Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди хора напускат щата Луизиана заради урагана Айда

| обновено на 29.08.21 в 12:47
Подготовка за урагана Айда в Луизиана.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ураганът Айда се засили днес до опасната четвърта категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън. Хиляди хора напускат щата Луизиана, а властите подготвят временни приюти за евакуираните въпреки риска от разпространение на коронавируса.

Губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс изрази опасения, че това може да е един от най-мощните урагани, удряли щата от 150 години. В съседния щат Мисисипи беше обявено извънредно положение.

Сбъдна се прогнозата на Националния център за ураганите, че Айда ще се засили до опасната четвърта степен, със скорост на съпътстващите ветрове от около 210 километра в час.

Президентът Джо Байдън обяви, че 500 федерални служители вече са изпратени в Луизиана и Тексас, за да помагат за евакуацията и за справяне с последствията.

„Айда се превръща в много опасна буря и сега се е насочила право към Луизиана. Този уикенд е годишнината от урагана Катрина и това трябва да ни напомни, че сме длъжни да направим всичко възможно да подготвим хората в този район и да сме готови да помагаме“, каза президентът на САЩ.

Ураганът Катрина помете части от Луизиана и съседния щат Мисисипи на 29 август 2005 година. Най-сериозно пострада Ню Орлиънс. Смята се, че жертвите по целия път на Катрина са повече от 1800, а причинените щети - за 125 милиарда долара.

Сега стихията заплашва район, където новите случаи на коронавирус се увеличават поради бавните темпове на ваксинация и разпространението на силно заразния вариант Делта на вируса.

Кметицата на Ню Орлиънс призова жителите на града доброволно да напуснат, за да не се налага принудителната им евакуация.

Губернаторът на щата Луизиана Джон Бел Едуардс коментира, че Айда ще е сред най-мощните урагани от 1850 година насам. Неговата площ е 150 мили.

Айда вече премина като ураган от първа категория над Куба, където причини неголеми материали щети, но не и човешки жертви. Хиляди хора в страната бяха евакуирани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Летище

Нови стачка се очакват на "Хийтроу" в края на май и началото на юни

Персоналът на граничните сили на летище "Хийтроу" обяви нови стачки в края на май и началото на юни, които съвпадат с късната пролетна ваканция на учениците в Обединеното кралство. Стачните действия ще се проведат на 31 май и 1 и 2 юни. След това ще има три седмици без стачки. Повече от 500 членове на профсъюза на работещите в обществените и..

публикувано на 18.05.24 в 05:33
Володимир Зеленски

Володимир Зеленски пред АФП: Киев би приел само справедлив мир

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да засили своята офанзива и подчерта, че Киев би приел само "справедлив мир", въпреки призивите на Запада за бързо решаване на конфликта. В интервю за агенция "Франс прес" украинският държавен глава отново повтори настояванията си съюзниците да изпратят на страната му още бойни самолети и..

публикувано на 18.05.24 в 05:23
Старият град в Лимасол.

Над 20 музеи и галерии в Кипър отварят днес врати за посетителите безплатно

Повече от 20 музеи и галерии в Кипър приемат днес посетителите с безплатен вход и удължено работно време по случай Международния ден на музеите. Поканата на културното министерство е за пътешествие през историята, културата и богатото наследство на острова.  Една от най-големите колекции от прояви е в Кипърския музей на народното изкуство. Днес той става..

публикувано на 18.05.24 в 05:17
Бежански лагер

Палестински боец е бил убит при израелска атака на Западния бряг

Палестински боец е бил убит, а други осем души са били ранени при израелска въздушна атака в бежанския лагер "Дженин" в окупирания Западен бряг. Това съобщиха от палестинското здравно министерство и от израелската армия, цитирани от "Ройтерс". Осемте ранени са в стабилно състояния и се лекуват в болница, уточнява от палестинското министерство на..

публикувано на 18.05.24 в 04:42

Светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди експерт

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект (ИИ), предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект "разбират малко за това как работят техните системи" и научните..

публикувано на 18.05.24 в 04:25
Редакцията на в.

Вашингтон пост: Руската офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени

Втората руска офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени, пише "Вашингтон пост" седмица след началото на битката. Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили В навечерието на руското нападение една единствена украинска териториална бригада е трябвало да следи движенията на руснаците по..

публикувано на 17.05.24 в 22:59
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили

Настъплението на руснаците в Харковска област цели да отслаби позициите на украинската армия по цялата линия на фронта. Това заяви във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Униан. По думите на Зеленски, Русия иска да покаже, че именно тя определя какво ще става по-нататък във войната:  "Фактически..

публикувано на 17.05.24 в 22:38