Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките власти местят изгорелия ферибот на друго пристанище

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От съображение за сигурност гръцките власти изтеглят изгорелия ферибот от остров Корфу на друго пристанище. Роднините на изчезналите искат да се продължи издирването на близките им.

Спасителните екипи и пожарникарите, които работят по издирването на изчезналите пътници, се обърнаха към министерството на флота с искане фериботът да бъде преместен на пристанище, където да се избегне опасност от наклоняване на корпуса и потъване на плавателния съд.

При тази позиция на кораба повече не можем да работим по издирването, съобщават спасителите. Издирват се 10 души, сред които и 7 българи, на горящия вече 5-и ден ферибот в Йонийско море.

Министерството на търговския флот реши да изтегли кораба до пристанище Платигиалу Астакос, което се намира на около 90 морски мили от остров Корфу. По време на трансфера за около 30 часа се прекратява издирването на изчезналите.

Роднините на издирваните шофьори реагираха с призив към правителството да се продължи издирването на близките им и да не се губи ценно време.

Спасителите потвърждават, че е невъзможно да продължат работа, ако корабът не бъде преместен.

 Днес наклонът на плавателния съд не е позволил да се влезе в третия гараж с тирове.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитро Кулеба

Киев отхвърли "езика на ултиматумите" от страна на Русия

Украйна ще трябва да води диалог с Русия, но не на езика на ултиматумите, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Интерфакс-Украйна. "Разбираме прекрасно, че ще настъпи момент, когато ще трябва да говорим с Русия. Но нашата позиция е много ясна – няма да позволим Русия да говори на езика на ултиматумите, както говори сега",..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
В Солун, 12 юни 2024 г.

Глоби и забрани заради висок риск от пожари в Гърция

Строги мерки въвеждат в Гърция за предпазване от пожари.  За едно денонощие избухнаха 54 пожара, съобщават от Гражданска защита в южната ни съседка. Горещата вълна в Гърция продължава, на о-в Крит температурата надвиши 44°C 44 пожара в Гърция, наводнения в Испания Властите установиха, че повечето са по невнимание, други са умишлени. Има..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
Лидерът на

"Хамас" и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение

Отговорът на "Хамас" на последното предложение за прекратяване на огъня в Газа е в съответствие с принципите, представени в плана на американския президент Джо Байдън, заяви лидерът на групировката Исмаил Хания, цитиран от "Ройтерс". "Хамас" и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение, включващо прекратяване огъня, изтегляне на..

публикувано на 16.06.24 в 13:53

75 пожара са потушени за последното денонощие, двама души са пострадали

75 пожара са потушени в страната през последното денонощие, двама души са пострадали, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  Пожарникарите са реагирали на 117 сигнала, 10 са били в жилищни сгради, един в промишлена, а-  три във временни постройки. Организирани са близо 40 спасителни операции. Имало е обаче и..

публикувано на 16.06.24 в 13:10

Израел съобщи за тактически паузи в боевете в Ивицата Газа

Израелската армия съобщи днес за ежедневни паузи в боевете край маршрут в южната част на Ивицата Газа, за да облекчат доставките на помощи след месеци на предупреждения за гладуващи палестинци, предаде АФП. Съобщението за "локални, тактически паузи на военната дейност" в рамките на деня в района на Рафах идват ден след смъртта на 8 израелски..

публикувано на 16.06.24 в 12:54

Новата седмица започва с максимални температури между 30° и 35°

През нощта ще бъде ясно със слаб южен вятър. Утре ще бъде слънчево , след обяд над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Възможно е и да прегърми. Ще духа слаб вятър от западната четвърт. Максималните температури ще са предимно между 30° и 35°, в София - около..

публикувано на 16.06.24 в 12:38

Цветелина Пенкова: Нужна е глътка свеж въздух и смяна на лицата в БСП

Процесите, които се случват в БСП - на промяна, на обновяване, бяха необходими , каза пред БНР Цветелина Пенкова, която спечели евродепутатско място с листата на БСП. " Понякога наистина е нужна глътка свеж въздух и смяна на лицата, за да можем да продължим напред. /.../ Считам, че след всяка криза идва период на възход и ние сме на прага на..

публикувано на 16.06.24 в 12:27