Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнионистите заплашват, че ще блокират работата на парламента на Северна Ирландия

Лидерът на Демократичната юнионистка партия Джефри Доналдсън (вдясно)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северноирландската Демократична юнионистка партия иска спешна среща с британския премиер Борис Джонсън, за да го предупреди, че ще блокира работата на навоизбрания парламент в провинцията, наричан още Стормонт, до Коледа, ако Протоколът за Северна Ирландия от сделката за Брекзит не бъде предоговорен.

Вестник „Гардиън“ цитира Джонатан Бъкли от юнионистката партия, че отговорността за Стормонт (северноирландския парламент) ще бъде прехвърлена обратно на премиера с думите: „Ще му кажем, че има избор: Стормонт или Протокола“.

Този ултиматум идва след като вицепремиерът Доминк Рааб обеща да направи всичко необходимо да промени Протокола, който урежда търговията след Брекзит и който изисква вътрешна митническа граница в Северно море за стоките до провинцията от останалата част на Обединеното кралство, за да не възникне твърда граница с Република Ирландия.

Юнионистите обаче загубиха доверие в правителсвото в Лондон след някои сведения, че то може да се откаже от зпалахата да приеме закон, с който едностранно ще може да отмени части от Протокола.

Във вторник лидерът на Демократичната юнионистка партия сър Джефри Доналдсън ще изложи загрижеността си след речта на кралицата в Камарата на общините, с която се открива новата парламентарна година.

Очаква се в речта на кралицата, в която се излага предстоящата законодателна програма на правителство, да бъде включено обещание за защита на интересите на общността на юноинистите и споразумението от Разпети петък, но юнионистите не смятат, че това ще бъде достатъчно.

Националистите от „Шин Фейн“ спечелиха безпрецентна победа на парламентарните избори в четвъртък и техният лидер Мишел О’Нийл като бъдещ първи министър на Северна Ирландия заяви, че днес ще бъде в Стормонт, за да сформира с юнионистите правителство в рамките на подялбата на властта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна мащабен проект по почистване на езерата в Южния парк

В Южния парк в столицата започна мащабен проект по почистване на езерата.  Днес ще бъдат изчистени битовите отпадъци и ще започне екологична оценка на състоянието на езерата, след което ще бъдат направени предписания как да продължи почистването, без да бъде увреден дивият живот.  В пролетните месеци това е невъзможно, защото вече са се излюпили..

публикувано на 27.04.24 в 12:39

Тоня Димитрова: Северна Македония прави рязък завой надясно

Резултатът от първия тур много категорично какви са нагласите на обществото. Северна Македония прави рязък завой надясно . ВМРО-ДПМНЕ постигна по-голям резултат от очаквания. Този коментар направи в интервю за БНР журналистът от БНТ Тоня Димитрова след първия тур на президентските избори в РСМ. Гордана Силяновска и Стево Пендаровски на..

публикувано на 27.04.24 в 12:16
Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин - най-желан за водач на евролистата на БСП

Румен Гечев е номиниран за второто място в листата на БСП за евровота.  С най-много номинации за водач на листата е Кристиан Вигенин. Пленумът на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с..

публикувано на 27.04.24 в 12:00

Продължава най-големият български фолклорен фестивал в Северна Америка

В Чикаго и днес продължава най-големият български фолклорен фестивал в Северна Америка. Той е известен с името "Верея". За 14-а година в Чикаго си дават среща танцови състави от цяла Северна Америка. Специален гост тази година е ансамбъл "Българче" от град Винга, Банатска област, в Румъния. Според неофициална информация, на територията..

публикувано на 27.04.24 в 11:51

Извънредни мерки за контрол на трафика в Гърция

В Гърция са въведени засилени мерки за контрол на движението по пътищата , информират от полицията. За да се облекчи пътната обстановка е забранено движението на тирове по първокласните пътища на страната по време на великденските празници. От днес е интензивен трафикът, защото много гърци тръгнаха на път, като събраха седмица почивни дни...

публикувано на 27.04.24 в 11:43

Нейтън Трал: Целта за унищожение на "Хамас" е непостижима

Преговорите за прекратяване на огъня в Газа са в застой, а сухопътна офанзива срещу южния град Рафах, от каквато Израел не се отказва, ще означава катастрофа за целия Близък изток. Това изречение обобщава последните новини и предупреждения, докато израелски въздушни удари сякаш предшестват неизбежната операция. Тя е и логично продължение на..

публикувано на 27.04.24 в 11:31

Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута "BBB" с положителна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната в еврозоната, въпреки че има забавяне на процеса след януари 2025 г. Макар..

публикувано на 27.04.24 в 11:30