Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна не потвърди, но и не отрече да е поразила склад за горива в Русия

Пожарът в петролното депо в Белгород
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия обвини Украйна, че е извършила военновъздушен удар срещу петролно депо в западния руски град Белгород. От украинска страна нито потвърждават, нито отричат информацията.  
Ако тази информация се потвърди, това би бил първият украински удар от началото на войната срещу руска територия и за първи път украински летателен апарат навлиза в руското въздушно пространство. От Кремъл обявиха, че предполагаемата украинска атака ще попречи на мирните преговори, които бяха възобновени днес във видеоформат.   

Видеозапис, споделен в Туитър, показва пожар в близост до жилищни сгради в Белгород, който се намира на около 40 км от украинската граница. Губернаторът на областта Вячеслав Гладков обяви в съобщение в Телеграм, че пожарът е вследствие на въздушен удар, извършен от украински военни хеликоптери, които са навлезли в руското въздушно пространство, летейки на ниска височина. Няма загинали, според руските власти. 

Говорителят на украинското Министерство на отбраната Олександър Мотузяник нито потвърди, нито отхвърли руските обвинения с думите, че Украйна извършва отбранителна операция срещу руската агресия на украинска територия и Киев не е отговорен за всяка грешка или катастрофа, която се случва на руска територия. Същата беше и позицията на украинския външен министър Дмитро Кулеба.

"Не мога нито да потвърдя, нито да отрека твърденията, че Украйна е извършила атаката, просто защото не разполагам с цялата военна информация".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че президентът Владимир Путин е информиран за случилото се в Белгород и това ще попречи на мирните преговори. 

“Безусловно, това не е нещо, което може да създаде комфортни условия за продължаване на мирните преговори.”

Турският президент Реджеп Ердоган продължава усилията за среща на президентите Зеленски и Путин. Вчера той разговаря с украинския държавен глава, а днес и с руският. 

"Много ще сме щастливи, ако успеем да реализираме това решение и да обърне негативния развой на събитията в позитивен заедно с двамата лидери"

153 деца са загинали и 245 са ранени от началото на войната преди 5 седмици, съобщиха украинските власти. Руската армия пренасочва усилията си на изток и те са съсредоточени най-вече в района на Луганск в Донбас. 

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че се водят мащабни сражения северно и източно от столицата. От президентската администрация на Съединените щати съобщават, че руските сили използват църква на около 35 километра северозападно от Киев, от която подготвят сухопътното настъпление към столицата. В Чернигов кметът обвини Русия в обстрел на онкологичното отделение на болница в града. Това става само дни, след като Москва обяви, че драстично намалява военните дейстивя в района на Киев и Чернигов. Украинската армия започна и контранастъпление към херсон - единственият голям град, който руските сили успяха да завладеят от началото на войната. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин льо Пен

Крайната десница във Франция е победител на първия тур на изборите

Френската крайна десница е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция и е на път да стане първа парламентарна сила.  Победата на крайнодясната партия „Национален сбор“ е факт - по предварителни данни тя е спечелила към 34% от гласовете на френските избиратели, води в над 400 района и може да спечели между 250 и 280..

публикувано на 01.07.24 в 01:05

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00