Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън твърди, че не знае за сплашване на торите, които искат оставката му

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-доверените хора на британския премиер Борис Джонсън твърдят, че бунтарите в Консервативната партия са разколебани за това дали могат да успеят да го свалят от поста. В същото време обаче има сведения, че на „Даунинг стрийт“ са нервни, защото се очаква, че разследването на събиранията по време на локдаун ще навреди на премиера.

Организационнните секретари на Консервативната партия бяха обвинени вчера в „мръсни тактики“ на сплашване и изнудване на разбунтувалите се тори, които искат оставката на премиера. Поне пет депутати са заявили, че са загрижени от заплаха на правителството, че може да откаже финансиране в техните избирателни райони или пък, че в пресата ще бъдат публикувани материали, които ще навредят на тяхната репутация. Борис Джонсън заяви, че няма сведения за подобни заплахи към депутатите. Но както написа в „Туитър“ лидерът на Зелената партия Карълайн Лукас: „Премиерът каза, че не знае нищо за изнудването, но той каза, че не знае нищо и за партитата на Даунинг стрийт“.

Макар и съюзниците на Джонсън да смятат, че е почти неизбежно да се стигне до гласуване на вот на недоверие, те са убедени, че премиерът ще го спечели, защото бунтарите са разколебани. Все още няма яснота колко писма с искане на такъв вот са подадени, но необходимата бройка 54 явно още не достигната след коментара на председателя на „Комитет 1922“ Греъм Брейди, че докато не успее да отвори вратата на офиса си от постъпили писма, вот няма да има.

Докладът на държавния служител Сю Грей обаче може да промени нещата, а вече има съобщения, че тя е събрала достатъчно уличаваща в прегрешения Джонсън и правителството информация. Докладът се очава следващата седмица.

Близък на Тереза Мей, предшественичката на Борис Джонсън, междувременно заяви, че макар и да пази мълчание, тя би се зарадвала, ако види „натрит носа“ на Борис Джонсън, но не би триумфирала, тъй като цялата драма просто отвлича вниманието от наистина важните за решаване проблеми в страната. Джонсън изигра съществена роля при свалянето на Мей през 2019 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Джонсън

Съдбата на Борис Джонсън зависи от разследването на "партигейт"

Съюзниците на британския премиер Борис Джонсън твърдят, че заговорът срещу него за премахването му е бил обуздан засега, но бъдещето му може да зависи от заключенията в разследването на държавния служител Сю Грей на събиранията на "Даунинг стрийт" по..

публикувано на 20.01.22 в 12:21
Борис Джонсън

Борис Джонсън отново заяви, че няма да подаде оставка заради "партигейт"

Британският премиер Борис Джонсън отново се извини в парламента за допуснатите от него грешки, включително „Партигейт“, но не отговори на лавината от призиви за оставка. Хаосът в редиците на неговата Консервативна партия се разраства след като..

обновено на 19.01.22 в 17:22
Борис Джонсън

Част от торите подготвя вот на недоверие срещу Борис Джонсън

Във Великобритания има сведения, че депутати от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън вече открито обсъждат как той да бъде свален от поста и кой да бъде негов наследник. Това става след интервю във вторник на премиера, в което той заяви, че..

публикувано на 19.01.22 в 01:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

27-а Международна научна конференция за планинското животновъдство и земеделие

В Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян днес започва 27-та Международна научна конференция, на която ще бъдат обсъдени новостите и проблемите в планинското животновъдство и земеделие. Научната конференция се организира със..

публикувано на 16.05.24 в 07:47

Йотова открива помещения за непридружени деца в бежанския център в Харманли

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на Регистрационно-приемателния център в Харманли по повод откриването на помещения, включени в инициативата "Сигурна зона за непридружени деца". Зоната е създадена съвместно с Държавната агенция за..

публикувано на 16.05.24 в 07:46
операционна система Android на Google

Google с мащабно дарение за научни изследвания в България

Очаква се "Гугъл“ (Google) да обявят мащабно дарение за научни изследвания в България. Това съобщават от Министерството на образованието и науката (МОН). Технологичният гигант организира в София среща, посветена на най-новите тенденции в облачните..

публикувано на 16.05.24 в 07:41

След руските атаки: Въведоха графици за спиране на тока в Украйна

Поради сериозното разрушаване на енергийната инфраструктура на Украйна в резултат на руските атаки - от полунощ е имало почасови графици за спиране на тока във всички региони, както и през целия ден днес. Част от енергийните обекти са във..

публикувано на 16.05.24 в 07:38

Почетен знак на президента за дейци на науката и културата

Държавният глава Румен Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци на образованието, науката, културата и изкуството. От 11:00 часа президентът ще отличи акад. д.м.н. Лъчезар Трайков, чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева,..

публикувано на 16.05.24 в 07:35

Началникът на отбраната Емил Ефтимов в Брюксел на срещата на НАТО

В Брюксел втори ден ще заседава Военният комитет на НАТО на ниво началници на генерални щабове. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседанията. В програмата са включени актуални въпроси по предизвикателствата и приоритетите..

публикувано на 16.05.24 в 07:27
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и..

публикувано на 16.05.24 в 07:23