Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко осем загинали при бушуващи пожари в Сибир

Пожарникари се борят с огъня в района на Красноярск, 7 май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко осем души загинаха в Сибир в събота след избухване на няколко пожара, които се разпространиха към  стотици сгради в няколко села, а силните ветрове възпрепятстваха усилията за потушаване на пламъците, съобщава агенция ТАСС, цитирана от Ройтерс.

В района на Красноярск - на около 3000 км източно от Москва се разгоряха пожари в 16 населени места в районите Казачинское и Шариповски, при което загинаха петима души, се казва в изявление на местния клон на Следствения комитет на Русия, което го накара да започне наказателно производство за причиняване смърт по непредпазливост.

Спряно е електричеството в няколко населени места, за да се предотвратят нови пожари, които може да избухнат поради късане на електропроводите поради силния вятър.

Местното здравно министерство съобщи, че 17 души са пострадали, като 11 от тях са откарани в болница, предаде агенция ТАСС.

Федералната агенция по горите съобщи, че къси съединения в електропроводите са причинили пожара на 350 къщи и че силните ветрове са влошили ситуацията, посочва още ТАСС.

"Самолетите не могат да бъдат използвани за гасене на пожари поради голямото ветрово натоварване“, съобщи Службата за спешни случаи на Красноярск в своя канал в Telegram. Беше публикувано видеос, на което се вижда как небето е потъмняло от дим, а спасителите се борят със силни пориви на вятъра, докато се мъчат да потушат редица пожари в селските райони с предимно дървени сгради.

Руската служба за защита на горите публикува по-късно кадри от пожари в гористи местности, всички от които, според нея, са били бързо овладени.

Следственият комитет съобщи и за пожари в съседния регион Хакасия.

Малко по-на запад разследващите в района на Кемерово също започнаха наказателно производство и казаха, че са открити телата на трима души в жилищна сграда в местността Тяжински, където са се запалили над 50 къщи.

И двете групи следователи казаха, че продължава работата по установяване на причините за пожарите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Великотърновският митрополит Григорий

Стотици миряни посрещнаха Възкресение Христово в подножието на крепостта "Царевец"

Стотици миряни от България и Румъния се събраха в подножието на крепостта "Царевец" във Велико Търново, за да посрещнат Възкресение Христово и да се поздравят за най-светлия християнски празник. Десетки църковни камбани огласиха Велико Търново, а Благодатният огън беше изнесен от катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица". Великотърновският..

публикувано на 05.05.24 в 03:45
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

В Тел Авив се проведе протест с искане за спиране на огъня в Ивицата Газа и оставка на правителството

Няколко хиляди души протестираха в Тел Авив с искане израелският министър-председател Бенямин Нетаняху да се съгласи на спиране на огъня в Ивицата Газа в замяна на освобождаване на заложниците, държани от радикалната палестинска групировка "Хамас" , предаде ДПА. Демонстрантите са носели плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после" по..

публикувано на 05.05.24 в 03:30
Руски самолети Су-25

Зеленски: Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски Су-25

Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски изтребител-бомбардировач Су-25 над Донецка област, Източна Украйна, съобщи в традиционното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски: "През изминалото денонощие руските терористи са използвали 8 ракети от различни типове и почти 70 управляеми авиационни бомби срещу пограничните ни..

публикувано на 05.05.24 в 02:55

"Обзървър" предупреждава за хаос в цветарската индустрия във Великобритания след Брекзит

Цветарската индустрия в Обединеното кралство е обхваната от хаос от новите гранични проверки след Брекзит, пише "Обзървър". Фирмите в бранша казват,  че проверките на храните и растенията и латинските наименования водят до дълги часове на чакане на камиони със стока след 30 април, когато мярката влезе в сила. От всички последици от Брекзит вероятно..

публикувано на 05.05.24 в 02:38

Блъснато дете с мотопед в София

За блъснато дете с мотопед съобщиха свидетели на инцидента в социалните мрежи. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. на бул. "Витоша" в района на НДК, става ясно от публикацията в групата: "Катастрофи в София". На мястото са изпратени полицейски и медицински екипи.

публикувано на 04.05.24 в 19:45

Жертвите на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия вече са 56

Броят на потвърдените жертви на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия се повиши до 56 души. Това гласи последната информация от службата за гражданска защита на южноамериканската страна, цитирана от Франс прес.  Продължаващите силни дъждове препълниха язовири над големия град Порто Алегре в щата Рио Гранде до Сул. Това..

публикувано на 04.05.24 в 19:36

Родилка и бебе са починали в Самоков, разпоредена е проверка

Родилка и бебе са починали в Самоков, служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди незабавна проверка, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" и Центъра за спешна медицинска помощ от Изпълнителна..

публикувано на 04.05.24 в 19:02