Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още някои институции не са предоставили информация по списъка на премиера Петков

Снимка: Прокуратура на Република България

По отношение на част от 19-те лица, посочени в списъка от министър-председателя Кирил Петков, липсва каквато и да е информация. Съгласно Конституцията и законите на страната разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата. Липсата на информация от органите на МВР сочи, че същите не са предприели необходимите по закон действия по разкриване на евентуално извършени престъпления от лицата, посочени от Кирил Петков, съобщават от прокуратурата.

Върховната касационна прокуратура (ВКП) вече изиска от Министерство на вътрешните работи и от други правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, пълна информация за лицата, както и дали и какви действия са предприели спрямо същите съгласно законовите им правомощия.

Към момента във ВКП е постъпил следният обем от информация, както следва: от министъра на вътрешните работи – 6 стр. (шест страници), от Държавна агенция „Национална сигурност“ – 8 стр. (осем страници), както и от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Въпреки указания срок от наблюдаващите прокурори за предоставяне на информацията до 17.02.2022 г., такава все още не е постъпила от ГДБОП-МВР и Централно управление на НАП. В тази връзка са изпратени напомнителни писма за предприемане на съответните действия и изпращане незабавно във ВКП на изисканата информация. Институциите са предупредени за отговорността им по чл. 405, ал.1 от ЗСВ при неизпълнение на разпореждане на прокурор, дадено по съответния ред.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избирателите в Монтана са намалели с 1000 души

С 1000 по-малко са избирателите на изборите в област Монтана на 9 юни в сравнение с година по-рано. Четири общини са поискали да имат подвижни секции Спрямо вота от април миналата година ще гласуват по-малко жители на региона, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия в Монтана Петко Петков Първоначално от избирателната комисия..

публикувано на 27.05.24 в 16:04

14 подвижни избирателни секции в София

В 14 подвижни избирателни секции ще гласуват хора с трайни увреждания на 9 юни в Столичната община, където многомандатните избирателни райони са три. За територията на 23-ти и 24-ти избирателни райони машините са по пет, а в 25-ти МИР - четири.  За районните администрации, в които няма образувана подвижна избирателна секция, но има подадени заявления до..

публикувано на 27.05.24 в 15:56

Повдигнаха обвинение на турски шофьор, предизвикал катастрофа в Прохода на Републиката

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение на турския шофьор на камион, който предизвика катастрофата с двама мотористи в Прохода на Републиката на 24 май. При инцидента на място загина единият от мотоциклетистите. Предстои в съда да бъде внесено искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража...

публикувано на 27.05.24 в 15:47
Борислав Зюмбюлев

Почина главният редактор на в. "24 часа" Борислав Зюмбюлев

На 55-годишна възраст внезапно почина главният редактор на в. "24 часа" Борислав Зюмбюлев. Това съобщават колегите му в изданието. Бил е репортер, а после и главен редактор на в. "168 часа", зам.-главен редактор на в. "Сега", а от 2012 г. - главен редактор на "24 часа". Поклон пред паметта му!

публикувано на 27.05.24 в 15:41

Израел твърди, че е елиминирал висши активисти на "Хамас"

Най-малко 45 палестинци, сред които поне 23 жени, деца и възрастни хора, са загинали при израелска атака срещу лагер за разселени лица от южния град Рафах, съобщи контролираното от "Хамас" Министерство на здравеопазването в Ивицата Газа. Израел твърди, че са били нанесени прецизни въздушни удари и са елиминирани двама висши активисти на "Хамас"...

публикувано на 27.05.24 в 15:24
Градският прокурор на София Илияна Кирилова

Експерти и магистрати обсъдиха с близки на загинали в катастрофи законодателни промени

Законодателни и организационни промени, които да ограничат войната по пътищата, бяха обсъдени на поредна среща между роднини на загинали в катастрофи, експерти и магистрати. Тя беше по инициатива на Софийската градска прокуратура, а участниците в нея заявиха готовност до есента да предложат конкретни мерки на вниманието на депутатите от 50-ото Народно..

публикувано на 27.05.24 в 15:17
Новият сливенски митрополит Арсений

В Сливен посрещат новия митрополит

Очаква се малко по-късно днес в Сливенската епархия да бъде тържествено посрещнат новоизбраният митрополит Арсений. Церемонията ще бъде в храма "Света Троица" в село Крушаре.  По-късно кметът на Сливен Стефан Радев ще привества новия митрополит пред паметника на Хаджи Димитър, в храма "Свети Димитър" ще бъде отслужена празнична вечерня, а на гроба на..

публикувано на 27.05.24 в 15:12