Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговори на премиера с президентите на Египет и Руанда - за военното производство и за корупцията

Кирил Петков пристига за срещите в Брюксел, 17 февруари 2022г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В разговор в Брюксел  с египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси в рамките на срещата на върха ЕС - Африкански съюз премиерът Кирил Петков е заявил, че Египет може да купува производство от българската отбранителна индустрия за първи път директно от държавата, без посредници:

„И му казах това, че ние сме с нулева корупция. Повярвайте ни, ние сме от малкото в тази индустрия, които ще ви осигурим директна работа с държавата - без никой по средата. Същото го направихме и с президента на Руанда Кагаме“.

Пред журналисти премиерът Петков заяви още, че е бил поздравен от президента на Руанда Пол Кагаме за борбата с корупцията в България:

„Нещото, което той сподели – каза: за корупцията това, което виждам, че се бориш, вика знаеш, че аз махнах, от 150-то място паднах на 52-ро място в момента и сме по-добри от България. Вика, пътя, по който си тръгнал, е много верен, вика - не се таргетират малките хора, които правят корупцията, таргетираш големите босове, защото, вика, всичко тръгва отгоре. Така че, ме поздрави - той е следял явно новините, които са се случвали в България“, обясни Кирил Петков.

На брифинга в Брюксел премиерът допълни, че ще организира посещение на правителството на Египет, за да се видят възможностите за сътрудничество в отбраната.

Премиерът Кирил Петков и египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси разговаряха в рюксел - 18 февруари 2022 г./Снимка: Правителствена пресслужба

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Бранчевски

Кметът на столичния район "Илинден" отрече да има фирма в Англия

Общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София предупредиха,че кметът на столичния район "Илинден" Емил Бранчевски, избран от листата на "Спаси София", може да бъде освободен от поста заради регистрирана на негово име фирма. В понеделник, в администрацията на столичния район "Илинден" е постъпило уведомление от Общинската избирателна комисия-..

публикувано на 18.06.24 в 13:38

ИТН на разговор за кабинет с ГЕРБ-СДС

Започват преговорите на ГЕРБ-СДС с партия "Има такъв народ".  На срещата от страна на ИТН участват Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова. И БСП не се отзова на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС В очакване на преговори за кабинет по покана на ГЕРБ-СДС. Кои ще се отзоват? ИТН са втората парламентарна формация след ДПС, която..

публикувано на 18.06.24 в 13:06

Честванията на 155-годишнината на БАН започнаха в Браила

Началото на отбелязването на 155-годишнината от създаването на Българската академия на науките бе поставено днес в румънския град Браила от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и участниците в 19-та световна среща на българските медии, която ще започне утре в Одеса. На честването, което се състоя в двора на българската църква в Браила, присъстваха..

публикувано на 18.06.24 в 13:06

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство

ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство . Това каза пред БНР проф. Димитър Вацов, философ и политически анализатор, и прогнозира кабинет да се състави още с първия мандат, ако не - с втория, "за да не дадат ГЕРБ и ДПС топката на Румен Радев". "Те са хванати в менгеме между ниската електорална легитимност, която имат,..

публикувано на 18.06.24 в 13:06

Системата BG Alert не е била задействана преди вчерашния трус

Системата BG Alert не е била задействана преди земетресението в Асеновград снощи, това съобщи за БНР Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на  населението". Той обясни, че получените снощи съобщения на мобилните телефони са от платформата на Гугъл за известяване: "BG Alert не беше задействана предвид факта, че тя е..

публикувано на 18.06.24 в 12:59
Емил Радев

ЕНП ще предложи забраната за двигатели с вътрешно горене да отпадне

Най-голямата партия в ЕП - ЕНП, ще поиска да отпадне забраната за двигатели с вътрешно горене. Това съобщи евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пред членове на организацията на партията във Варна. По думите му, ще има промяна в политиките и регулациите, които предвижда Зелената сделка на Европейския съюз.  Радев изтъкна, че трябва да има яснота какво следва,..

публикувано на 18.06.24 в 12:58

Председателят на БТС внесе в НС 7000 подписа за деактуване на две хижи

Председателят на Инициативните комитети на Националните граждански инициативи, свързани с хижа "Македония", Венцислав Венев, който е и председател на Българския туристически съюз (БТС), внесе 7000 подписа в администрациите на Народното събрание и Министерския съвет. Подписите са събрани от туристи от цялата страна в подкрепа на предложенията на..

публикувано на 18.06.24 в 12:50