Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е номинираният за правосъден министър Иво Атанасов

Снимка: Радио Видин

Номинираният за правосъден министър е секретар на Парламентарната група на "Има такъв народ". Той е бил депутат и в 45 -тото Народно събрание

Той на 56 години. Роден е в Свиленград, но втори път е депутат от Видин. Председател е на Арбитражно-контролната комисия на партия „Има такъв народ“. Адвокат с над тридесет годишна практика, според видински медии, а според номинирания за премиер Пламен Николов - изключителен професионалист 

След регистрирането на видинската листа на "Има такъв народ" за вота на 11 юли пред пред Цветомир Цветанов от Радио Видин коментира състоянието в страната, говори за скелетите в гардерова на ГЕРБ, осветени от служебното правителство, хвали министрите Кирил Петков и Асен Йорданов за предприетото от тях:

 "Много от тези действия няма да могат да доведат до очакван резултат поради наличието на един главен прокурор - Гешев, който е имал цялата тази информация и той не е предприемал действия".

По време на дебата в Парламента, след бламирането от ВСС на искането на правосъдния министър Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев, Иво Атанасов се обявява за "кардинална съдебна реформа", но не само на прокуротурата, но и на функциите на Министерството на правосъдието. 

"Гешев няма да си тръгне, ако ние не измислим модела, който да замени сегашния", казва от трибуната номинираният за министър на правосъдието.

Момчил Иванов е оттеглил номинацията си за правосъден министър

Той е трето, лансирано от ИТН име, за този пост. Преди оттеглилия се днес Момчил Иванов, само на хартия, позицията беше определена за Петър Илиев. Сега той е номинация за вицепремиер и вътрешен министър и ако бъде избран, ще изпълнява функциите си, докато е обект на проверка на Етичната комисия на СУ по съмнения за плагиатство от колегата му в катедра "Конституционно право" Наталия Киселова. 

Доц. Наталия Киселова по казуса с плагиатството и Петър Илиев: Въпросът беше замразен, „вдигнат на трупчета“ 2015-а

Пред "Хоризонт" тя каза, че е имала такива съмнения и още преди 6 години е поставила въпроса,  но темата "била замразена". Сега се надява на независима проверка:

 "На Изток Тюркмен Баши може да си позволи да си припише някои народни творчества, но на Запад, когато заемаш публична длъжност, носиш отговорност доста по-голяма при зачитане на академичната етика".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зам.-областният управител на Перник Владимир Русев е освободен от поста

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев е освободен заместник областният управител на Перник Владимир Русев. Новината потвърди самият Русев с пост в социалната мрежа.  Владимир Русев е член на Изпълнителният съвет на местната структура на "Да, България" и бе назначен за зам. областен управител на Перник на 11 декември миналата година...

публикувано на 03.07.24 в 13:37

При руска атака в Днипро са убити най-малко четирима души

При руска атака с ракети и дронове срещу украинския град Днипро бяха убити най-малко четирима души и други 27 бяха ранени, предаде "Ройтерс", като се позова на кмета на града. В следствие на атаката в града са избухнали и множество пожари. Междувременно двама цивилни бяха убити и един бе ранен при украинска атака с дронове, която порази пекарна в..

публикувано на 03.07.24 в 13:25

Двама пострадали след бой в заведение в Брезник

Мъж и жена са пострадали след бой между две празнуващи групи в заведение в Брезник, съобщиха от полицията. Жената е с травми на ръката. Тя е прегледана в пернишката болница и освободена за домашно лечение, а мъжът е със счупена челюст и е настанен за лечение в  столично лечебно заведение. Задържани са четирима души - двама от Брезник и двама..

публикувано на 03.07.24 в 13:16
Николай Марков

Николай Марков: Наближава часът на истината

Наближава часът на истината. От гласуването за правителство маските на истинските предатели и лъжци ще станат ясни. Това написа във Facebook председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков по-малко от час преди да започне разглеждането на точката за проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. "Ще стане ясно и кой е тотално зависимия човек, влязъл..

публикувано на 03.07.24 в 12:59
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Ако трябва да се залага, не би трябвало да имаме правителство

Според мен правителството няма да мине. Бих се доверил на Борисов и оценката му като двигател на този процес, трудно е да се предвиди ситуацията. Нито една политическа партия не иска предсрочни избори, но това не означава, че ще намерят основания да подкрепят правителство. Това прогнозира политологът и преподавател в НБУ  Христо Панчугов в..

публикувано на 03.07.24 в 12:57

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за предстоящия зимен сезон въпреки ръста на пенсиите.  Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов подписа заповед за актуализиране на коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ.  В новия коефициент е отчетено..

публикувано на 03.07.24 в 12:52
Емилия Милчева

Емилия Милчева: Отиваме на избори! Борисов направи превъзходен спектакъл

Отиваме на избори! Прогнозата направи пред БНР журналистката Емилия Милчева и добави, че това, което направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, е "наистина превъзходен спектакъл, чудесно изигран и с цялата мощ на партията , номинираните за министри и тяхното желание да управляват и да поемат политическата отговорност". Борисов търси..

публикувано на 03.07.24 в 12:52