Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музика, посветена на морето - в концерта на Радиооркестъра с диригент Здравко Лазаров

Солистка в петък ще бъде певицата Виолета Радомирска

Здравко Лазаров

Главният диригент на Истанбулската държавна опера Здравко Лазаров ще направи концертния си дебют със Симфоничния оркестър на БНР. Досега той е участвал само в звукозаписни проекти. За първи път маестрото ще дирижира и на сцената на зала „България“.

На 22 октомври от 19.00 ч. там ще прозвучат шедьоври на Феликс Менделсон-Бартолди, Едуард Елгар, Ернст Блох и Франк Бридж, а това, което ги обединява, е темата за морето.

Виолета РадомирскаВ „Морски картини“ за глас и оркестър от Елгар солистка ще бъде именитата българска певица Виолета Радомирска – мецосопран.

Концепцията за програмата е по идея на маестро Лазаров, който е положил усилия за публиката, а и за музикантите от оркестъра да има открития.

Повече подробности за това, както и за работата си в оперните театри на Истанбул и Анталия диригентът Здравко Лазаров разказа в предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“. Чуйте в звуковия файл.


ВНИМАНИЕ!
Съгласно заповедта на министъра на здравеопазването, считано от 21 октомври всички, които желаят да посетят концертите на музикалните състави на Българското национално радио, трябва да предоставят „зелен сертификат“ или отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане, или бърз антигенен тест, направен до 48 часа преди съответния концерт.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Морето оживява в концерт на Радиооркестъра на 22 октомври

Морето, възпято от гениите в световната лирика и музикалната литература, е тема на концерта на Симфоничния оркестър на БНР на 22 октомври от 19.00 ч. в зала „България“. Шедьоври на Менделсон, Елгар, Блох и Бридж ще прозвучат под палката на главния..

обновено на 21.10.21 в 11:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Камерната музика на Рихард Щраус - акцент в програмата на "Камералия"

В събота, 21 септември, в София започна шестото издание на фестивала за камерна музика "Камералия".  То ще продължи до 9 октомври и включва общо пет концерта под надслов "Камерната музика като страст". Втората изява е на 24 септември в Софийската..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Художникът Юлиян Табаков с послание към децата чрез изложбата "Виждам те"

"Творението е красив организъм, съставен от множество форми, безброй същества. Но като че ли рядко виждаме неговата същност, скрита от собствените ни проекции – желания и страхове. А в страха и желанията си се опитваме да капсулираме битието, да го..

публикувано на 27.09.24 в 13:35

Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев показват "Спътници в живота"

Институтът за съвременно изкуство в София открива тази вечер изложбата "Спътници в историята" на Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев.  "Програмата, която озаглавихме тази година "Живот заедно", е част от проекта "Суперпозиции" 3, започнат от..

публикувано на 27.09.24 в 11:56

София е домакин на международното изложение за съвременно изкуство Sofia Art Fair

София се присъединява към големите европейски и световни центрове, домакини на атрактивни международни изложения за съвременно изкуство. Sofia Art Fair ще се проведе от 3 до 6 октомври в София Тех Парк. В изложението ще участват галерии и колективи,..

публикувано на 27.09.24 в 10:30
FAKE PHOTO EXHIBITION

Елена Филипчева представя FAKE PHOTO EXHIBITION

Визуалният артист Елена Филипчева представя изложбата си FAKE PHOTO EXHIBITION в One Gallery.  "Съвременният разговор се води в посока фалшиви новини, фалшиви профили, фалшиви стоки, дори фалшиви хора. Не исках да заблуждавам зрителите за това..

публикувано на 26.09.24 в 19:54
Георги Андреев

Георги Андреев е първият български автор в новия сезон на Радиооркестъра

Композиторът Георги Андреев, ръководител на оркестъра в Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", гради творчески връзки и със Симфоничния оркестър на БНР от много години. На 27 септември в зала "България" неговата пиеса "Земя на рози" за гъдулка и..

публикувано на 26.09.24 в 17:57
Маргарита Русева

Обективът на Маргарита Русева ни среща с жителите на малки села в планината

Есента носи в себе си някаква мъдрост. Придава отвън и отвътре усещането за нещо топло и уютно. Есента е обръщане към себе си, някакъв особен инсай д, в който като филм се прожектират спомените ни, случките и преживяванията. Появяват се картини, все..

публикувано на 26.09.24 в 17:06