Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гюров: Няма поет ангажимент за вдигане на ветото пред РСМ, няма задкулисни разговори

| обновено на 07.04.22 в 17:30
Андрей Гюров в НС
Снимка: БГНЕС

Задкулисни разговори за Република Северна Македония няма, беше категоричен председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

Няма поет ангажимент за вдигане на българското вето пред Северна Македония. Обсъждат се различни варианти, но има ясна заявка, че преговорите ще продължат и ще се отчитат всички договорки между двете страни, каза Андрей Гюров.

Задкулисни разговори, за каквито споменава в поста си лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, не е имало:

„Задкулисни разговори няма, показали сме още от самото начало на тази коалиция, че разговорите се водят открито, с аргументи и когато е възможно - и пред обществото, и пред медиите. Така че, няма задкулисие, има интензивни консултации с оглед защита на националния интерес".

Тайни договорки за ветото не може да има, защото това зависи от парламента, увери Христо Иванов от "Демократична България". Според него коалиционните партньори са изгладили противоречията си. Затова той не допуска предсрочни избори: 

"Няма да има предсрочни парламентарни избори, към момента. 100% в рамките на четири години не мога да обещая, но сега, към момента, няма да има предсрочни избори. Това, което видях днес, беше, че колегите, колкото и спорни теми да има, осъзнават отговорността, която имаме към управлението на страната и споровете ще бъдат решени".

Георги Свиленски от БСП напомни че българската позиция е част от коалиционното споразумение.

За „Има такъв народ“ позицията на България за Северна Македония не подлежи на договорки, а отстъплението може да застраши стабилността на управляващата коалиция, коментира по-рано днес депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

"Казуси с търгуването на национални интереси категорично застрашават отношенията в една такава коалиция. Надяваме се наистина тези, които са си мислили, че ще продадат националните ни интереси, да ревизират позициите си".

Томислав Дончев заяви, че от ГЕРБ са  против всяко отстъпление от наложеното вето върху преговорите на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС.

А лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов поиска от парламента да бъде проведен национален референдум по позицията на България за ветото на преговорите за еврочленството на Северна Македония.

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ коментира и другия въпрос, по който Слави Трифонов изрази надежда премиерът Кирил Петков да ревизира позицията си - за избора на управител на БНБ.

Андрей Гюров посочи, че той не е обмислял да оттегля кандидатурата си и че се надява да спечели доверието на коалицията:

„Демократична България“ вече излязоха с позиция, че те ще подкрепят моята номинация и кандидатура. Провеждам разговори и с БСП, те ще вземат своето решение на заседанието на групата следващата седмица. Ние имахме много добри разговори с тях и за мен е приоритет да имам подкрепата на коалицията", каза лидерът на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

Станислав Балабанов от ИТН обясни, че дори техният кандидат за гуверньор на централната банка Любомир Каримански да не получи необходимите гласове, това няма да бъде повод партията да излезе от управлението:

"Нито ще си тръгнем, нито ще бъдем обедини, ако примерно другият кандидат спечели. Това е в позиция на всички народни представители".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържественото честване на годишнината на читалище

Йотова: В предизборната кампания не се набляга на идеи, водещ елемент са скандалите

Настоящата предизборна кампания е коренно различна от кампаниите до момента, тъй като не се набляга на идеи, а  водещ елемент са скандалите, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Тополовград. Възможно е партиите да имат и своите добри предложения, но в публичния дебат ние не ги чуваме, подчерта вицепрезидентът: "Защото скандалите сложиха..

публикувано на 23.05.24 в 20:16

Задържан е и шефът на управлението, отговарящо за обществените поръчки в руското министерство на отбраната

В Русия е бил задържан Владимир Вартелецки, началник на управлението в министерство на отбраната, което отговаря за изпълнението на обществените поръчки. Това съобщават руските медии, като се позовават на свои източници в правоохранителните органи.  "В момента Вертелецки  е задържан във връзка с дело за получаване на голям подкуп", посочи цитиран..

публикувано на 23.05.24 в 19:58

Фонд "Земеделие" е превел 15 млн. лв. на млади земеделски стопани

Държавният фонд "Земеделие" е превел 15 милиона лева за млади земеделски стопани, които се занимават с това поне от 5 години и не са навършили 40 години 15-те милиона лева за допълнително подпомагане са насочени към 1568 стопани, като размерът на плащането за един, отговарящ на условията за подпомагане хектар, е 244,47 лева. За сравнение - през..

публикувано на 23.05.24 в 19:57

СЕМ: Програмите на БНР "Хоризонт" и "Христо Ботев" спазват условията на лицензиите си

Програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР спазват стриктно условията на индивидуалните си лицензии. Това показва доклад на Дирекция "Мониторинг и анализи" на Съвета за електронни медии, който бе приет на днешното заседание на електронния регулатор.  СЕМ е направил проверка за спазване на условията в индивидуалната лицензия за доставяне на..

публикувано на 23.05.24 в 19:52
Кораб на китайските ВМС, ракетна фрегата FFG 548, северно от Тайван, 23 май 2024 г.

Китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че Пекин ще "смаже решително" всеки сепаратистки заговор

Китайски сили обградиха днес Тайван при провежданите военноморски и военновъздушни учения.  35 от общо 49 военни самолета са преминали средната линия на протока, която разделя въздушните пространства на Китай и Тайван, участвали са още 15 кораба и ракетни сили. В отговор Тайван разположи въздушни, сухоземни и морски сили с обещание "да защитава..

публикувано на 23.05.24 в 19:42

Проверка в Българския спортен тотализатор

Министерството на младежта и спорта съобщи, че започва проверка на Българския спортен тотализатор заради проблем с централната компютърна система, който, както се казва в съобщението, продължава трети ден. Служебният министър Георги Глушков не е бил уведомен за това. А от министерството заявяват, че е недопустимо, че и обществеността също не е..

публикувано на 23.05.24 в 19:23
Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница. По този начин 11 юли се утвърждава като

Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница

Общото събрание на ООН прие резолюция, съгласно която от идната година 11 юли ще бъде "международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница" през 1995 година. ООН обсъжда 11 юли да бъде ден за възпоменание на геноцида в Сребреница С текста по инициатива на на Германия и на Руанда се осъжда отричането на масовото избиване на 8000 босненски..

публикувано на 23.05.24 в 19:08