Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кьовеши: Европрокуратурата разследва над 120 сигнала за злоупотреби с европейски средства в България

Среща на Лаура Кьовеши с Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратура разследва над 120 сигнала за злоупотреби с европейски средства в България. Това обяви в София европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след среща с премиера Кирил Петков, по чиято покана е на посещение в страната.

Премиерът Кирил Петков заяви, че е провел изчерпателен разговор в много конструктивен дух с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Премиерът подчерта , че има обща амбиция да се работи заедно при нарушения свързани с корупция при  еврофондовете за да има сигурност че България не е мястото за такива престъпления.

Лаура Кьовеши е в България днес и утре по покана на премиера Петков, след като стана ясно, че правителството остава контактна точка за връзка на страната ни с европейската прокуратура, а Петков посочи:

"Мандатът, който има Европейската прокуратура е, че всички престъпления след 2017 г. могат да бъдат обект на разследвания, които са свързани с европейски пари и аз съм много благодарен на г-жа Кьовеши, която каза, че европейската прокуратура и българското правителство ще работим заедно, за да постигнем реални резултати".

След час и половина среща с премиера Кьовеши също потвърди, че с Петков споделят едни и същи приоритети. А това, че правителството остава контактна точка за връзка, според нея е ясен сигнал за силен ангажимент на високо ниво и в унисон с това, което Европейската прокуратура се опитва да постигне във всички страни членки.

Кьовеши е сигурна, че ще се постигне напредък в борбата с организираната престъпност. Тя отчете, че в Европейската прокуратура са постъпили рекордно над 120 жалби от страната ни по чувствителни теми. Става въпрос за обществени поръчки и земеделски субсидии, измами в строителството и фондовете за възстановяване след Covid-19.

Запитана обаче, дали ѝ е известно у нас да има натиск върху българските европейски делегирани прокурори, които да събират данни, за да извършват репресивни действия срещу бившите управляващи, главният прокурор и бивш шеф на антикорупционната комисия Кьовеши отговори:

"Делегираните европейски прокурори и главните прокурори са независими. Това не може да се наруши. Това е червена линия за мен. Не съм получила никаква информация и сигнали за това, че някой се е опитал да наруши тази независимост и някой се опитва да повлияе на нашите колеги, имам пълно доверие на делегираните прокурори в България . Те имат своята кариера, те са професионалисти и се надявам, че със времето те ще докажат, че доверието което са получили, е било заслужено".

Утре Лаура Кьовеши ще разговаря с главния прокурор Иван Гешев и с министъра на правосъдието Надежда Йорданова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител

Днес е Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Той се отбелязва с различни инициативи. У нас акции по кръводаряване се организират в различни градове в страната. Доброволно дарената кръв е с най-нисък риск за нуждаещите се от нея – това твърдение на Световната здравна организация разпространяват от Българската организация за..

публикувано на 14.06.24 в 08:41

След бурята... Общини обявиха бедствено положение

Община Нова Загора обяви бедствено положение, след снощната буря, придружена с градушка и силен вятър. Днес е и неучебен ден за училищата и детските градини в общината, обяви кметът Галя Захариева.  Тежка ситуация в Нова Загора Ледените късове са начупили прозорци, има щети по покриви и сгради. Пострадали са и землищата на няколко..

публикувано на 14.06.24 в 08:31
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Хората не вярват в "експертен кабинет"

Изборните резултати не са изненада . Мнението е на политолога Марая Цветкова. "Беше ясно, че някоя от тези формации ще бъде "пробутана" в Народното събрание . Някои говореха за партията на Радостин Василев МЕЧ, други – "Синя България" или "Солидарна България". Трети допускаха, че това може да бъде "Величие" - тези хора олицетворяват..

публикувано на 14.06.24 в 08:28

Среднощна буря в София, екипи отстраняват счупени клони и паднали дървета по улиците

Екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община премахват счупени клони и дървета от пътните платна след бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът Красимир Димитров. Няма щети след силната буря в Русе в четвъртък Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най-много сигнали..

публикувано на 14.06.24 в 08:03

"За половин час всичко се помля." Погром от градушката в град Шипка

Пороен дъжд с градушка с големина на яйце връхлетя град Шипка снощи около 18.30 часа. "Всяка къща почти има щети. Масово автомобилите са без стъкла. Керемиди счупени, прозорци счупени. Реколта никаква не остава. Пълен апокалипсис . Взехме решение да обявим частично бедствено положение . Безсънна нощ беше за цялото население", разказа пред БНР..

публикувано на 14.06.24 в 08:00

Няма щети след силната буря в Русе в четвъртък

Силната гръмотевична буря, която премина снощи над Русе, не е нанесла щети.  Падналият дъжд е 10,5 литра на квадратен метър при среднодневна норма за месец юни от 7 литра на кв.м. Дъждът беше придружен от гръмотевици и шквал, който е достигал скорост от 86 километра в час.  За 29 минути по време на бурята температурите са спаднали с..

публикувано на 14.06.24 в 08:00

Избраните от два района заявяват в ЦИК от кой да бъдат обявени за депутати

Днес е срокът, в който кандидате за народни представители, избрани в два многомандатни района, трябва да заявят пред Централната избирателна комисия в коя листа желаят да останат избрани.  ЦИК оповести, че това са общо 25 кандидати, сред които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. ЦИК..

публикувано на 14.06.24 в 07:57