Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 7000 съобщения за предполагаеми военни престъпления в Киевска област

| обновено на 05.04.22 в 23:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската прокуратура съобщи, че са регистрирани над 7000 съобщения за предполагаеми военни престъпления, извършени от Русия в Киевска област. Голяма част от жертвите са в град Бородянка, северозападно от украинската столица, каза главният прокурор Ирина Венедиктова, цитирана от украинската информационна агенция УНИАН. Главната прокуратура вече е започнала разследване за военни престъпления в Ирпен, Буча и Ворсел. 

За масови убийства на цивилни след Буча се съобщава и от Бородянка и Суми. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руските сили се опитват да скрият следите от своите военни престъпления. 

ООН обяви, че започва разследване на стотиците случаи на убити цивилни в киевското предградие Буча. Има всички основания виновните руски военни да бъдат изправени пред съд, категоричен е украинският президент Володимир Зеленски:

"Окупаторите определено ще понесат отговорността за това! Вече правим всичко, което можем, за да идентифицираме всички руски военни, замесени в тези престъпления и да ги накажем. Това ще бъде съвместна работа на нашата държава с ЕС и международните институции, в частност - Международния наказателен съд".

Русия и Украйна не са сред държавите членки на Международния наказателен съд.

Правозащитната организация Human rights watch разследва зверствата в киевското предградие Буча. Според експертите, жертвите действително са цивилни, някои от които умишлено с вързани зад гърба ръце и след това застреляни в тила. "Това е военно престъпление", категорична е правозащитната организация. Вече има публикувани сателитни снимки, които показват, че телата на десетки жители на Буча са били по улиците на града със седмици. 

Такива зверства вероятно са извършвани и в Бородянка, северозападно от Киев. "Всичко е съсипано, всички къщи са ограбени", разказва през сълзи възрастен жител на града.

"Бородянка беше малко село с частни къщи, които видях как се строят. А сега хората нямат вече дом. Плаче ми се", казва 57-годишният Микола и сочи към съседни на къщата му руини, под които има затрупани хора.

"Казах им, че тук има само прости стари хора. Дойдоха чеченците или кадировците, бяха по-учтиви, ако може да се каже, не тормозиха възрастните. А руснаците извършваха зверства, много зверства", разказва Валентина.

Изтеглилите се от Северна Украйна за предислоциране на изток руски войски се нуждаят от значително преоборудване и модернизация, се посочва в ежедневния доклад на британското разузнаване. Руската армия ще се опита да обгради украинските сили в Донбас. В много населени места вече се водят боеве, се казва още в доклада. А Белият дом смята, че превземането на Донбас е част от новата стратегия на Путин да отбележи "поне някаква победа"

През изминалата нощ под обстрел е бил стратегически важният Николаев, където са загинали най-малко осем души. Градът се намира на пътя към Одеса, където в очакване на руската офанзива се провеждат курсове за самоотбрана и военно обучение за населението. Засега черноморският град остава относително незасегнат от военните действия. Руски военни кораби и самолети обаче бомбардираха петролни складове в околностите му през уикенда. Ако Одеса падне, Украйна ще остане без излаз на море и ще бъде отрязана от задграничната търговия. 

За още 11 цивилни жертви на руската армия в Киевска област, съобщиха тази вечер от офиса на главния прокурор на Украйна. Става дума за селото Велика Димерка, където 11-те души са загинали след удари на артилерията и пряка стрелба срещу тях.

От украинското обвинение определят деянията като военни престъпления.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отляво надясно: Теменужка Петкова, Томислав Дончев, бойко Борисов, Рая Назарян, Деница Сачева

Преговорите за правителство трябва да започнат утре

Преговорите за правителство трябва да започнат утре, както обявиха от ГЕРБ-СДС. Лидерът Бойко Борисов даде заявка за съставяне на кабинет с първия мандат и излъчи преговорен екип. В него участват Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии От ПП-ДБ заявиха, че независимо какво..

публикувано на 16.06.24 в 17:41

Празник на черешата в Кюстендил от 28 до 30 юни

От Общината в Кюстендил обявиха програмата на утвърдилия се вече Празник на черешата в града, който е насрочен за дните от 28 до 30 юни. Очакват се хиляди посетители от цялата страна и от чужбина.  Същевременно хотелиери в града и района коментират, че всички места за нощуване  и пребиваване за тези дни са резервирани.  Над 150..

публикувано на 16.06.24 в 17:17
Йоргос Герапетритис

Гърция отново предупреди Северна Македония да спазва Преспанския договор

Гърция отправи поредно предупреждение към Севрна Македония да спазва ангажиментите си по договра от Преспа. Стриктното спазване на международните споразумения е фундаментален принцип на международното право и очевидно задължение за участието в международни организации, заяви гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис, съобщава в. "Катимерини"...

публикувано на 16.06.24 в 17:09
Президентите на Швейцария Виола Амхерд (вляво) и на Украйна Володомир Зеленски

Конференцията в Швейцария подкрепи териториалната цялост на Украйна

Териториалната цялост на Украйна трябва да бъде част от бъдещо мирно споразумение - пише в заключителната декларация на международната конференция на високо върха, която се провежда в Швейцария. За трайно уреждане на конфликта ще бъде нужен диалог между всички страни, се подчертава в документа, подкрепен от мнозинството участници. Има обаче и изключения..

публикувано на 16.06.24 в 16:38
На пристанище Митилини, остров Лесбос, Гърция, архив, април 2024 г.

Поскъпването на фериботните билети в Гърция отказва туристи от летуване на островите

Поскъпването на фериботните билети пренасочва туристите към континенталната част на Гърция. Цените в хотелите на Халкидики достигнаха тези на островите. Гръцките туроператори съветват клиентите да сравняват цените на предлаганите хотелски услуги и да не се влияят от категорията на хотела. Има петзвездни хотели в цялата страна, които понякога са..

публикувано на 16.06.24 в 16:25

Авария остави кюстендилското село Соволяно без вода

Аварирала помпа остави без водоподаване в неделния ден кюстендилското с. Соволяно. Аварийнa група на "Кюстендилска вода" работи на място по проблема, очаква се в рамките на деня аварията да бъде отстранена.  Същевременно от Общината в Кюстендил обявиха, че има издадена заповед за забрана на ползването на питейна вода за дейности, които не са..

публикувано на 16.06.24 в 15:44
Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов.

Министърът на земеделието и храните ще открие Българо-китайски бизнес форум

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов ще открие Българо-китайски бизнес форум, който ще се проведе в понеделник (17 юни) в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Събитието ще предостави възможност за създаване на контакти с партньори от Шанхай чрез провеждане на двустранни бизнес срещи. Във..

публикувано на 16.06.24 в 15:40