Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Юруков за режисьорския си дебют, музиката на групата "Терпентина" и любовта към творчеството на Димитър Воев

Филмът "До последния каприз" разказва историята на виртуозен цигулар и жертвата към съвършенството

Премиерата на  "До последния каприз" е на 26 май, а от 27 май тръгва по кината в страната.

 Сюжетът на филма разказва историята на световноизвестен цигулар от български произход, който отдавна е напуснал България и целия си живот е посветил на усъвършенстването. Макар и стигнал до висините на световната сцена, той осъзнава, че не може да достигне пълното съвършенство,  защото то е утопия.

"Нашият цигулар решава да отиде в едно малко село в България, където да се посвети до края на живота на това да изпълнява с перфектност  24-те каприза на  Паганини -  едно от най-трудните произведения, оставени в наследство от цигуларя. Там той се среща с две момчета от селото, както и с местния даскал. Съдбите им се преплитат, а този цигулар се превръща в едно вдъхновение и алтернатива за децата. Случва се мистериозна смърт, която поставя началото на редица разследвания от криминален и философски характер, както и чисто житейски.", казва Иван Юруков за дебюта си като режисьор в пълнометражното кино. 

Иван Юруков

"В основата беше важно да се съпостави тази агресия, на която всички сме свидетели и се инспирира отвсякъде, тази агресия, която по някакъв много безвъзвратен начин се имплантира в децата и сякаш приемаме тази агресия като даденост. От другата страна стои ролята на изкуството, на артиста в днешния ден. Като средства използвахме цигулката като инструмент за самоусъвършенстване и револвер като инструмент за доминиране."

Май месец се оказва пълен със съвпадения и символи за Иван Юруков. На 27 май, когато "До последния каприз" тръгва по кината, актьорът има рожден ден. Преди премиерата на филма му предстоят и важни събития, свързани с музиката, която той и групата му "Терпентина" създават.

"От дете музиката ми е мечта. Да свиря, да пиша музика,  поезия. И ето, че сега това нещо можехме да го реализираме с музикантите от „Терпентина“ – Стоян Младенов, който също е актьор и свири брилянтно на цигулка, Николай Димитров, който играе в театър "София" и е на барабаните, Мартин Стоянов – пиано и Петко Славов, който свири на бас. В групата присъства и Стоян Бошкилов, който е и художник. С него се познаваме отдавна и заедно започнахме работа по музиката на „Терпентина“. "

 На 19 май групата ще представи част  предстоящия си  албум „Носталгия“. Премиера на видеото към песента "Дъб вековен"


На 25 май зрителите ще могат да гледат  "Част от колекция" - театрално-музикален пърформанс по текстове на Димитър Воев. Драматизацията и постановката са на Иван Юруков, а аранжиментите на музиката към спектакъла са на "Терпентина".


"Израснал съм с музиката на „Нова генерация“, но никога не съм познавал семейството на Воев, докато в един момент работата по текста на представлението ни сближи. Те бяха  първите зрители на спектакъла. Не можехме да си позволим да направим нещо, което не е одобрено от най-близките му. Спомням си, че буквално преди да ни види публика, брат му Мони Воев дойде да ни гледа сам и той недвусмислено ни даде да разберем, че сме направили нещо хубаво и най-вече сме запазили духа на Димитър Воев, което беше и целта.", казва Иван Юруков.


По публикацията работи: Радослава Топалова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Бакалова

Кан: Путин, наркобаронът Емилия и Мария Бакалова като Ивана Тръмп

В Кан продължава 77-ият филмов фестивал, който беше открит на 14 май. Филм за Путин с изкуствен интелект се радва на голям успех. Утре ще бъде представен и филм с българско участие. Тъй като руският президент Владимир Путин не може да се снима в биографичен филм, полският режисьор Патрик Вега се обръща към изкуствения интелект. Продуцентите..

публикувано на 19.05.24 в 09:11

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33