Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 75% от починалите с коронавирус в Кипър през 2021 г. не са били ваксинирани

Снимка: pixabay

Над 75% от починалите от Covid-19 в Кипър за последната година не са били ваксинирани, показва публикуваният в петък национален епидемиологичен доклад на здравното министерство.

За периода от 1 януари миналата година до 4 януари тази година в Кипър от коронавирус са починали 518 пациенти, от които 396 са били неваксинирани. Имунизираните, които са загубили живота си, са били само с първа или и с двете дози, но без бустерна инжекция, обобщава здравното министерство.

В оповестения в петък негов доклад за първи път са включени данни за ваксинационната история на починалите от коронавирус.

Смъртността от Covid-19 в страната е 0,4%, се посочва още.

За последните две седмици силно намалява средната възраст на новозаразените в Кипър, като тя е спаднала до 28 години. Над една пета от новите положителни случаи са при деца и младежи до 19-годишна възраст, алармират здравните експерти.

Близо 28 000 новозаразени са открити през последните две седмици при извършените почти 1,5 млн. бързи и PCR тестове /при население от около 880 000 души/.

Петата вълна на пандемията ще достигне своя връх в Кипър през втората или третата седмица на януари според оценки на членове на Научния консултативен комитет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Никозия

Хотелите в Кипър няма да приемат неваксинирани, на гости вкъщи - до 10 души

Хотелите в Кипър ще приемат само ваксинирани посетители, засилва се контролът върху коронавирусния „безопасен пропуск” и тестването. 15 допълнителни мерки прие правителството днес, за да спре взривното разпространение на Covid-19 в страната...

публикувано на 05.01.22 в 21:27
Отец Станислав Симеонов и българското Богоявление през последната преди пандемията 2019 г.

Ново затягане на Covid мерките в Кипър

Ново затягане на мерките заради силното разпространение на коронавируса влиза в сила в Кипър днес, реши правителството. При строги ограничения и намаляване на разрешения брой присъстващи в църквите преминава честването на днешния празник..

публикувано на 06.01.22 в 08:07
Рекорден брой нарушители на противоепидемичните правила в Кипър бяха глобени.

Глобиха рекорден брой нарушители на Covid правилата в Кипър

Рекорден брой нарушители на антиковид правилата в Кипър бяха глобени при проверки в четвъртък - първият ден от влизането в сила на новите правителствени мерки за ограничаване на пандемията, който бе и почивен ден, съобщиха от полицията. За..

публикувано на 07.01.22 в 10:51

Архиепископът на Кипър призова свещениците да се ваксинират

Неваксинираните срещу коранавирус духовници в Кипър няма да продължат да бъдат свещеници на архиепископията от февруари, предупреди архиепископът на Кипър Хрисостомос Втори. Той отново призова всички миряни да се имунизират, защото „иначе тази епидемия няма..

публикувано на 07.01.22 в 20:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНБ пуска сребърна монета "100 години лека атлетика в България"

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема "100 години лека атлетика в България". През тази година организираната атлетика у нас отбелязва своя 100-годишен юбилей. Цената на монетата при пускане в..

публикувано на 20.05.24 в 08:04

20 000 рози облагородяват градската среда в Плевен

В Плевен предоставят 20 хиляди рози за облагородяване на градската среда. Розите са дарение и инициативата се осъществява със съдействието на Общината и Общинския съвет. Идеята е цветята да бъдат засадени в кварталите и междублоковите пространства..

публикувано на 20.05.24 в 08:03

В МТСП представят информация за помощните средства за хората с увреждания

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) организира информационен ден във връзка с изпълнението на проект "Предоставяне на помощни средства за лица с трайни увреждания" по Националния план за възстановяване и устойчивост. В събитието ще..

публикувано на 20.05.24 в 07:59
Метрология, измервания

Отворени врати в Института по метрология

Българският институт по метрология ще отвори врати за посетители в днешния Световен ден на метрологията от 10 до 12 ч. Ще могат да бъдат посетени националните еталонни лаборатории, в които се създават, поддържат и усъвършенстват националните еталони на..

публикувано на 20.05.24 в 07:55
Джейк Съливан

САЩ отново призоваха Израел да не допуска цивилни жертви сред палестинците

Съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан е провел разговори в Ерусалим с израелския премиер Бенямин Нетаняху и екипа му относно конфликта в Ивицата Газа и нуждата да бъдат сведени до минимум жертвите сред цивилното..

публикувано на 20.05.24 в 07:48

Фондът на фондовете представя инвестиционната си програма на бизнеса и регионите до 2027 г.

Очаква се днес Фондът на фондовете ще представи програмата си за инвестиционната подкрепа на бизнеса и за развитието на регионите през финансовия период до 2027 година. Ще бъдат отчетени и резултатите по финансовата рамка 2014-2020 година...

публикувано на 20.05.24 в 07:42

Без занятия в частни и държавни университети в знак на протест

Държавните и някои от частните висши учебни заведения (ВУЗ) днес няма да проведат учебни занятия. Целта е насочване на вниманието на политиците към проблемите на висшето образование у нас. Ще се провеждат неотложни дейности като изпити, но..

публикувано на 20.05.24 в 07:39