Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов е бил разпитван като свидетел по „Барселонагейт“

| обновено на 15.02.22 в 18:21
Бойко Борисов в централата на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Бившият премиер Бойко Борисов е бил разпитван като свидетел по т. нар. афера „Барселонагейт“, това казаха от Специализираната прокуратура ден след като премиерът Кирил Петков обяви, че в ДАНС е получен доклад от испанските власти, който съдържа данни за пране на 5 милиона евро и в който има снимка и на лидера на ГЕРБ.

В деня, в който настоящият и бившият премиер  - Кирил Петков и Бойко Борисов, коментираха или се изясняваха за  изтеклия в медиите доклад на ДАНС, се оказа, че спецобвинението е получило отговор на една от двете изпратени до Евроджъст европейски заповеди за разследване, свързани с аферата "Барселонагейт".  Отговорът  бил в обем от 219 страници и на испански, обясни говорителят на спецобвинението Христо Кръстев:

"Разкриване на банкова тайна, предоставяне на движение на парични потоци, разпити на свидетели и установяване на информация, която е от значение за предмета на наказателното производство в Специализираната прокуратура".

Тъй като е на испански, трябва да бъде преведена и след това - анализирана, за да се прецени как да продължи разследването.

Дотук разследващите свършили 90% от процесуално -следствените действия, сред тях и разпити, каза още той :

"Всички свидетели към настоящия момент са разпитани. Ако от европейските заповеди за разследване се установи, че следва да бъсат разпитани нови свидетели, те ще бъдат разпитани или ако се наложи преразпит на вече разпитани свидетели, доколкото се изнася нова информация. Борисов е разпитван в качеството на свидетел".

Разпитана е била и манекенката Борислава Йовчева, брат ѝ и баща ѝ, каза след разрешението на наблюдаващия прокурор Христо Кръстев.

Въпреки свършеното дотук - има ли престъпление и ако да, кой го е извършил -  е въпрос с далечен отговор. Защото предстои преводът на 219-те страници от испански. Но не само.

Спецобвинението ще изследва и коментирания от Петков и Борисов документ.

Той е получен от ДАНС. Състои се от 26 страници и не става ясно - от къде идва и кой го поръчал.  Освен това не е испански, а на английски:

"Има снимки и текст. Снимките са от медийни публикации в България и в Кралство Испания".

Като напомни, че след като има образувано досъдебно призводство, доказателства могат да се събират само от спецпрокуратурата, ръководителката й Валентина Маджарова коментира:

"Аз лично в дългогодишната си практика за първи път виждам такъв материал, още повече изпратен от Държавна агенция "Национална сигурност", в такъв вид. Въобще не е ясно кой е автора, въобще не е ясно към кой момент го датираме и въобще не е ясно за нуждите и за целите на какво този документ е съставен".

В въпреки това 26-те страници от ДАНС ще бъдат преведени. И още:

От Специализираната прокуратура съобщиха, че в късния следобед са получили и от МВР материалите по случая с къщата в Барселона.

Преди седмици на въпроси за "Барселонагейт" в Европейския парламент отговаряше главният прокурор Иван Гешев.

Аферата "Барселонагейт" е един от 19-те случая, който премиерът Кирил Петков предаде в прокуратурата с твърденията, че въпреки множеството журналистически публикации, прокуратурата не работи по тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има ли евроатлантическо мнозинство за правителство?

"Интересно е какво е в главата на Слави Трифонов . Дали, че в момента си качва цената, казвайки, че ИТН ще подкрепи Рая Назарян, но няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, или отново демонстрира онази бездна от политическо невежество, което видяхме, когато се опита да направи сам правителство, и наистина смята, че е задължително при него да отиде..

публикувано на 20.06.24 в 17:36
Френският министър-председател Габриел Атал обяви, че партията

Премиерът на Франция обеща финансови и други облекчения в навечерието на изборите

Френският премиер Габриел Атал обеща редица финансови облекчения за французите, ако гласуват за досегашното президентско мнозинство на извънредните парламентарни избори от края на юни. Засега фаворит остава крайната десница. Във Франция официално започна предизборната кампания "Президентът на Републиката ме назначи, искам французите да..

публикувано на 20.06.24 в 17:30

Кметът на Горна Оряховица е уличен в конфликт на интереси

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси, защото е продал общински имот на майка си. Миналото лято Рашков се явява на търг и фирмата му печели продажбата на общински имот за 613 хиляди лева в Горна Оряховица. Според заповедта на тогавашния кмет Добромир Добрев сумата е трябвало да бъде..

публикувано на 20.06.24 в 16:54

Двама данъчни инспектори в Кърджали са арестувани заради подозрения за корупция

Националната агенция за приходите потвърди за ареста на двама данъчни инспектори в Кърджали и заяви, че ще окаже пълно съдействие на МВР и прокуратурата. Това се посочва в позиция на изпълнителния директор на приходната агенция Румен Спецов, цитиран от пресцентъра ѝ.  Двамата служители са от сектор "Проверки" в града и са задържани за..

публикувано на 20.06.24 в 16:43
Павела Митова

Павела Митова: Експертен кабинет би могъл да изкара и пълен мандат

Експертен кабинет би могъл да изкара и пълен мандат. Това заяви пред БНР Павела Митова, депутат от ИТН, и уточни: " Ако той свършва своите задачи в уреденото време и по правилния начин, както са се разбрали политическите субекти предварително , не съм сигурна, че хоризонтът му трябва да бъде къс. ... Експертно правителство може да изкара и пълен..

публикувано на 20.06.24 в 16:36
Прошко Прошков

ГЕРБ-СДС поиска оставките на кмета на София и заместника му по транспорта

Заради обвяваната от съда за незаконна нова организация на движението в част от центъра на София общинските съветници от ГЕРБ-СДС поискаха оставката на кмета на София Васил Терзиев и на неговия заместник по транспорта Илиян Павлов.  Окончателно: ВАС спря новата организация на движението в центъра на София По думите на Прошко Прошков колегите..

публикувано на 20.06.24 в 16:30
Борис Бонев

Борис Бонев: Въведената организация на движението в София от 2017 г. е незаконна

Столичната община ще въведе временна организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий" и "Витоша" и ще възложи изработването нов генерален план за движението в София.  Окончателно: ВАС спря новата организация на движението в центъра на София Това ще бъдат действията след решението на Върховния административен съд, според което новата..

публикувано на 20.06.24 в 16:21