Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

35 души са загинали при въздушен удар в Лвовска област

| обновено на 13.03.22 в 14:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По последни данни от украинска страна жертвите при руското ракетно нападение срещу военна база в региона на Лвов са 35. Според информацията, цитирана от Би Би Си, ранените са над 130.

По-рано украинските власти съобщиха, че 9 души са загинали и 57 са ранени при руски въздушен удар  в град Яворов, Лвовска област. Това е близо до Полша, която прие повечето от бежанците от Украйна след руското нахлуване. Общият им брой е близо 2 милиона и 600 хиляди. В 18-ия ден на инвазията руската армия все повече се доближава до столицата Киев.
 
Днес област Лвов беше подложена на въздушна атака, съобщиха от регионалното военно управление. При смъртоносното нападение са изстреляни около 30 ракети. Базата в Яворов е една от най-големите в страната, на 25 километра от границата с Полша. Там се провеждат повечето учения на Украйна със страни от НАТО.

Атакувано е било и летище в Ивано-Франковск.

Украинските власти окачествиха днешното руско ракетно нападение в Лвовска област като "нова терористична атака срещу мира и сигурността". Украинският министър на отбраната Олексий Резников повтори призива на Киев за създаване на зона, забранена за полети над Украйна. НАТО обаче отказва да направи това, опасявайки се от разрастване на конфликта след руското нахлуване в Украйна преди 18 дни.

Руските сили напредват към Киев, където армия и доброволци се готвят да отбраняват столицата си улица по улица. Украинската страна твърди, че руснаците са продължили да бомбардират обсадения южен град Мариупол, изправен пред хуманитарна катастрофа.

Украинската столица се подготвя за блокада. Два милиона жители са останали в града. От градската управа съобщиха, че е сформиран двуседмичен запас от хранителни продукти. Направено е всичко възможно магазините и аптеките да работят и цените да се запазват на достъпно равнище, се казва още в съобщението с призив към гражданите да си помагат. Властите подчертаха също, че в столицата се изплащат заплати и пенсии и призоваха гражданите не само да пазаруват в магазините, но и да си плащат сметките за комунални разходи, които се предоставят в пълен обем. 

Вчера през зелените коридори са били евакуирани над 12 хиляди души, съобщи президентът Зеленски, като заяви, че руснаците нямат силата и духа да завладеят Украйна, разчитат само на насилие, терор и оръжия.

Според Зеленски Кремъл превръща руската държава в аналог на сепаратистките републики Донецк и Луганск, т.е. в изолирана от света зона.
 
Премиерът Денис Шмигал заяви, че в Украйна са осигурени основните продукти за идните месеци. От началото на март страната е получила над 40 хиляди тона хуманитарни помощи.  

Американският президент Джо Байдън одобри допълнителни 200 милиона долара за оръжие и друг вид помощ за Украйна, обяви Белият дом. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия може да се опита да използва химически оръжия след обвиненията в този дух, които самата тя отправи към Украйна. Той допълни, че въпреки куража, с който се съпротивляват украинците, идните дни вероятно ще има още по-големи трудности.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олег Савелиев беше назначен за заместник-министър на отбраната на Русия

Путин назначи икономиста Олег Савелиев за заместник-министър на отбраната

Президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за назначаване на одитора от Сметната палата и бивш зам. министър на икономиката Олег Савелиев за заместник-министър на отбраната и ръководител на апарата на министъра, предаде Ройтерс. Това е допълнителен знак за намерението му да подобри ефективността на руската военна икономика. С друг..

публикувано на 20.05.24 в 20:45
Володимир Зеленски

Зеленски: Ситуацията в Харковска област е под контрол, западната помощ за Украйна е твърде бавна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че ситуацията в Харковска област, където Русия отвори нов фронт преди десетина дни, е под контрол. В интервю за агенция Ройтерс обаче Зеленски призова за пореден път за смяна на цялостния подход в процеса на деклариране и предоставяне на военна помощ за страната му от Запада. Той каза, че..

публикувано на 20.05.24 в 20:27

Още по случая с починалото 5-годишно дете от с. Стоб

5-годишно дете от село Стоб, община Кочериново, е починало на път за болницата в Благоевград, заради което започва проверка в лечебното заведение и в Спешния център в град Рила. 5-годишно дете почина на път за болницата в Благоевград Петгодишното момченце е било прието през нощта в Спешното приемно отделение на Областната болница в Благоевград...

публикувано на 20.05.24 в 20:11

БНБ разпореди на банките набор от показатели за наблюдение на ипотечните кредитни стандарти

Управителният съвет на Българската народна банка разпореди на банките и клоновете, извършващи дейност в страната, прилагането на минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Това се съобщава на уебсайта на централната банка , след като на..

публикувано на 20.05.24 в 19:58

Поредна вечер на протест в центъра на София

За поредна вечер жители на центъра на София протестираха срещу новата организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша", и ул. "Фритьоф Нансен". Движението се осъществяваше в едната лента по бул. "П. Евтимий". До 20.00 часа беше затворено движението кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" с ул. "Граф Игнатиев". Протест на..

публикувано на 20.05.24 в 19:39

България запазва едно от най-високите нива на енергийна бедност в ЕС

България запазва едно от най-високите нива на енергийна бедност в Европейския съюз и въпреки това изостава с въвеждането на защитен механизъм за енергийно бедните домакинства.  Това сочи доклад Института за икономически изследвания на БАН за миналата година. Ниските доходи и високите разходи за енергия поставят в България на дъното -  сред..

публикувано на 20.05.24 в 19:36

ГДБОП арестува служители на телекомуникационна компания за фалшиви договори и присвояване

Трима мъже представители на телекомуникационна компания са арестувани при операция на ГДБОП в София и Ихтиман. Те са изготвяли фалшиви договори и са присвоили голям брой мобилни устройства. Трима служители на телекомуникационна компания са арестувани при операция на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в София и..

публикувано на 20.05.24 в 19:27