Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакваните у нас британски военни може да не са част от бойната група на НАТО

16
Ген. Михаил Попов - командващият Сухопътните войски, на полигона в Ново село
Снимка: Стоян Радев

Уточняват се последните детайли с Италия и Албания за присъединяването им към бойната група на НАТО в България. Това обяви командващият Сухопътните войски ген. м-р Михаил Попов на полигона Ново село.

Там генералът наблюдава демонстрация на подразделение на българските сухопътни войски с участието на американска рота с бойни машини "Страйкър", танкове Т-72, самоходни артилерийски установки и безпилотни летателни апарати за разузнаване по случай празника на Българската армия 6 май. Очаква се в най-скоро време военнослужещи от двете държави в най-скоро време да се присъединят към бойната група.

Генерал Попов коментира, че очакваните военни от Великобритания може би няма да бъдат част от сформиращата се бойна група.

"Те идват тук за няколко месеца, но за съвместни тренировки, след което се прибират в Англия, така че те може би няма да бъдат част от тази бойна група."

Все още не е започнала модернизацията на автомат "Калашников", но вероятно това ще стане следващата година.  

"С тази модернизация и поставянето на планки пикатини този проблем ще бъде решен и съм сигурен, че автомат Калашников може да служи още дълги години.  

Българските войници вече имат ново индивидуално оборудване.  

"Това са тактически елечета, тактически колани, допълнителни способи за закрепяне на въоръжението."

Закупуването на бойна машина на пехотата остава неразрешения проблем.  

"Дали сме необходимите данни на политическото ръководство, за да може политическото ръководство да реши как ще продължи този проект. Дали ще бъде променена философията на придобиване, дали ще бъде продължен по някакъв друг начин проекта, аз не мога да отговоря, това е изцяло и единствено в ръцете на политическото ръководство."

Ген. Попов коментира, че е доволен от модернизацията на танк Т-72.

Той бе категоричен, че не са предвидени запасни сборове във връзка с конфликта в Украйна, но каза, че има необходимото оборудване за резерва. 


Блиц интервю с ген. Попов

Г-н генерал, кога ще бъде окомплектован състава на бойната група на НАТО в България? Има ли яснота Италия дали ще бъде водещ елемент в бойната група и скоро ли се очакват британските, албанските  военнослужещи тук на Ново село?   

Всъщност батальонната бойна група беше сформирана в началото на април в пълния си състав с изцяло български подразделения. Основаната идея на разширеното предно присъствие на НАТО, какъвто в резултат формирахме тази бойна група е те да бъдат многонационални. Така че първоначално в момента военнослужещи от сухопътните войски на САЩ се присъединиха към тази бойна група и в момента вече тренират с българските военнослужещи тук на полигона Ново село. Водят се разговори за последните детайли с колегите от Италия и Албания, като те ще бъдат финализирани скоро време и ще се присъединят към тази бойна група. По отношение на британските военнослужещи имаше такава идея, но има някаква промяна, тъй като те идват тук за около няколко месеца за съвместни тренировки, след което се прибират в Англия, така че те може би няма да бъдат част от тази бойна група. Това е информацията, която имам към момента  

Започна ли модернизацията на автомат „Калашников“ и има ли опция за смяната му с друго леко стрелково оръжие?   

Модернизацията не е започнала. Надявам се до края на годината да има рамково споразумение за тази модернизация. Тази година по обективни причини не можахме да го направим сега, но ако всички върви нормално догодина ще започне модернизацията. Към момента моят оценка е, че не е необходима смяната на автомат „Калашников“ , защото той като огнева система е надежден. Не напразно той е най-разпространеното оръжие в света. Това, което е слабост при него е, че няма възможност за прикрепяне на съвременните оптически системи – за дневно, нощно виждане, нови мерници. С тази модернизация и поставянето на планки пикатини този проблем ще бъде решен и съм сигурен, че автомат „Калашников“ може да служи още дълги години.

Осъвремени ли се индивидуалното оборудване на българския войник и има ли планове за закупуване на допълнителни индивидуални средства за щита?   

Да. В момента изцяло в Сухопътни войски навлезе новото индивидуално оборудване. Това са тактически елечета, тактически колани, допълнителни способи за закрепяне на въоръжението, сменихме лопатките. Оценката на голяма част от военнослужещите, с които говоря е, че то е добро. Естествено пълно щастие няма, но това което направихме е доста добро и то не само по моя оценка, и работим в тази посока да го усъвършенстваме.   

Ще бъде ли решен скоро въпросът със закупуването на бойна машина на пехотата?   

Този въпрос е болезнен за мен. Всъщност ние, военните експерти, сме направили необходимото, дали сме необходимите данни на политическото ръководство, за да може политическото ръководство да реши как ще продължи този проект. Дали ще бъде променена философията на придобиване, дали ще бъде продължен по някакъв друг начин проекта аз не мога да отговоря. Това е изцяло  и единствено в ръцете на политическото ръководство.

Модернизацията на танк Т-72?

Модернизацията на Т-72 е чудесна, върви точно по график. Ние сме доволни и съм сигурен, че до края на годината ще можем да демонстрираме пред колегите модернизираните танкове в действие.  

Има ли армията достатъчно оборудване за резерва и запаса? Предвид конфликта между Русия и Украйна ще има ли се запасни сборове?  

Не, в никакъв случай не се предвиждат в Сухопътни войски и някъде другаде в Българската армия да се провеждат мобилизационни сборове свързани с Украйна. Няма такива намерения. Да, имаме достатъчно екипировка и въоръжение за военновременните формирования.  




Снимки: Стоян Радев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 25 май се подават искания за вписване в избирателните списъци по настоящ адрес

До 25 май избирателите, български граждани с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места в страната, могат да подадат писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията там. При подаване на заявлението избирателят се вписва и в двата списъка - за..

публикувано на 09.05.24 в 14:18

"Лъжеш ли" ще гледа под лупа за неточни изказвания в предизборната кампания

Платформата "Лъжеш ли" отново ще следи за неточни изказвания по време на предизборната кампания. Изданието ще бъде седмо за платформата, която съществува от 2021 г., посочи пред БНР Даниел Янев от екипа. По думите му в страниците им в социалните мрежи тече анкета за това кои избори хората предпочитат да бъдат проследени – дали парламентарните..

публикувано на 09.05.24 в 14:10
Михаил Миков

Михаил Миков: "Левицата" ще компенсира неспособността на БСП да генерира смислена лява политика

"Левицата" ще компенсира неспособността на БСП да генерира по-смислена лява политика.  Това заяви пред БНР Михаил Миков, бивш председател на БСП, кандидат за депутат от коалиция "Левицата". "Безспорната неспособност на БСП да генерира някаква по-смислена лява политика в последните 6-7 години ни води до един упадък на представителството на левите..

публикувано на 09.05.24 в 13:51

Задържаха 21-годишен мъж за кражба на гориво от чешки тир край Монтана

Задържаха 21-годишен жител от област Видин за кражба на дизелово гориво от спрял за почивка тир край Монтана. При акцията е иззет и лек автомобил. Това е втората кражба на гориво за последните два дни. При обход на тирове, спрели да почиват на отбивка "Сухата чешма", край монтанското село Винище патрул на Пътната полиция - Монтана забелязали мъже да..

публикувано на 09.05.24 в 13:49

1 633 лв. е средният осигурителен доход през март

1 633,53 лева е бил размерът на средния осигурителен доход за страната през март, изчисляват от Националния осигурителен институт. От там уточняват и че 1 498,44 лева е средномесечният осигурителен доход у нас за периода от 1 април миналата година - 31 март тази година.  Той служи за изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец..

публикувано на 09.05.24 в 13:36

Около 200 души се включиха в шествието на т. нар. Безсмъртен полк в София

Около 200 души се включиха у нас в шествието на т. нар. Безсмъртен полк, което се провежда всяка година на 9 май по инициатива на Русия. Въпреки забраната от Столичната община те проведоха шествието.  Президентът Румен Радев поздрави лично участниците в инициативата.  "Историята не трябва да се забравя. Тука сме хора, които повечето от тях са..

публикувано на 09.05.24 в 13:26

Кипър отбелязва Деня на Европа и 20-ата годишнина от присъединяването си към ЕС

От днес до събота с много събития Кипър отбелязва Деня на Европа и 20-ата годишнина от присъединяването си към Европейския съюз. "За Република Кипър няма друга посока освен още по-силна Европа чрез по-нататъшна интеграция. Съюз за сигурност, с ясна геополитическа ориентация и стратегически цели" - това заяви президентът Никос Христодулидис в..

публикувано на 09.05.24 в 13:22