Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън опита да намали напрежението с Франция заради риболова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че Франция е един от "най-добрите, най-старите и най-близките приятели и сутрудници на Обединеното кралство" в опит да намали напрежението в двустранните отношения по повод на спора за риболовните права след Брекзит.

Борис Джонсън заяви това пред журналисти по време на полета му за Рим за срещата на Г-20. Запитан какво ще каже на френския президент Еманюел Макрон, когато го срещне днес, той отговори: "Връзките, които ни обединяват и свързват, са далеч по-здрави от сътресенията, през които преминават сега взаимоотношенията ни". Джонсън обаче отбеляза, че правителството му ще направи всичко необходимо да защити британските интереси. 

В същото време в интервю за "Файненшъл таймс" Макрон посочи, че "този спор не засяга само европейците, но и всички партньори на британците, защото след години на преговори, когато само няколко месеца по-късно правите точно обратното на договореното, това не е добър знак, че могат да ви имат доверие". 

В петък френският посланик в Лондон Катрин Колона бе привикана от британския министър по европейски въпроси Уенди Мортън, която изрази "разочарованието на "Даунинг стрийт" от постоянно използвания от Франция конфронтационен език, което не помога за решаването на спора". 

Париж бе разгневен от решението на британските власти и тези на остров Джърси да откажат лиценз за риболов на френски плавателни съдове миналия месец. В четвъртък във френското пристанище Хавър бе задържан британски траулер, за който се твърди, че няма лиценз и бе отправена заплаха, че през следващата седмица няма да бъдат допускани британските кораби до френски пристанища и ще бъде затегната проверката по карабите и товарните камиони, ако спорът не бъде решен до 2 ноември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон

Тиери Бретон: Брекзит е "катастрофа" за Великобритания

Френският политик Тиери Бретон, който е и комисар по вътрешния пазар в ЕК, заяви във вторник, че Брекзит е "катастрофа" за Обединеното кралство. "Вижте какво се случва по рафтовете на супермаркетите, вижте какво се случва по бензиновите колонки,..

публикувано на 26.10.21 в 10:35
Лондонският мост, 29 юли 2021 г.

Прогноза: Спад с 4% на британския БВП след Брекзит и 2 на сто заради пандемията

Последиците от Брекзит за британската икономика ще бъдат по-лоши от тези, причинени от пандемията, заяви ръководителят на Службата за бюджетна отговорност. Ричард Хюз е изчислил, че напускането на ЕС ще доведе до намаление на британския брутен..

публикувано на 28.10.21 в 11:56

Отлив на студенти след Брекзит във Великобритания. Кои са алтернативните държави

След Брекзит   наблюдаваме увеличен  интерес от страна на българските студенти към висшите училища в САЩ и Канада, като алтернатива на английските. Това коментира за Радио Варна Николай Христанов, организатор на форума „Световно изложение”,..

публикувано на 13.10.21 в 12:29

Брекзит и пандемията пренареждат интереса към университетите в чужбина

Изложението "Световно образование" се провежда в Бургас. То илюстрира как се променя образователната карта. Есенното издание събира международни образователни институции и професионални консултанти. Брекзит повлия на висшето образование във..

обновено на 12.10.21 в 13:54
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джейк Съливан и Йоав Галант

Белият Дом: Джейк Съливан е обсъдил с израелски представители алтернативи на операцията в Рафах

Израелски служители са запознали Съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан с нов алтернативен подход, който да замени военната операция в град Рафах в Ивицата Газа, предаде агенция Ройтерс, като се позова на изявление на Белия..

публикувано на 20.05.24 в 23:44
Реджеп Ердоган

Турция обяви Ден на национален траур заради кончината на иранския президент Раиси

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в понеделник, че Анкара ще има ден на национален траур във връзка със смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, външния министър Хосейн Амир Абдолахян и другите, които загинаха при инцидент с хеликоптер,..

публикувано на 20.05.24 в 23:33

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за смъртта на президента Ебрахим Раиси

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за трагичната смърт на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер вчера, но говорителят на държавния департамент Матю Милър отбелязва същевременно, че това събитие няма да промени..

публикувано на 20.05.24 в 23:29

Руското правителство нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти за 2023 г.

Руското правителство инструктира в понеделник държавния газов гигант "Газпром" да не изплаща дивиденти за 2023 г., съгласно постановление, публикувано на неговия уебсайт и цитирано от Ройтерс. Решението е факт, след като в началото на май..

публикувано на 20.05.24 в 22:37

Кипър се нуждае от 40 млрд. евро инвестиции до 2050 г. за постигане на нулеви въглеродни емисии

Кипър ще се нуждае от близо 40 млрд. евро инвестиции в чисти технологии до 2050 г., за да постигне нулеви въглеродни емисии, показва изследване на независима консултантска компания, което бе представено на проведената днес в Никозия първа среща на..

публикувано на 20.05.24 в 21:51
Бенямин Нетаняху

Нетаняху определи решението на МНС като абсурдно и насочено срещу целия Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че решението на прокурора на Международния наказателен съд в Хага да поиска заповеди за арест срещу него и неговия министър на отбраната е абсурдно и че този ход е бил насочен срещу целия Израел. МНС..

публикувано на 20.05.24 в 21:27

Поредно заседание в Московски съд по дело срещу театралките Беркович и Петрейчук

В Москва се състоя поредното заседание по делото за оправдание на тероризма срещу режисьора Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрийчук. Беркович и Петрейчук не се признаха за виновни по обвиненията в оправдаване на тероризма в първия ден..

публикувано на 20.05.24 в 21:00