Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешки министър не отива в Унгария за среща на Вишеградската четворка

Яна Чернохова - министър на отбраната на Чехия
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Чешкият министър на отбраната Яна Чернохова няма да присъства на срещата на министрите на отбраната от Вишеградската четворка, насрочена за следващата седмица в Унгария.

Това стана ясно от съобщение, публикувано в социалната платформа Twitter. В него тя обясни мотивите, както и пише, че винаги е подкрепяла Вишеградската четворка и много съжалява, че - цитирам - "евтиният руски петрол сега е по-важен за унгарските политици от украинската кръв“.

По-рано унгарският премиер Виктор Орбан, който ще се кандидатира за преизбиране, заяви, че страната му няма да се присъедини към антируските санкции на Европейския съюз за внос на енергия.

„Такива санкции ще ни навредят повече от Русия“, каза Орбан.

Унгария също отказва да изпрати оръжие в Украйна за борба с Русия и забранява транспортирането на оръжия до Украйна през Унгария.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гитанас Науседа

Президентски балотаж в Литва на 26 май

Настоящият литовски държавен глава и премиерът на страната ще се изправят един срещу друг на президентски балотаж на 26 май, предаде АФП. Президентът Гитанас Науседа получава 44% от вота, а премиерката Ингрида Шимоните – 20 на сто, посочва Ройтерс. Пред репортери след края на изборния ден Науседа обеща да засили натиска над западните..

публикувано на 13.05.24 в 08:24

Президентът: Не приемаме изявления от РСМ, противоречащи на международни договори

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала.  България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват, заявява в своя..

публикувано на 13.05.24 в 08:10

Задържан е собственикът на пистолета заради инцидента в Арбанаси

Собственикът на бойния пистолет, с който на празненство в Арбанаси 11-годишният син на депутат простреля в крака 12-годишно момиче, е задържан за 24 часа. Все още не му е повдигнато обвинение и той не е давал обяснения. Инцидентът е станал в присъствието на поне 15 възрастни и деца. Пистолетът е бил оставен на пейка, откъдето децата..

публикувано на 13.05.24 в 08:01
Протест в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Последно четене на законопроекта за чуждото влияние в Грузия

В грузинския парламент днес ще започне последното четене на законопроекта за чуждестранните агенти, който провокира масови протести в Грузия, предаде ДПА, цитирана от БТА. Третото и последно четене на законопроекта ще започне днес в Тбилиси, а гласуването в пленарна зала е насрочено за утре, заяви председателят на парламента Шалва Папуашвили...

публикувано на 13.05.24 в 07:56

Започва информационна кампания за директните плащания на фермерите

Министерството на земеделието (МЗ) започва информационна кампания за директните плащания през 2024 г. за земеделските производители от цялата страна. Целта е експертите да представят промените при компенсаторните мерки и интервенции в областта на околната среда, агроекологията, биоземеделието и хуманното отношение към животните. В рамките..

публикувано на 13.05.24 в 07:53

Проф. Галина Чанева: Лечебните заведения да имат политика за привличане и задържане на персонал

" Нашите студенти остават тук. Да отидеш в чужбина и да се реализираш като медицинска сестра, никак не е лесно . Там заминават квалифицираните сестри с много добра езикова подготовка".  Това заяви пред БНР проф. Галина Чанева, заместник-декан на Факултета по обществено здраве в Медицинския университет в София. В Медицинския университет в..

публикувано на 13.05.24 в 07:50

От снощи десетки домове в Козлодуй са без ток

Десетки домакинства в Козлодуй останаха без ток от вчера вечерта. Електрозахранването беше прекъснато в северната част на града около улица "Ломска". Очаква се да бъде възстановено тази сутрин, според сайта на електроразпределителното дружество.

публикувано на 13.05.24 в 07:49