Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антониу Гутериш се съмнява, че страните ще изпълнят климатичните си обещания от Глазгоу

Снимка: архив

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви за агенция Асошиейтед прес, служейки си с медицински термин, че целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса е "на системи". Той изрази съмнение, че правителствата ще изпълнят поетите обещания на форума в Глазгоу за ограничаване на емисиите на вредни газове.

Конференцията на ООН за климатичните промени в Глазгоу приключва днес, като натискът върху световните лидери и правителствата за постигане на значима сделка за климата е изключително голям. Въпреки своите опасения Антониу Гутериш все пак заяви, че "надеждата умира последна". Той предупреди, че обещанията за намаляване на емисиите ще бъдат безсмислени, ако правителствата продължават да инвестират във изкопаемите горива. 

По-рано ръководителят на делегацията на ЕС Франс Тимерманс предупреди, че обещанието за прекратяване на субсидиите за изкопаемите горива трябва да остане в текста на заключителната декларация. Едни от най-големите износители на изкопаеми горива като Саудитска Арабия и Австралия бяха обвинени, че се опитват да разводнят текста в проектодокумента, където се призовава за "поетапно ускоряване на прекратяване на използването на въглища и субсидиите за изкопаемите горива". 

"Индипендънт" дори пише, че все още липсва споразумение по редица ключови проблеми. 

Междувременно от движението "Приятели на Земята" призоваха домакина Борис Джонсън да се върне спешно в Глазгоу и да упражни цялото си влияние за успешен изход от срещата и приемане на адекватен документ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Младежки протести на срещата за климата в Глазгоу

В 6-ия ден на срещата на върха за климата фокусът е насочен върху младите и обществената ангажираност. Екоактивистките Грета Тунберг и Ванеса Накате от Уганда държаха речи пред протестиращи в Глазгоу. Тунберг определи срещата на върха като провал и PR..

публикувано на 05.11.21 в 20:40
На протеста в Сидни, Нов Южен Уелс, Австралия, 6 ноември 2021 г.

Климатични протести, Грета Тунберг държи реч в Глазгоу

В цял свят днес се провеждат протести в защита на борбата срещу климатичните промени. Над 250 демонстрации са планирани в различни точки на планетата. В Глазгоу хиляди са по улиците недалеч от мястото, където се провежда срещата на върха за..

обновено на 06.11.21 в 16:23

Десетки екоактивисти окупираха улиците на Глазгоу

Екоактивисти започнаха шествие през Глазгоу в рамките на Световния ден на действие за климатична справедливост. Мащабните протести започнаха в петък и продължиха днес в Глазгоу, където се провежда 26-ата сесия на Конференцията на страните по Рамковата..

публикувано на 06.11.21 в 17:31
Барак Обама в Глазгоу

Обама призова в Глазгоу за единност в борбата с климатичните промени

Бившият американски президент Барак Обама си послужи с хавайска поговорка, за да убеди световните лидерин на Конференцията на ООН за климатичните промени в Глазгоу, че трябва да са единни, за да има резултат. През днешния осми ден на форума в центъра..

публикувано на 08.11.21 в 18:00
Юлиан Попов

Поетите национални ангажименти са успех за конференцията за климата в Глазгоу

В  минутите на „Зелената сделка“ разговаряме с Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация, а темата е продължаващата конференция за изменението на климата в шотландския град Глазгоу. Форумът продължава до 12 ноември, но..

публикувано на 10.11.21 в 11:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Леонид Волков

Съратник на Навални: Никога няма да се откажа да се боря с Путин

Леонид Волков, близък съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, обеща в интервю за Би Би Си "никога да не се отказва" да се бори срещу Владимир Путин, въпреки че наскоро беше нападнат пред неговия дом. Навални почина в..

публикувано на 19.05.24 в 10:45
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Министър Цоков увери, че на 20 май по сметките на ВУЗ-овете ще са 39 млн. лв. от Бюджет 2024

Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май, понеделник, ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете . Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата..

публикувано на 19.05.24 в 10:23

50 години от откриването на Боровското съкровище - от земята на тракийска царска власт

Тази година се навършват 50 години от откриването на Боровското съкровище - изключителен паметник на културата на траките от четвърти век преди Христа .  В момента то е в Канада като част от изложбата "Първите владетели на Европа" , но негова..

публикувано на 19.05.24 в 10:05

Диалогът с еврозоната и пенсионерските неволи - кои бяха най-важните новини от седмицата

Сметките ни не излизат, темпът на поскъпването на живота ни остава, критерият за инфлацията е неизпълним до юни - България губи политическия диалог с eврозоната. Управителят на БНБ Димитър Радев постави под съмнение датата за членството на..

публикувано на 19.05.24 в 09:56

"Медиана": ГЕРБ-СДС - 27,5%, "Възраждане" - 15,7%, ДПС - 14,2%, ПП-ДБ - 13,7%

Изследване на агенция "Медиана" отрежда на ГЕРБ-СДС първа позиция при избори днес и им дава сериозна дистанция пред всички останали - 27,5% от заявилите, че ще гласуват биха дали гласа си за коалицията. Втори вече са " Възраждане " с 15,7%...

публикувано на 19.05.24 в 09:29

Десето издание на Маратона на приятелството в Плевен

В Плевен дават старт на десетото издание на Маратона на приятелството. В спортното събитие се очаква да се включат над 850 участници от 10 страни, които са на възраст от 6 до 78 години. Стартът ще бъде даден в 9.00 часа пред мавзолея на площад..

публикувано на 19.05.24 в 08:46
Пресконференция на сдружение

Представиха проекта "Зелен квартал "Стрелбище"

Проект "Зелен квартал "Стрелбище", изготвен от сдружение "Граждани за екология и сигурност", предвижда изграждането на гаражи и паркинги със средства на живущите върху общински терени, при условията на финансова невъзможност за реализирането им от..

публикувано на 19.05.24 в 08:31