Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Антова и Нургюл Салимова с престижни отличия от турнири

Националните състезателки по шахмат Габриела Антова и Нургюл Салимова спечелиха престижни отличия от турнирите проведени в САЩ и в Италия, съобщи за БНР Стефан Стойнов от комисия детско-юношески шахмат към БФШ и треньор на Габриела Антова.

С отборът на Saint Louis University, където  е студентка, Антова спечели първото място в отборната надпревара при жените в най-голямото състезание за годината по класически шахмат на университетите на Северна и Южна Америка.

Българката е носителка и на още две от най-престижните награди  - шампион при жените на Панамериканските университетски игри и първо място на втора дъска за състезанието. Антова записа невероятния резултат 5,5 точки от 6 възможни ( 5 победи и едно реми). Всички победи на Габриела Антова са срещу много силни противници - мъже. Едната победа е срещу гросмайстор с ЕЛО 2524, а едното от ремитата е срещу гросмайстор с ЕЛО 2556.

На силния международен турнир по шахмат за мъже в курортното градче Католика (Италия) Нургюл Салимова раздели 1- 4-то място в подреждането. Така тя покри първата от трите необходими норми за гросмайстор при мъже. В България до сега само световната шампионка Антоанета Стефанова е покривала такава норма за мъже през далечната 1997година.

Резултатът на Салимова е впечатляващ, защото срещу шестте гросмайстори (мъже) тя записа три победи и две ремита. Единият от успехите й е над най-силния английски гросмайстор Найджъл Шорт, който беше и претендент за световната титла срещу Гари Каспаров през 1993 година .





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стилияна Николова и Валентина Иванова

Стилияна Николова: Отивам в Париж, за да си свърша работата

"По време на олимпийските игри в Париж си представям една много пълна и шумна зала. За мен това е състезание като всяко друго. Отивам, за да си свърша работата", това са очакванията на Стилияна Николова за най-големия спортен форум. "Няма състезание без напрежение, има винаги тръпка и притеснение дали ще покажеш какво можеш. Всеки един турнир е..

публикувано на 20.06.24 в 15:01

Черно море се подсили с бразилец

Българският футболен вицешампион Черно море си осигури трето лятно попълнение, след като привлече в състава си 21-годишният бразилец Дуду, съобщиха от клуба. Дуду е Едуардо Фернандес Родригес де Соуса пристига на "Тича" от Апаресидензе, участник в бразилската трета дивизия. Играе като крило и атакуващ халф. Висок е 174 см. Офанзивният..

публикувано на 20.06.24 в 07:59

Анди Мъри под въпрос за Уимбълдън

Анди Мъри, който беше принуден да се оттегли контузен от мача си от втория кръг на турнира по тенис на трева в "Куинс Клъб" в Лондон (Великобритания) от сериите АТР 500, заяви, че се е почувствал зле на загрявката преди двубоя си с Джордан Томпсън. "По време на загрявката се чувствах доста некомфортно и след това тръгнах нагоре по стълбите..

публикувано на 20.06.24 в 07:21
Шотландия и Швейцария завършиха 1:1

След 1:1 Шотландия и Швейцария запазиха шансове за класиране

Отборите на Шотландия и Швейцария завършиха при равенство 1:1 в Кьолн в двубой от втория кръг в група „А“ на Европейското първенство по футбол. Швейцарците събраха 4 точки на второто място във временното класиране, а шотландците записаха първа точка в актива си на шампионата и запазиха шансове за продължаване към елиминациите. По-рано, в..

публикувано на 20.06.24 в 00:30
Волейболистките до 18 г. са полуфиналистки на Балканиадата

Волейболистките до 18 г. са полуфиналистки на Балканиадата

Националният отбор на България по волейбол за девойки под 18 години се класира за полуфиналите на Балканското първенство в Тирана, Албания. Селекцията на старши треньора Антонина Зетова записа втора чиста победа във втория си мач от шампионата, в който се изправи срещу домакина Албания и го надигра с 3:0 (25:5, 25:11, 25:15).  С двете..

публикувано на 19.06.24 в 23:36
Мария Александра Арнаудова е първа в категория 71 кг

Втора титла за България от европейско по вдигане на тежести

Втора титла заслужи България на европейското първенство по вдигане на тежести за кадетки и кадети до 15 и до 17 години в Солун, Гърция. Заслужи я Мария Александра Арнаудова в категория до 71 килограма. Състезателката на треньора Живко Николов от клуб Титан Варна беше безапелационна на подиума в южната ни съседка и обра всички златни отличия...

публикувано на 19.06.24 в 22:36
Любомир Епитропов

Епитропов e на европейски финал и на 200 м бруст

Любомир Епитропов се класира за финала на 200 метра бруст при мъжете на Европейското първенство по плуване в сръбската столица Белград. Това е втори финал на шампионата за Епитропов, който преди ден се нареди осми на 100 метра бруст. Българинът зае второто място във втория полуфинал на 200 метра бруст с 2:10.38 минути. Той не успя да покрие..

публикувано на 19.06.24 в 21:21