Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеф Безос иска да строи частна космическа станция

Джеф Безос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиардерът Джеф Безос възнамерява да построи частна космическа станция. Очаква се тя да бъде голяма почти колкото международната космическа станция. 

Компанията "Блу ориджин" планира да построи голяма космическа станция, наречена "Орбитален риф". Намеренията са тя да бъде използвана за научни експерименти, космическа ваканция и дори за космическо производство. Тя трябва да отвори нови възможности в изследването на космоса и в развитието на човечеството, а може би и нов бизнес модел за бъдещето смятат инициаторите ѝ.

За да бъде осъществена реализацията, Джеф Безос планира да работи със "Сиера спейс". Това е компания, която има участие в повече от 500 мисии в космоса и която разполага с опит и технологии за производството на различни космически системи.

Засега не се споменава колко ще струва проекта, но очакванията са, че НАСА ще бъде един от наемателите, тъй като МКС е вече на почти 20 години и това я приближава към края на използването ѝ.

Космическата станция "Орбитален риф" ще струва със сигурност десетки милиарди долари, а плановете са да влезе в действие до около 10 години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джеф Безос

Джеф Безос вече не е най-богатият човек на планетата след силен спад на акциите на Amazon

Джеф Безос загуби само за миг титлата си "най-богатия човек на планетата“ на 20 юли, когато космическият му кораб Blue Origin с него на борда достигна "ръба на Космоса" по време на близо 11-минутен полет, след което последва възстановяване на..

публикувано на 03.08.21 в 11:21
Джеф Безос

Космическата мисия на Джеф Безос приключи успешно (ВИДЕО)

Американският милиардер Джеф Безос полетя до ръба на космоса и се приземи успешно в пустинята на Тексас. Най-богатият човек в света имаше трима спътници.   В 10-минутното пътешествие участваха още брата на Безос -Марк, най-възрастният човек, желаещ..

обновено на 20.07.21 в 17:53
Американският предприемач Джеф Безос

Джеф Безос се оттегля като главен изпълнителен директор на „Амазон“

Най-богатият човек в света Джеф Безос официално се оттегли като главен изпълнителен директор на най-голямата компания за онлайн търговия на дребно „Амазон“, макар че ще продължи да бъде председател на борда на директорите ѝ.  Основателят на..

публикувано на 06.07.21 в 07:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плевен чака 1,5 млн. лева от държавата за щетите от пороите

Община Плевен очаква помощ от държавата за справяне с последиците от природното бедствие на 8 май. Един милион и петстотин хиляди лева са необходими за спешен ремонт на разрушени улични настилки. Плевен се възстановява след снощната буря..

публикувано на 20.05.24 в 16:17

Социалната комисия не прие за задължителна подкрепа в надзора на НОИ на 11% ръст на пенсиите

Парламентарната социална комисия не прие внесения от група депутати проект на решение, с което представителите на правителството в Надзорния съвет на НОИ да бъдат задължени да подкрепят увеличаване на пенсиите с 11 процента от 1 юли. Социалната..

публикувано на 20.05.24 в 16:14
Софийския университет „Св. Климент Охридски

Столичните ВУЗ-ове реагираха по различен начин на обявения от Съвета на ректорите протест

Столичните висши училища реагираха по различен начин на обявения от Съвета на ректорите протест в знак на недоволство от цялостното отношение на държавата към висшето образование. В Софийския университет "Свети Климент Охридски" се провежда..

публикувано на 20.05.24 в 16:03

Акция срещу купуването на гласове в София

Трима души са задържани в София при полицейска операция срещу купуването на гласове. Акцията е проведена в три столични квартала.  Проверявани са търговски обекти в кварталите "Христо Ботев", "Модерно предградие" и "Филиповци".  Повече информация се..

публикувано на 20.05.24 в 15:56
Джулиан Асандж

Британски съд разреши на Джулиан Асандж да обжалва екстрадирането си в САЩ

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж ще може да подаде нова жалба срещу екстрадирането му в САЩ, постанови Върховният съд на Обединеното кралство. Джулиан Асандж получи разрешение да обжалва заповедта да бъде изпратен в САЩ, за да бъде..

публикувано на 20.05.24 в 15:47
Служебният премиер Димитър Главчев.

Премиерът Главчев е възложил на ДАНС проверка по казуса със Симеоновския лифт

Служебният премиер Димитър Главчев е възложил на Държавна агенция "Национална сигурност" проверка на фактите и обстоятелствата, довели до преустановяване на функционирането и на последното лифтово съоръжение в парк "Витоша", съобщават от правителствената..

публикувано на 20.05.24 в 15:24
Международен наказателен съд

МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас"

Международният наказателен съд е поискал заповед за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант за предполагаеми военни престъпления в Ивицата Газа, обяви Главният прокурор на МНС Карим Хан,..

публикувано на 20.05.24 в 15:12