Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Стабилно правителство трябва да продължи линията на служебния кабинет

Илияна Йотова
Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че България има нужда от стабилно правителство. Тя определи като „екзотично“ предложението настоящият служебен кабинет да стане редовен.

Вицепрезидентът очаква политическият разум да надделее в следващите дни, защото страната има нужда от много стабилно правителство:

„От правителство, което трябва да продължи линията на служебния кабинет за връщане на държавността, за законност, за правила, за икономическо развитие, за това България да депозира своя План за възстановяване, да успее да го защити в Европейската комисия. Предизвикателства, които далеч надхвърлят партийния егоизъм и затова се надявам, че в следващите дни разумът наистина ще надделее, ще започнат преговори точно за тези най-важни приоритети“.

Ниската избирателна активност на 11 юли е въпрос на сериозен анализ, смята Йотова:

„Буквално трябва да се разгледа секция по секция, да видим кои са хората, които не са отишли до урните. Дълбоко не вярвам, че машините ги спряха, че ги спря ваканцията, а се задава един друг голям въпрос - дали пък хората не намериха за кого да гласуват“.

Идеята служебният кабинет да стане редовен вицепрезидентът определи като „екзотична“:

„Продължаваме с екзотичните предложения, но аз смятам, че всяка една политическа формация, когато е тръгнала към избори, трябва да си поема отговорността и да бъде готова да съставя кабинет със своите експерти и със своите виждания. Иначе, дайте да си имаме един служебен кабинет, да си променим Конституцията и да приключим“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сателитни снимки на урагана

Ураганът "Оскар" достигна сушата на Бахамските острови

Ураганът "Оскар" стигна сушата на островите Инагуа в басейна на Бахамските острови и се очаква следобед да достигне до Гуантанамо или Олгин в Куба, съобщи американският Национален център по ураганите, цитиран от Ройтерс. В момента "Оскар" се намира на около 241 км на изток-североизток от Гуантанамо, като ветровете му достигат максимална скорост 130..

публикувано на 20.10.24 в 16:17
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп (вляво) и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху - архивна снимка от 2017 година

Нетаняху е разговорял по телефона с Доналд Тръмп

Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че днес той е разговарял с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде "Ройтерс".  "Премиерът Нетаняху повтори своята позиция, която е заявявал и публично: Израел взима предвид въпросите, които повдига американското правителство, но в крайна сметка ще взема решенията си въз основа на..

публикувано на 20.10.24 в 16:08
Президентите на Сърбия Александър Вучич (вляво) и на Русия - Владимир Путин - архивна снимка от 21 ноември 2021, Сочи

Вучич и Путин са разговаряли по телефона за първи път от две години и половина насам

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че в телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин е изразил надежда, както и в предишния им разговор преди две години и половина, че Сърбия няма да въведе санкции срещу Русия, предаде ТАНЮГ. Поводът за разговора е била 80-тата годишнина от освобождаването на Белград от фашистка окупация през Втората..

публикувано на 20.10.24 в 15:53

Във Велико Търново направиха възстановка на Струмишката епопея

Военноисторическа възстановка на Струмишката епопея от преди 80 години беше пресъздадена на военния полигон "Беляковец“. Над 70 курсанти и участници от родолюбиви сдружения от България и чужбина претвориха победната битка на 18-и пехотен Етърски полк, когато Българската армия влиза победоносно в Скопие. Струмишката епопея е от..

публикувано на 20.10.24 в 15:37
Жители на община Кочериново протестират заради безводието - 2 септември 2024

Подменят 12 км от ВиК мрежата в община Кочериново

Започна подмяната на общо 12 киломера от ВиК мрежата в община Кочериново, каза за БНР кметът Светослав Горов. Близо месец общината беше на воден режим това лято заради нарушено водоподаване от язовир "Калин" и споделянето на водата със съседната община Рила. Подмяната започна в общинския център - в града се подменят към 600 м по главната..

публикувано на 20.10.24 в 15:15

60 полицаи са ангажирани в осигуряването на нормален вот в монтанското село Габровница

30% е избирателната активност  към обяд  в монтанското село Габровница, където избират нов кмет. Двама са кандидатите. Няма нарушения. Частични местни избори на 16 места в страната 250 жители на Габровница са преминали през единствената изборна секция до обяд днес. Това прави към 30% от имащите право на глас за кмет на селото.  "Няма..

публикувано на 20.10.24 в 14:59

Властите в Газа съобщават за растящ брой на жертвите след израелския удар в Бейт Лахия

Броят на убитите или изчезнали под развалините след вчерашното израелско нападение в град Бейт Лахия в северната част на Ивицата Газа достигна 87, съобщиха здравните власти в палестинския анклав. Ранените са над 40. Били са поразени многоетажна жилищна сграда и няколко къщи. Много хора остават затиснати под отломките и се очаква броят на жертвите да се..

публикувано на 20.10.24 в 14:51