Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висши полицаи разследвани като организирана престъпна група

| обновено на 15.12.21 в 18:38
Младен Маринов и Христо Терзийски.
Снимка: БГНЕС

МВР и прокуратурата спориха днес дали има увеличение на битовата престъпност и дали държавното обвинение е отказало да разследва бивш началник на полицията.

Днес сутринта Вътрешното министерство обясни, че Дирекция "Вътрешна сигурност" обжалва отказ на Специализираната прокуратура да образува досъдебно производство срещу бивш началник в Главна дирекция "Национална полиция", който сега е депутат.

Той е бил разследван през периода 2018 - 2020 година. За действията тогава са били уведомени и вътрешният министър, и главният прокурор.

Депутатът от ГЕРБ Христо Терзийски, който е бивш вътрешен министър и бивш директор на Националната полиция обаче отрече да е разследван и викан за разпити:

"Не ми е известно срещу мен да е правена някаква проверка, не знам за какво може да бъде водена такава проверка, не съм викан в Дирекция "Вътрешна сигурност", за да бъдат правени с мен някакви проверки".

Главният прокурор Иван Гешев допълни, че не знае за случая:

"Главният прокурор е административен ръководител. Всеки прокурор взима решението си на база вътрешното си убеждение и доказателствата или данните по една преписка или досъдебно производство".

Вътрешният министър по това време Младен Маринов обясни следното:

"Тази война между МВР и Прокуратурата ще доведе до вдигане ръста на престъпността. Най-вероятно това ще е проблем и за служителите на МВР, и за служителите на Прокуратурата".

Именно темата за битовата престъпност у нас отново раздели МВР и Прокуратурата.

Според вътрешното министерство, нивото на престъпленията у нас е близо 8 процента по-ниско от миналата година.

Най-осезаемо е намалението на кражбите на коли - с близо 31 процента. Главният прокурор Иван Гешев обаче смята друго:

"Тенденцията, която виждаме, е към вероятен ръст на престъпността, защото от Министерство на вътрешните работи основно бяха концентрирани върху изборната, да кажем, престъпност, и се надявам, без да изразявам никакво съмнение, в обективна статистика през тази година от колегите от МВР".

От МВР допълниха, че разкриваемостта на престъпленията, свързани с наркотици, е близо 75 процента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световноизвестният канадски актьор Доналд Съдърланд почина на 88-годишна възраст

Световноизвестният канадски актьор Доналд Съдърланд, смятан за един от най-надаренитe творци на киното, е починал на 88-годишна възраст, съобщи синът му - Кийфър Съдърланд, който също е известен актьор. Кариерата на Доналд Съдърланд продължава половин век - от 60-те на миналия век до днешно време. Една от визитните му картички беше дълбокият му глас.

публикувано на 20.06.24 в 21:52

Мъж уби жена и се хвърли от висок етаж в Бургас

Тежко престъпление е извършено в Бургас.  Мъж е убил жена близо до църквата в парка "Изгрев" пред очите на 4-годишната им дъщеря. След убийството мъжът се е хвърлил от висок етаж на блок №10 в комплекса "Славейков". Очаквайте подробности.  

публикувано на 20.06.24 в 21:11

Обходни маршрути заради строителството на първокласния път Мездра – Ботевград

Заради завършване на строителството на шосето от Мездра до пътния възел Новачане до Ботевград от понеделник ще бъде спряно движението между Мездра, Лютидол и пътния възел "Новачене". Тежкотоварни камиони ще минават през прохода Петрохан през деня и през нощта освен в тричасови пикови интервали на трафика сутрин и вечер. Служебният министър на..

публикувано на 20.06.24 в 21:00

Кристалина Георгиева разговаря със служебния вицепремиер Людмила Петкова в Люксембург

Членството на България в еврозоната е фактор за защита на паричната политика, подкрепа на българската икономика и увеличаване на чуждестранните инвестиции.  Това е заявила Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, на среща със служебния вицепремиер Людмила Петкова, съобщиха от Министерството на финансите. Георгиева и..

публикувано на 20.06.24 в 20:34

ЦИК публикува публичните криптографски ключове за гласуване в новите и частични местни избори

Централната избирателна комисия публикува на интернет страницата си публичните криптографски ключове за машинното гласуване в насрочените за 23 юни нови и частични местни избори. В неделя отново ще се избират общинските съветници в Хасково, тези в община Борован, както и кмет на община Панагюрище и 7 кметове на кметства.   Насрочените частични избори..

публикувано на 20.06.24 в 19:34
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Главчев пита НС кой ще представлява България на срещата на НАТО

Служебният премиер Димитър Главчев изпрати писмо до председателя на Народното събрание Рая Назарян и парламентарните групи в 50-ия парламент с искане да се реши кой ще представлява България на срещата на върха на НАТО, съобщиха от правителствената пресслужба. В периода от 9 до 11 юли във Вашингтон ще се състои срещата на върха на НАТО...

публикувано на 20.06.24 в 19:18

Българската общност в Браила пази езика и духа на предците си

Неведнъж сме казвали, че Дунава е реката, която свързва хората, която е символ на свобода, на култура, на идеи, на революции. Сигурно помните хидрологическия бюлетин, който се излъчваше по радиото всеки ден след новините в 15 ч. Само изброяването на градовете, където се следи водното ниво, бе своеобразно въображаемо пътуване по цяла Европа чак..

публикувано на 20.06.24 в 19:14