Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на РСМ Зоран Заев подаде оставка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев подаде оставка като министър-председател и лидер на Социалдемократическия съюз на Македония, след като партията му загуби балотажа на местните избори в редица градове. На пресконференция в Скопие Заев подчерта, че няма нужда от предсрочни парламентарни избори.

Кандидати на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ печелят кметските места в Битоля, Охрид и Гевгели, сочат неокончателните данни на държавната избирателна комисия. На проведения балотаж за кмет на столицата Скопие е избрана Данела Арсовска, която също е подкрепяна от ВМРО-ДПМНЕ.

Социалдемократическият съюз на Македония е водещата партия в управляващата коалиция. Съгласно законите коалицията може да се споразумее за друг кандидат за премиер и да сформира правителство без провеждането на избори.

Заев оглавяваше и предишното правителство и постигна историческо споразумение с Гърция за добавянето на "Северна" към името на Република Македония. Дотогава Атина блокираше влизането на страната в НАТО и Европейския съюз. Северна Македония стана член на НАТО миналата година, но Брюксел все още не е дал зелена светлина за започване на преговори за еврочленство, припомня Ройтерс.

От своя страна лидерът на опозицията Християн Мицкоски заяви, че вече има нова политическа реалност в страната и е въпрос на време да се създаде ново парламентарно мнозинство в парламента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев

Заев: България вече разбира, че не може да пресече червените линии на Скопие

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че в България вече има разбиране, че не могат да бъдат пресечени червените линии на Скопие - македонският език и македонската идентичност. Заев очаква ветото на България за преговори на..

публикувано на 30.09.21 в 18:39
Буяр Османи

Османи смята, че България променя позицията си спрямо РСМ, Заев потвърди

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че предложението за включване на българската общност в Конституцията не противоречи на интересите на Скопие. По думите на Османи страната никога не е имала проблем да признае..

обновено на 07.10.21 в 18:20
Зоран Заев

Заев обяви победа: Народе македонски, успяхме с изцяло демократични и европейски избори

На местните избори в Северна Македония повече кметски места печели Социалдемократическия съюз, обяви неговият лидер Зоран Заев на специална пресконференция малко след полунощ. „Народе македонски, успяхме да реализираме изцяло демократични и..

публикувано на 18.10.21 в 18:28
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Катастрофа с една жертва затвори пътя София - Варна

Челен удар между лек автомобил и камион затвори пътя София - Варна в участъка на Пушевски кантон. По първоначална информация е загинал водачът на лекия автомобил. Екипи на полицията пренасочват леките автомобили по обходен маршрут през..

публикувано на 28.10.24 в 15:56
Християн Мицкоски

Мицкоски смята, че правителство в България без ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не е възможно

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски определи бъдещия състав на българския парламент като „интересна политическа мозайка” и изрази надежда, че в България ще има правителство, че „няма да има осми поред избори” и че с новото..

публикувано на 28.10.24 в 15:55

"Фолксваген" затваря поне 3 завода в Германия

"Фолксваген" обяви, че ще затвори най-малко три завода в Германия и да съкрати десетки хиляди работни места. Ще бъдат съкратени и заплатите. Това е голям удар за икономиката на Германия, тъй като "Фолксваген" е един от големите работодатели в..

публикувано на 28.10.24 в 15:46

Асен Григоров: Не е лошо, че има 9 партии, политическото представителство става по-сериозно

Девет партии в 51-ото НС за някой е зле. Не е лошо, че има 9 партии, защото политическото представителство става по-сериозно и повече групи от обществото ще видят себе си в НС, каза журналистът и собственик на сайт Асен Григоров в интервю пред..

публикувано на 28.10.24 в 15:46

В Ямболско: ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и БСП очакват да имат по 1 депутат

Резултатите от вота вчера не изненадаха ямболските избиратели. Победителите са същите като на изборите в началото на лятото, а процентите, с които печелят, също са приблизително еднакви.   Почти същите са резултатите за първите три формации с изборите..

публикувано на 28.10.24 в 15:44
Алфред Хеер, ръководител на делегацията на ПАСЕ за наблюдение на изборите в България

Делегацията на ПАСЕ препоръчва промени в избирателната система

Делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за наблюдение на изборите от нас отчете професионалното организиране и провеждане на вота, но и вкоренената липса на доверие сред избирателите в политическото ръководство на..

публикувано на 28.10.24 в 15:38

Газовото хранилище "Чирен" е запълнено 100%

Подземното газово хранилище “Чирен” вече е запълнено 100% от техническия капацитет за съхранение. Съгласно изискванията на европейския Регламент 2017/1938 за мерките за гарантиране на сигурността на доставките на газ не по-късно от 1-ви ноември на..

публикувано на 28.10.24 в 15:30