Сигналът е подаден в..

публикувано на 04.07.24 в 15:46

Единственият общински съветник от ДПС в Кюстендил с молба за напускане

Единственият общински съветник от ДПС в Кюстендил Габриела Стоянова е подала молба да напусне съвета, каза председателят на Общинската избирателна комисия Венцислав Механджийски. Причините и са лични, не ѝ е оказван натиск отникъде, коментира Стоянова..

публикувано на 04.07.24 в 15:45
Аптека в Силистра

И в Силистра протестираха, не са съгласни с НЗОК

В Силистра вчера и днес фармацевтите не спряха работа, макар и само за половин час, както колегите си в страната, но това не означава, че не ги подкрепят. Категорични са, че ще преминат към ефективни протестни действия, ако промените, които..

публикувано на 04.07.24 в 15:43
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Путин заговори за нови договори за колективна сигурност

Президентите на Китай и Русия се обявиха за нова организация за сигурност в противовес на НАТО. В Астана, където се провежда срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, руският президент Владимир Путин говори за нов набор от евразийски..

публикувано на 04.07.24 в 15:11
Николай Марков

"Величие" призова Николай Марков да освободи поста на председател на ПГ

Ръководството на партия "Величие" официално призова Николай Марков да освободи поста на председател на парламентарната група, а Виктория Василева доброволно да се откаже от поста заместник председател на Народното събрание.  В публикувано на сайта на..

публикувано на 04.07.24 в 15:10