Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският административен съд спря намерението на А1 и Теленор да увеличат цените

| обновено на 11.01.22 в 16:01
Снимка: pixabay.com

Софийският административен съд спря намерението на А1 и Теленор да увеличат цените на мобилните услуги.

Съдът се произнесе по жалбата на двата телекома срещу заповедта на Комисията за защита на потребителите от края на миналата година.

Това съобщи министърът на икономиката Корнелия Нинова. Съдебното определение може да бъде обжалвано в 7-дневен срок.

След решението на съда двата мобилни оператора трябва да се откажат да вдигат цените с темпа на инфлацията от последните две години, поне докато тече съдебният процес, в случай че обжалват, коментира Корнелия Нинова.

„На този етап е една малка победа в желанието ни да помогнем на българските граждани в тези трудни моменти - от натиск, от нелоялни търговски практики, от опит някой да трупа печалби на гърба на хората в трудните зимни месеци.

Докато тече този процес, повишаването на цените ще бъде незаконно заради заповедта, която издадохме в Министерство на икономиката и индустрията, и признанието на съда в това определение, че тази заповед трябва да остане в сила с предварително изпълнение“, заяви министърът на икономика и призова компаниите:

„Не пращайте на хората тези SMS-и, това е подвеждаща информация, не ги тормозете с тези SMS-и, с които внушавате, че вдигате цените - не можете да го направите, докато тече съдебният процес!“

Ако мобилните оператори не се съобразят, ги заплашва глоба до 30 000 лв. Тяхно фирмено решение е дали да увеличат цените само за последната година по примера на Виваком, обясни Корнелия Нинова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска

Борел и Вархеи: ЕС поздравява новоизбрания президент на РСМ, очаква с нетърпение да работи с нея

ЕС поздравява новоизбрания президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска и очаква с нетърпение да работи с нея. Това се казва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи. Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна..

публикувано на 10.05.24 в 18:45
Борис Бонев

Борис Бонев за новата организация на движение: Отчитам някои пропуски и ще се поправим

Отчитам някои пропуски от наша страна и ще се поправим, заяви Борис Бонев на своята страница във Фейсбук относно новата организация на движение по бул. "Витоша", "Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен". Днес се състоя извънредно заседание   на постоянната комисия по транспорт към Столичния общински съвет, на което темата беше дискутирана. Това е..

публикувано на 10.05.24 в 18:23

Хуманитарни организации: Ситуацията в Газа се влошава

Израелски танкове завзеха днес главния път, разделящ източната и западната част на Рафах, и на практика обкръжиха цялата източна част на града в южната част на Ивицата Газа. Израелските сили са превзели и затворили и единствения пропускателен пункт между анклава и Египет. На този фон хуманитарните организации предупредиха за влошаващата се хуманитарна..

публикувано на 10.05.24 в 18:13
Снимката е илюстративна, архив.

Проливни дъждове в Гърция, очакват се промени в графика на фериботите

Продължават силните дъждове в Гърция. Очакват се промени в графика на фериботите. Тази вечер и утре се очаква засилване на валежите в цялата страна, предупреждават от Гражданската защита в южната ни съседка. Местните власти са взели мерки, съобщават от общините. Очакват се затруднения и промени в трафика на фериботите, защото прогнозите са за..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Михаил Мишустин говори пред Държавната дума, долната камара на руския парламент, Москва, 10 май 2024 г.

Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си

Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си. Кандидатурата му беше внесена тази сутрин в Държавната дума от президента Владимир Путин и подкрепена от депутатите. Предстои Мишустин да предложи структурата и състава на новото правителство. Кандидатурите на вицепремиерите ще бъдат разгледани в Думата идния понеделник, а на министрите -..

публикувано на 10.05.24 в 17:49
Агенцията за социално подпомагане

Пострадалите от наводнението в с. Делейна вече са подали заявления за еднократна помощ

Десетте домакинства, които пострадаха от наводненията на 8 май във видинското село Делейна, вече са подали заявления за отпускане на еднократната помощ, съобщиха от социалното министерство. Приземни етажи на около 10 къщи са наводнени в село Делейна (видео) Екипи от дирекция "Социално подпомагане" - Брегово са описали щетите и са съдействали на..

публикувано на 10.05.24 в 17:38
Ани Стоянова

Ани Стоянова: Има огромна търговия с детското здраве и тя е много печеливша

Здравната ни система е тотално закърняла и недопускаща нищо ново, европейско и модерно . Това заяви пред БНР Ани Стоянова, майка на Даная, която почина преди година в "Пирогов". От фондация "Даная“ внесоха в Министерски съвет близо 12 хиляди подписа с настояване за реформи в детското здравеопазване. "Имат три месеца да реагират. След това ще..

публикувано на 10.05.24 в 17:33