Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна чества Съединението

2
Снимка: Радио Варна

Годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия беше чествана във Варна. Венци и цветя бяха положени на паметната плоча на княз Александър Батенберг. Пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война до общината също бяха поднесени цветя.

Галина Благоева следеше с вълнение събитието.

„За мен е голям празник, вълнувам се. Съжалявам, че празнуваме в такава обстановка, пандемична.“

Запитана за урока на Съединението, тя каза:

„Независимо в каква ситуация и обстановка живеем, трябва да бъдем единни. Това го знаем още от Кубрат“.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Адриан Антонов

Шест години затвор за шофьора, прегазил Ани и Явор

19-годишният Адриан Антонов е осъден на 9 години затвор за смъртта на 24-годишната Ана-Мария Малчева и на 22-годишния Явор Стоянов, които бяха блъснати от него на столичния бул. "Сливница" миналия май.  След като Антонов се призна за виновен, съдът намали присъдата му на 6 години. Младежът няма да има право да шофира в следващите 9 години...

публикувано на 04.07.24 в 17:14

Голяма мраморна статуя откриха в античния град Хераклея Синтика край Петрич

Голяма мраморна статуя, чиято височина е над човешки ръст, откриха археолозите при проучвания в античния град Хераклея Синтика край Петрич, съобщи пред медиите ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински, предава БТА. Нова находка в античния град Хераклея Синтика Статуята е на божество и е много добре запазена, допълни той...

публикувано на 04.07.24 в 17:09
Мирослав Боршош

Боршош покани на заседание на комисията по култура кмета на София заради военния мемориал

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Кметът Валентин Терзиев прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала. Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI..

публикувано на 04.07.24 в 17:02

Минералният плаж в Белово скара настоящ и бивш кмет

Преди няколко дни, минералният плаж в Белово осъмна с транспарант с надпис "Плажът няма да работи. Кметът спря тока".  Това създаде напрежение в града и допълнително нагнети отношенията между кметът на общината инж. Стойко Стефанов и председателят на общинския съвет Костадин Варев.   Ситуацията е още по заплетена от факта, че комплексът..

публикувано на 04.07.24 в 16:39
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Министър Калин Стоянов с обръщение за празника на МВР

"Не мога да ви обещая лесна битка в името на доброто, но ви обещавам безусловната си подкрепа". Това казва във видеообръщение по повод празника на МВР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  Видеото е публикувано в страницата му във "Фейсбук". "Празнуваме решителността на всички вас, посветили професионалния си път на..

публикувано на 04.07.24 в 16:14
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Министърът на отбраната отрече да се обмисля връщане на наборната военна служба

Противоминната операция в Черно море е мирна по характер, за нея е информирана Русия и не се използва за изпращане на въоръжение в Украйна.  Заработи оперативна група за противоминни действия в Черно море Минният ловец "Струма" отплава от Варна, включва се в черноморската противоминна група Това заяви служебният министър на отбраната Атанас..

публикувано на 04.07.24 в 15:52

Един убит и двама ранени при престрелка в столичния кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред пред офис за бързи кредити (блок №3), като са били простреляни  трима мъже - един е починал на място, а двама са ранени. По случая към момента има двама задържани. Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, който пристигна на мястото, съобщи,..

публикувано на 04.07.24 в 15:46