Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плановите операции отново ще се прилагат в Кипър

Ваксинация в Кипър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес в Кипър се възобновяват плановите операции и приемът на пациенти в болниците. Решението на правителството е част от мерките за постепенно нормализиране на живота в страната след коронавирусните ограничения.

Подобрената епидемиологична обстановка през последните дни в Кипър и намаляването на броя на хоспитализираните пациенти с Ковид-19 позволяват болниците отново да поемат неспешни случаи и да извършват планови операции, се казва в решението на правителството, което е в сила от днес.

165 легла остават на разположение в държавните болници за пациенти с коронавирус.

Във вторник в тях са се лекували 141 заболели от вируса, от които 39 са в тежко състояние. 80% от пациентите не са ваксинирани, съобщи здравното министерство.

От тази сутрин действа и одобреното от правителството увеличаване на максималната заетост на леглата в частните болници. Тя се повишава от 70% на 80%, а в интензивните отделения лимитът е 70% (при 60% досега).

В същото време срок от 10 дни даде здравният министър Михалис Хаджипанделас на държавната здравна организация, която управлява публичните болници, за да изглади проблемите с работата на спешните отделения в тях. Поводът са многобройни оплаквания на гражданите за дълго чакане и недостиг на легла за приемането им, особено през почивните дни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър отчита значителен спад на безработицата

Значителен спад на безработицата в Кипър след пандемията и повишаване на кредитния рейтинг на страната са част от започналото икономическо възстановяване след 18 трудни месеца, посочи финансовият министър Константинос Петридис. Кипър отбелязва..

публикувано на 06.09.21 в 13:23

Кипър очаква чак през 2024 г. нива на туризма отпреди пандемията

Кипър се очаква да възстанови нивата си на туризъм отпреди пандемията, от рекордната 2019 г., едва през втората половина на 2024 г. Страната се насочва към нови туристически пазари.  2021-а е преходна година за туризма в Кипър, за да може да..

публикувано на 05.09.21 в 14:34
Хотел в Кипър

Кипър поема част от разходите за почивка в хотел на ваксинираните

Ваксинираните срещу коронавирус в Кипър ще могат да отидат на почивка в хотел при частичното ѝ заплащане от държавата през следващите три месеца. Правителствената програма за субсидиран туризъм, която е и част от с9тимулите за имунизация, действа..

публикувано на 04.09.21 в 11:21
ВИЖТЕ ОЩЕ
Агенция за социално подпомагане

Правителството вдига със задна дата заплатите в Агенцията за социално подпомагане

Заплатите в Агенцията за социално подпомагане ще бъдат увеличени със задна дата, от 1-ви юли тази година. Това реши правителството с приети промени в устройствения правилник на Агенцията. Разходите за персонал за тази година се повишават с близо..

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Работна група ще предложи изграждането на държавни буферни паркинги на граничните пунктове

Сформираната от служебният премиер Димитър Главчев работна група за разположението на буферните паркинги за тежкотоварни автомобили по границите ни с Румъния и Гърция ще предложи построяването на държавни такива, като част от цялостната концепция..

публикувано на 27.09.24 в 15:45

Изкупната цена на тютюна да бъде поне 11,50 лв./кг очакват производителите

Изкупната цена на тютюна тази година ще бъде по-висока от миналогодишната. Това обещават фирмите-изкупвачи, каза кметът на кирковското село Кран Мустафа Юсеин, където 70% от населението отглежда тютюн:  "Миналата година средната цена беше около..

публикувано на 27.09.24 в 15:45

638 лв. ще бъде линията на бедност през следващата година

Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева или 21,3% в сравнение с тази година. Новият размер на линията на бедност ще облагодетелства уязвимите и най-нискодоходните групи от..

публикувано на 27.09.24 в 15:29
Дим се издига след израелския обстрел на селата в района на Набатия, Ливан

Израелските удари срещу цели на "Хизбула" в Ливан доведоха до нови цивилни жертви и бежански вълни

Израелските удари срещу цели на "Хизбула" в Ливан доведоха до нови цивилни жертви и бежански вълни, докато Бенямин Нетаняху твърди, че страната му ще обсъжда американското предложение за примирие. Нетаняху обяви, че израелски екип е обсъдил със..

публикувано на 27.09.24 в 15:15

Има риск България да загуби най-малко 2 млрд. лв. европейско финансиране по ПВУ

Има риск България да загуби най-малко 2 милиарда лева европейско финансиране заради това, че снощи Народното събрание не прие промените в Плана за възстановяване и устойчивост, новата глава към него, както и актуализираната пътната карта за..

публикувано на 27.09.24 в 15:08
Атанас Илков

Двама са задържани при спецоперация срещу купуването на гласове

Полицейска операция срещу купуването на гласове ще тече през цялата предизборна кампания

публикувано на 27.09.24 в 14:25