Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ ще увеличава лихвите „известно време“ след края на Програмата за изкупуване на активи

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка ще започне увеличаване на лихвите „известно време“ след края на Програмата за изкупуване на активи, потвърди управителят на банката Кристин Лагард.
Засега няма обявен край на програмата, но очакването е тя да приключи през третото тримесечие на годината, допълни Лагард. Още в началото на изказването си, което този път бе от дома й заради положителен тест за коронавирус, Лагард осъди отново войната в Украйна и посочи, че тя създава много голяма несигурност: 

"Руската агресия в Украйна причинява огромно страдание. 
Тя има влияние и на икономиката в Европа и извън нея, като силно натежава на икономическите нагласи на компаниите и потребителите" - каза управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шест години по-късно: Съдът с четвърти опит за старт на делото за катастрофата край Своге

Шест години след тежката автобусна катастрофа край Своге, в която загинаха 20 души, а други 10 пострадаха тежко, Софийският окръжен съд ще направи четвърти опит да даде ход на делото.  Освен шофьора на автобуса, прокуратурата изпрати на съд и пет длъжностни лица. На 25 август 2018 автобусът, превозващ членове на пенсионерски клуб от..

публикувано на 29.05.24 в 12:12

"Дейли телеграф": Кой е българският град, който процъфтява от измама с британски помощи?

Британските издания са пълни днес с информация за делото срещу петимата български граждани, обвинени в най-голямата измама със социални помощи и пране на пари в Обединеното кралство. В две големи статии в рубриката "Разследване""Дейли телеграф" запознава читателите си с всички аспекти на делото. Едната статия е озаглавена "Българският град,..

публикувано на 29.05.24 в 12:08

Александър Леви: Срещу стотинки руските служби възлагат задачи на западни групировки

"Френските служби предпазливо говорят за чужд пръст в тази история . За акция, която вероятно е била вдъхновена и може би координирана отвън. Те не споменават Русия, но споменават България. Има българска следа , което не значи, че извършителите са българи. Резервацията за хотел е направена от България." Това обясни журналистът от..

публикувано на 29.05.24 в 11:30
Антъни Блинкън

Блинкън пристига на визита в Кишинев

Американският държавен секретар Антъни Блинкън е на посещение днес в Молдова, на което планира да покаже силна подкрепа за усилията на страната към западна интеграция на фона на притеснения от Русия, предаде АФП. Блинкън ще прекара деня в Молдова в момент, в който Русия отбелязва серия от победи на бойното поле в съседна Украйна, отбелязва..

публикувано на 29.05.24 в 11:26

Общините публикуват списъци със заличени избиратели за вота на 9 юни

Общините ще публикуват днес на интернет страниците си списъците със заличените избиратели за вота на 9-ти юни. "Това са тези лица, които нямат избирателни права и в двата вида избори, като най-вече това ще бъдат тези, които нямат избирателни права да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент, поради липсата на т.нар. уседналост...

публикувано на 29.05.24 в 11:12

Сдружение "Рила - обединени за доброто" учредиха в Дупница

Сдружение "Рила - обединени за доброто" е учредено в Дупница. Неговата цел е "помощ на хора, нуждаещи се от скъпо лечение у нас и чужбина". Сред учредителите са бизнесмени, политици, настоящи и бивши кметове, представители на лекарското съсловие, граждани. Целта на сдружението е събиране на средства за лечение на хора от града и региона, които..

публикувано на 29.05.24 в 11:09

Пътен инцидент с над 30 пострадали в Сърбия

Шофьор на автомобил загина, а над 35 пътници в междуградски автобус бяха ранени при катастрофа край село Мали Пожаревац, близо до Белград, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от БТА. Катастрофата между автобуса и лекия автомобил е станала тази сутрин в 5:40 ч. местно време (6:40 българско време). Шофьорът на леката кола е загинал на..

публикувано на 29.05.24 в 11:01