Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След решение на съда в Уестминстър Асандж е все по-близо до екстрадиция в САЩ

Протестиращ с плакати, призоваващи за освобождаването на Джулиан Асандж, Лондон, 23 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екстрадирането на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в Съединените щати е една крачка по-близо след като съдът в Уестминстър официално одобри мярката.

Заповедта за екстрадиране бе издадена днес от главния магистрат Пол Голдспринг по време на кратко изслушване в районния съд в Уестминстър, на което Асандж присъства задочно чрез видеовръзка от затвора "Белмарш".

Сега е необходимо единствено одобрението на вътрешния министър Прити Пател за осъществяването на екстрадирането. Защитата обаче все още има право на обжалване, така че нещата със сигурност ще се отложат във времето.

Асандж е издирван в Америка по обвинения в конспирация за получаване на секретни военни документи за войните в Афганистан и Ирак, които "Уикилийкс" разпространи публично.

В САЩ той може да получи до 175 години затвор. Асандж живя в посолството на Еквадор в Лондон години наред, но след като оттам се отказаха от защитата му, бе арестуван през април 2019 година и осъден за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция през 2012 година.

По време на днешното заседание на съда пред сградата се събраха привърженици на Асандж с плакати, призоваващи той да не бъде екстрадиран.

Сред тях бе и бившият лидер на лейбъристите Джереми Корбин,  който заяви, че Асандж не е сторил нищо нередно, освен да каже истината на света за събитията в Афганистан и Ирак.

Миналия месец Джулиан Асандж се ожени за годеницата си Стела Морис в затвора "Белмарш".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Мурсалево гледат заедно Европейското благодарение на млад човек, избрал да се върне на село

От началото на Европейското първенство по футбол площадът на село Мурсалево оживява всяка вечер. Пред 8-метровия екран, за да гледат мачовете, се събират не само жители на селото. Станислав Грозданов - млад човек, който се завръща наскоро в дядовата си къща - вярва, че има смисъл от инициативи, които да събират хората в селото и да сплотяват..

публикувано на 25.06.24 в 09:33

Заради частни ВЕЦ-ове ли земеделските производители останаха без вода за напояване

Редуцирани са ни количествата вода за напояване от МОСВ почти наполовина и нямам обяснение на това, след като язовирите са по-пълни от 2020 г. – на 54% са. Това каза в интервю пред БНР директорът на "Напоителни системи" Снежина Динева. Недоволството на земеделските производители заради липса на вода расте и очакват днес проблемът с..

публикувано на 25.06.24 в 09:21
Костадин Костадинов

Костадинов: Възможно е да има правителство в този парламент

"Възможно е да има правителство в този парламент и ние заявихме възможната според нас формула: 125 мандата са тези, които са различни от тези на ГЕРБ и ДПС". Това заяви по време на консултациите при президента Румен Радев лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Една причина за апатията на гласоподавателите е, че има две партии, които..

публикувано на 25.06.24 в 09:12
Петьо Цеков

Петьо Цеков: Сметките сякаш са: "Дайте да намерим 5-6 човека"

"Очаквам, че Борисов ще възложи на някои, примерно на Росен Желязков, да състави правителството. Такова правителство ще бъде написано на хартия, ще бъде предложено за гласуване в парламента, а дали ще мине наистина, зависи не от публичните разговори в момента".  Това каза за БНР Петьо Цеков - журналист и заместник-главен редактор на..

публикувано на 25.06.24 в 09:09

Тежка катастрофа с три жертви край София

Тежка катастрофа с три жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата, негов спътник и пресичаща пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Пътуващи..

публикувано на 25.06.24 в 08:56
Зинаида Златанова

Зинаида Златанова: ЕС е най-големият в света гарант за стабилност, траен мир и благоденствие

Междуправителствените конференции за Молдова и Украйна са отделни, защото всяка държава има свой собствен път и се оценява по собствените си стъпки. Това каза за БНР Зинаида Златанова - бивш ръководител на представителството на ЕК в България Започват междуправителствени консултации ЕС - Украйна и ЕС - Молдова " Процесът на разширяване на ЕС..

публикувано на 25.06.24 в 08:26

Конференция за биологичното производство в Пловдив

"Биологичното производство - предизвикателства и тенденции" е темата на международната конференция за биологичното производство, която започва днес в Пловдив под егидата на министерството на земеделието. За пръв път от 2017 г. насам в България има увеличаване на биологичното производство, отчитат организаторите и очакват в рамките на конференцията да..

публикувано на 25.06.24 в 08:11