Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на деня ЦИК ще обяви резултатите от президентските избори

| обновено на 16.11.21 в 11:10
Снимка: БГНЕС

До края на деня Централната избирателна комисия трябва да обяви окончателните резултати от изборите за президент и вицепрезидент. Очаква се и решението ѝ за балотаж на 21-и ноември. В ЦИК продължава приемането на документацията от районните избирателни комисии. При 99,51 процента обработени протоколи в районните комисии става окончателно ясно, че в 47-о Народно събрание ще влязат седем политически формации. Най-голямата ще бъде партия „Продължаваме промяната“, която получава 25,65 процента от гласовете. Кандидат-президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова е подкрепена от 49,45 на сто от гласувалите, а  Анастас Герджиков-Невяна Митева - от 22,85 процента.

Обобщените данни показват, че на второ място след "Продължаваме промяната", се нарежда коалицията  ГЕРБ-СДС с 22,8 на сто от гласовете, трети са ДПС с 12,9 на сто. Следват БСП - с 10,3; "Има такъв народ" - 9,5; "Демократична България" - 6,3; и "Възраждане" - с 4,9 на сто от гласовете.

Още снощи говорителят на ЦИК Росица Матева апелира всички районни избирателни комисии да предадат максимално бързо книжата си, за да се направи повторното въвеждане на резултатите от протоколите в ЦИК.

"Разбира се, това ще бъде направено приоритетно с резултатите от гласуването в изборите за президент и вицепрезидент".

За 11 часа днес е насрочено заседание на ЦИК, на което комисията ще трябва да вземе решение.

"Да обяви ще има ли президент на първия тур на изборите или ще бъде насрочен нов избор следващата неделя и се надявам наистина, ако районните избирателни комисии навреме предадат в ЦИК всички протоколи и резултати, да можем по рано през деня да вземем това решение".

До четвъртък ЦИК трябва да обяви получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите от вота за народни представители. ЦИК обявява имената на избраните народни представители не по късно от седем дни след изборния ден.

Данните към момента - при обработени 99,51% от протоколите, сочат, че първата политическа сила за парламентарния вот „Продължаваме промяната“ постига резултат от над 667 000 гласа подкрепа. Такъв резултат постига  на предходните избори партията на Слави Трифонов, но сега ИТН губи над 410 000 гласа.

Както сега, така и през юли, втората ГЕРБ, губи сега 50 хиляди гласа, а спрямо април 244 хиляди гласа подкрепа. Третата политическа сила, ДПС покачва резултата си с 43 хиляди гласа сега спрямо предходният вот, но така връща позицията си от априлските парламентарни избори, БСП, които отчетоха срив в електоралната подкрепа през юли спрямо април със 115 000 гласа сега отново отчитат нов спад от нови 100 000 гласа, при ДБ от 302 000 през април, подкрепили коалицията, през юли се добавят още 63 хиляди гласа, но сега сривът е тотален, минус 201 000 гласа спрямо април.

От първите избори през годината досега партия  „Възраждане“ е във възходящ тренд. Април е била подкрепена от 78 000, през юли те вече са 82 000, а сега 126 хиляди гласа.

Сривът в резултата на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ се измерва в загуба на 76 000 гласа спрямо юли и 90 000 гласа спрямо април, когато формацията постигна най добрия си резултат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Офисът на Standard Chartered  в Лондон

Британска банка е заподозряна в обслужване на терористични групировки

Британската банка Standard Chartered , която през 2012 година се измъкна от наказателно преследване за пране на пари, е извършила трансакции за милиарди долари за финансиране на терористични групи, се твърди в нови съдебни документи на САЩ, съобщи Би Би Си.  Документите свидетелстват, че са извършени хиляди трансакции на стойност над 100..

публикувано на 04.06.24 в 11:22

57-годишен от Хлябово е задържан за убийството на съпругата си

57-годишен мъж от тополовградското село Хлябово е убил съпругата си, след което е направил опит за самоубийство, съобщават от полицията. Вчера сутринта, в полицията е получен сигнал за инцидент в имот, намиращ се в землището на село Хлябово. На място пристигнали екипи на полицията и Спешна медицинска помощ, които са открили мъж, който бил..

публикувано на 04.06.24 в 10:53
Мартин Божанов - Нотариуса

Липса на кворум провали заседанието на Съдийската колегия, посветено на доклад за Нотариуса

Заради липса на кворум пропадна заседанието на Съдийската колегия, на което трябваше да бъде приет доклад за работата на специалната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около разстреляния в края на януари Мартин Божанов, по прякор Нотариуса. Съдийската колегия ще обсъди утре..

публикувано на 04.06.24 в 10:52

Управляващите в Гърция водят в проучванията преди евровота

В Гърция се очаква управляващите консерватори да спечелят евровота с голяма преднина пред опозицията, сочат прогнозите за нагласата на избирателите. Дни преди евровота в Гърция победителят е ясен - управляващата консервативна партия "Нова демокрация" на премиера Кириакос Мицотакис се очаква да получи около 33% от гласовете в неделя. Това..

публикувано на 04.06.24 в 10:37
Вени Марковски

Вени Марковски за делата срещу Тръмп и Хънтър Байдън: Защо в САЩ може, а у нас - не?

Делата срещу Тръмп и срещу сина на Джо Байдън – Хънтър, показват, че американската правосъдна система не прави разлика. Би трябвало да се замислим защо в Америка може да има такива дела, а в България не само не може, а и няма. Това мнение изрази пред БНР Вени Марковски, който живее в САЩ. Марковски е съосновател на "Интернет общество"...

публикувано на 04.06.24 в 10:31

Barclays: 87% от британците са притеснени от ръста на битовите сметки

Във Великобритания ръстът на потребителските разходи е най-слабият от повече от три години, тъй като по-високите общински данъци и нарастващите цени за броудбанд и мобилни телефони изяждат бюджетите на домакинствата, се казва в доклад на водеща банка.  Последният месечен преглед на дейността по кредитни и дебитни карти от банката Barclays..

публикувано на 04.06.24 в 10:30

Инспекцията по труда във Велико Търново установи близо 3000 нарушения от началото на годината

Близо 3000 нарушения е установила Инспекцията по труда във Велико Търново за първите пет месеца от годината. Забавените заплати са над 330 хиляди лева.   Две компании в региона са забавили изплащането на възнагражденията на своите работници и служители. След проверките на Инспекцията по труда и дадените предписания хората са започнали..

публикувано на 04.06.24 в 10:28