Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон и Вашингтон смятат, че Техеран е отговорен за атаката срещу танкер

Доминик Рааб
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания и Съединените щати смятат, че Иран стои зад атаката на танкер, при която загинаха двама души, съобщи Би Би Си.

Корабът „Мърсър стрийт“, управляван от израелска компания, беше нападнат с дрон в четвъртък край бреговете на Оман. Убити бяха британски и румънски гражданин.

Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че според Лондон Техеран е използвал един или повече дронове срещу танкера. Рааб определи атаката като „предумишлена, целенасочена и ясно нарушение на международното законодателство“.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън обяви, че Вашингтон също е уверен, че Иран е извършил нападението и че ще последва „подходящ отговор“.

По-рано премиерът на Израел Нафтали Бенет каза, че очаква международната общност ясно да покаже на Иран, че е допуснал сериозна грешка.

„Иран извърши нападението срещу кораба. Заплашителното поведение на Иран е опасно не само за Израел, но и вреди на световните интереси, свободата на навигацията и международната търговия. Съществуват доказателства от разузнаването и очакваме международната общност да изясни на иранския режим, че е допуснал голяма грешка“, заяви израелският премиер.

Реакцията на Техеран беше, че Израел трябва да прекрати неоснователните обвинения, припомня Би Би Си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Танкерът

Израел обвини Иран за атака срещу танкер

Израел обвини Иран, че стои зад атаката срещу петролен танкер в четвъртък, при която бяха убити двама членове на екипажа - граждани на Великобритания и Румъния, предаде Би Би Си. Не се съобщава за други пострадали на борда на „Мърсър Стрийт“...

публикувано на 31.07.21 в 09:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

След иранското нападение над Израел: Първи разговори между представители на Иран и САЩ

За първи път след иранското нападение над Израел с дронове през април са водени разговори между представители на Иран и САЩ. За това съобщава американският новинарски портал "Аксиос", цитиран от Ройтерс. Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха..

публикувано на 18.05.24 в 12:40
Снимката е илюстративна.

Рестартираха процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която да бъде разрешено на компанията "Търговска лига" да изгради болница с 550 легла в софийското село Казичене. Това става ясно от информация, изпратена до БНР от..

публикувано на 18.05.24 в 12:16

Изложба живопис "Светът на операта в картини" откриват в Добрич

Изложбата живопис "Светът на операта в картини" ще бъде открита днес от 14.00 часа в Дом-паметник "Йордан Йовков". Поканата е от Регионалния исторически музей, Фондация за изкуство "Йордан Петков" и НЧ "Палитра". Куратор на изложбата е Нели Вълчева –..

публикувано на 18.05.24 в 11:38

И авиомузеят в Бургас се включва в Европейската нощ на музеите

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите с вход свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация, съобщиха..

публикувано на 18.05.24 в 11:17

С двудневен празник в Кипър отбелязват Европейския ден на "Натура 2000"

С двудневен празник - днес и в следващата събота в Кипър се отбелязва Европейският ден на екомрежата "Натура 2000", за какъвто е определен 21 май. Инициативите са организирани от Министерството на околната среда, Фондацията за опазване на Кипър,..

публикувано на 18.05.24 в 11:08

Кола се преобърна до АМ "Тракия", водачът загина

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия". Кола излетя от аутобана и се обърна в полето.  Инцидентът е станал около 9:30 часа в събота сутринта на 74-ия км в платното в посока Бургас. Загинал е водачът на автомобила "Фолксваген" – млад мъж. Той е..

публикувано на 18.05.24 в 10:54

Експерт: Светът няма надеждна защита срещу опасностите от изкуствения интелект

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че..

публикувано на 18.05.24 в 10:42