Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът Брент доближи $140 за барел, а природният газ - 345 евро за MWh

| обновено на 07.03.22 в 11:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цената на петрола сорт „Брент“ от Северно море доближи 140 долара за барел, съобщи Франс прес. В Европа цените на природния газ достигнаха нови рекорди, като на хъба TTF в Нидерландия увеличението бе с над 60 процента до 345 евро за мегаватчас в сутрешните сделки.

Фючърсите на петрола Брент скочиха при старта на търговията в понеделник с 15% до 139,13 долара за барел, достигайки най-високо ниво от средата на 2008 г., когато беше регистриран абсолютен ценови рекорден от 147,50 долара за барел. Последва известно връщане назад на петролните цени към 125 долара за барел, което все още представлява тяхно повишение с над 8% от началото на днешната търговия.

Откакто Русия започна войната в Украйна, цента на барел от този сорт петрол се увеличи с 33%.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Продължаващото драматично поскъпване на черното злато идва на фона на риск от западни санкции спрямо Москва, включващи забрана за внос на руски петрол.

Би Би Си съобщи, че Съединените щати преговарят със Саудитска Арабия и Венецуела за увеличаване доставките на петрол.

Вчера председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че подкрепя засилване на санкциите срещу Москва, включително пълната забрана на вноса на руски нефт. В момента Русия покрива 10% от петролните нужди на Съединените щати.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също каза в неделя, че САЩ и техните съюзници обмислят забрана на вноса на руски петрол и природен газ в опит да се засилят санкциите срещу Русия за нейната инвазия в Украйна.

Междувременно преговорите за подновяване на ядреното споразумение с Иран изпаднаха в несигурност през последните дни след искането на Москва за писмени гаранции от Вашингтон, че западните санкции срещу Русия няма да навредят на търговията й с Иран. Това искане се разглежда от анализаторите като начин Русия да заобиколи западните санкции.

Също така се съобщава, че и Китай е отправил подобни искания по отношение на търговията си с Иран, което усложнява усилията за сключване на ядреното споразумение с Техеран.

Евентуално ядрено споразумение би позволило само в рамките на седмици на Иран, който е важен производител на петрол, да излезе на световните петролни пазари, като по този начин облекчи отчасти глобалния недостиг в доставките и ограничи рязкото поскъпване на черното злато.

В Европа и Великобритания цените на природния газ достигнаха нови рекорди, съобщи Франс прес. Цената на газа на хъба TTF в Нидерландия скочи с над 60 процента до 345 евро за мегаватчас в сутрешните сделки, на борсата в Лондон увеличението е над 39 процента.

Последва известен опит за стабилизация на цените на газа в диапазона между 240 и 280 евро за мегаватчас, но това все още представлява ценови ръст с около 30% в рамките на деня.

Същевременно руският газов монополист "Газпром" съобщи, че подаването на природен газ през Украйна е с непроменен обем – 109,5 милиона кубични метра дневно, предаде Ройтерс като се позова на местни агенции.

Графика на газовите TTF фючърси за април (в евро за мегаватчас)


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветомир Петров

Председателят на СОС с редица въпроси за Симеоновския лифт

В позиция до медиите председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров поставя редица въпроси за неработещия Симеоновски лифт в планината Витоша. "Кой го е продал? Кой е следил за изпълнението на следприватизационния договор, кой е позволил да не бъде прекратена сделката", пита Петров и заявява, че ще се постарае скоро да обяви имената и да..

публикувано на 18.05.24 в 13:45

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на ГКПП "Кулата"

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на Граничния пункт "Кулата".  От Агенция "Митници" съобщиха, че нелегалният внос от Гърция към България е бил предотвратен при съвместна акция с Граничната полиция, НАП и ГДБОП.  Задържани са 6,5 милиона цигари, укрити в метални шкафове за електрически табла. При влизане в страната шофьорът на..

публикувано на 18.05.24 в 13:22
Кириакос Мицотакис

Мицотакис: Гърция оттегля подкрепата за РСМ в ЕС, ако не спазва Преспанския договор

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз, ако Скопие не спазва Преспанския договор, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Правителството в Скопие да спазва стриктно Преспанското споразумение и да използва само името Република Северна Македония, заяви днес категорично гръцкият премиер в..

публикувано на 18.05.24 в 13:15

Радев: Неприемливо е продължаването на войната в Украйна

Президентът Румен Радев смята, че не е възможно Русия да бъде победена във войната, която тя води срещу Украйна. Според държавния глава извършеното тази седмица покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо е плод на страсти, разпалвани покрай войната в Украйна. "Аз отдавна предупредих, че тази война ще се разраства, но е неприемливо в..

публикувано на 18.05.24 в 13:07

След иранското нападение над Израел: Първи разговори между представители на Иран и САЩ

За първи път след иранското нападение над Израел с дронове през април са водени разговори между представители на Иран и САЩ. За това съобщава американският новинарски портал "Аксиос", цитиран от Ройтерс. Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение) Двама висши представители на правителството на американския..

публикувано на 18.05.24 в 12:40

Изложба живопис "Светът на операта в картини" откриват в Добрич

Изложбата живопис "Светът на операта в картини" ще бъде открита днес от 14.00 часа в Дом-паметник "Йордан Йовков". Поканата е от Регионалния исторически музей, Фондация за изкуство "Йордан Петков" и НЧ "Палитра". Куратор на изложбата е Нели Вълчева – директор на варненска Арт галерия.  Експозицията е създадена по проекта "Операта - музикалната..

публикувано на 18.05.24 в 11:38

И авиомузеят в Бургас се включва в Европейската нощ на музеите

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите с вход свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация, съобщиха от музея.  Сред десетте самолетни експоната са Ту-154 и Ан-12, които са единствените, останали в..

публикувано на 18.05.24 в 11:17