Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канарските острови и Галисия наложиха строги Covid ограничения

Снимка: БГНЕС

От днес Канарските острови и Галисия изискват сертификат за ваксинация, за преболедуване или отрицателен тест за достъп до затворени помещения в райони и общини с висока заболеваемост. Решението беше взето през седмицата от регионалните правителства в опит да ограничат бързото разпространение на Делта варианта на коронавируса.

Регионалният премиер на Канарските острови Алберто Нунес обяви, че местните власти правят всичко възможно, за да позволят на туристическия бранш да работи, но в същото време трябва да се грижат и за здравето на самите туристи. Затова е прието компромисно решение - ресторантите, баровете и дискотеките ще приемат с намален до 50% капацитет, а спортните зали - до 33 на 100, но посетителите са длъжни да представят сертификат, че са ваксинирани, че са изкарали болестта или отрицателен тест, че не са заразени. 

Заради засиления натиск към доболничната и болничната помощ правителството обжалва и решението на Върховния съд, с което се забранява въвеждането на вечерен час от 0:30 ч. до 6 ч. сутринта. 

Според министъра на здравеопазването Блас Трухийо ако туристите искат да почиват на Канарските острови, са длъжни да спазват местните ограничения, в противен случай подлежат на парични глоби. Той припомни, че Италия въвежда от 5 август изискването за Ковид сертификат за барове и ресторанти. Гърция и Португалия вече го въведоха, а Франция го обсъжда.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ангел Кунчев

Кунчев: Ако няма по-висок имунизационен обхват, у нас ще се повтори картината от Испания, Гърция, Кипър

От днес влиза в сила изискването за 72 часов PCR тест за българските граждани, които се завръщат от държави от "червения" Covid списък. В ограничителната зона са Кипър, Великобритания, Испания, Фиджи и Кувейт. Главният държавен санитарен..

обновено на 19.07.21 в 18:10

Над 52 на сто от населението на Испания вече е напълно ваксинирано

29 535 са новозаразените с Covid-19 в Испания за последните 24 часа. Починалите са 28 души. Натрупаната честотата продължава да нараства, макар и с по-малки темпове, като средната за страната е 659 случая на 100 000 жители.  В същото време повече..

публикувано на 23.07.21 в 02:35

Германия обявява Нидерландия и Испания за зони с висок Covid риск

В петък германският институт "Роберт Кох" (RKI) класифицира Нидерландия и цялата територия на Испания, включително Балеарските острови, като "зони с високо разпространение" на коронавирусна инфекция, съобщава Ройтерс. Решението означава, че..

публикувано на 23.07.21 в 17:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на..

публикувано на 02.07.24 в 20:11