Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров с писмо до ЕК заради опитите за ревизиране на законодателството у нас

Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Сотир Цацаров, който до дни напуска поста на председател  на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), сезира редица международни институции и посолства за опитите на управляващото мнозинство за ревизиране на действащото у нас законодателство, свързано с отнемането на незаконно придобито имущество.

В писмото си той акцентира на декларираното намерение от страна на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, бъдещата Агенция да има разследващи правомощия, с възможност да прилага специални разузнавателни средства.

"Необяснимо е закриването на органи на съдебната власт, специализирани в противодействието на корупцията с довода, че са „бухалка“, а в същото време да планират да създадат нов орган, който на практика дублира не само техните правомощия, но и тези на прокуратурата изобщо", пише Цацаров.

Той остава начело на Антикорупционната комисия до 1 март, след което се връща в прокуратурата, начело на която беше 7 години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

България може да предостави 80 млн. евро на Украйна

В позицията, с която България отива на срещата на върха на НАТО, е посочено, че страната ни може да предостави 80 млн. евро на Украйна. Това съобщи в кулоарите на парламента служебният премиер Димитър Главчев. Той обаче опроверга твърдението на президента, че България се превръща в безсрочен донор на Украйна.  Главчев: Подкрепата за Киев..

публикувано на 05.07.24 в 12:10

Удължено е частичното бедствено положение заради безводието в Рила, Кочериново и Бобошево

Частичното бедствено положение за общините Рила, Кочериново и Бобошево, въведено първоначално заради безводието за 7 дни, ще бъде удължено, каза за БНР областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. Днес след обяд се очаква да бъде сключен договор с фирма, която да ремонтира съоръженията при водохващането "Робовица", откъдето се..

публикувано на 05.07.24 в 11:56

4 пистолета са открити близо до мястото на стрелбата в "Модерно предградие"

Четири пистолета са намерени близо до мястото на стрелбата вчера в столичния квартал "Модерно предградие".  Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов.  Три от оръжията са законни, а едно - незаконно. Продължават следствените действия в столичния кв. "Модерно предградие", където беше убит 48-годишен мъж Стрелбата се разрази вчера около..

публикувано на 05.07.24 в 11:26
Калин Стоянов

Калин Стоянов за празника на МВР: Това не е просто една от професиите, това е кауза

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поздрави бившите и настоящи служители на МВР по случай 145 -тата годишнина от създаването на министерството. Днес сутринта ръководството на МВР поднесе цветя пред паметника на Незнайния войн в София. "Нека да бъдат здрави, успешни. Предизвикателствата са много. Всеки ден има такива. Това е..

публикувано на 05.07.24 в 11:23
Дарин Георгиев от

Дарин Георгиев: Това е краят на партия "Величие"

Това е краят на партия "Величие". Това заяви вече бившият зам.-председател на парламентарна група Дарин Георгиев. За разпадането ѝ той обвини основателя на партията Ивелин Михайлов. "Човекът, който стои зад кулисите на партията. Членът, т.нар. член на партия "Величие". Така Георгиев описа Михайлов.  И заяви, че ще остане верен на идеята..

публикувано на 05.07.24 в 11:14

Голям интерес към нова фериботна връзка от Солун за островите в Егейско море

Днес от Солун отплава първият ферибот по връзката за островите в северните Споради - Алонисос, Скопелос и Скиатос. Няма нито едно свободно място. Билетите свършиха поне преди седмица, съобщават от туристическата агенция.  Повечето пътници днес са от балканските страни, допълват информацията, като посочват, че има също много българи с личните си..

публикувано на 05.07.24 в 11:10

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националния осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 млн. лева спрямо същия..

публикувано на 05.07.24 в 10:41