Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение сред депутатите заради нови метални решетки в парламента

Снимка: Мария Филева

Металните решетки, монтирани от вътрешната страна на вратите на парадния вход на Народното събрание, предизвикаха днес напрежение сред депутатите.

От опозицията нарекоха тях и загражденията около сградата на парламента "позор" и "символ на страха".

Министерството на културата разпространи съобщение, в което пише, че Инспекторатът за опазване на културното наследство е извършил спешна проверка във връзка с информация за "нерегламентирана намеса по сградата на Народното събрание".

Въз основа на установеното от инспекторите са съставени, съобщава още Министерството на културата, констативен протокол и "принудителна административна мярка за премахване на нерегламентираните монтажни дейности по интериора на сградата на Народното събрание".

Председателят на парламента Никола Минчев обеща да направи проверка как се е стигнало до монтирането им.

Металните решетки зад вратите на НС са били поставени през уикенда. Депутатите разбраха за тях вчера, на първото за седмицата пленарно заседание. Реагираха днес.

Първи бяха "Възраждане". Елена Гунчева прочете декларация от парламентарната трибуна.

"Страхът на управляващите от хората само месеци след избирането им във властта преминава в нелогични и позорни действия, които показват единствено несигурност и желание за конфронтация. Срамно е народните представители да се страхуват от народа си."

От ГЕРБ се присъединиха към искането за премахването им. Според бившия председател на НС Цвета Караянчева металните решетки са символ на страха.

"Страх от избирателите, страх, че тези хора, които бяха излъгани в тези няколко месеца, ще дойдат и ще потърсят сметка. Тези метални съоръжения ги виждахме по времето на Орешарски, ако си спомняте. Това, което искам да кажа на председателя Минчев, е: Махнете железните врати, махнете и железните заграждения. Те не ви трябват. Идете между хората, разговаряйте."

Минчев отхвърли паралела с времето на Орешарски, поне по отношение на външните заграждения.

"Не. Тогава предполагам си спомняте, че те бяха постоянно поставени за доста дълъг период от време, докато тук това се случва само когато има организирани протести, съответно органите смятат, че това е необходима мярка, за да се обезпечи сигурността на сградата"

Но за вътрешните решетки призна:

"За тема сигурност не мога да се изказвам, но със сигурност мога да кажа, че нито естетически, нито символно ми харесват, категорично".

Минчев обясни, че загражденията са поставени по искане на НСО заради пробива в сигурността по време на протестите през януари. Не знае колко струва на бюджета поставянето им, но съоръженията били аналогични с монтираните през 2019 г. в сградата на бившия Партиен дом. Той не си спомня дали е подписал разрешението, но увери, че е отхвърлил други предложения, за да се запази обликът и духът на сградата. И се закани:

"Сега ще проверя къде кой се е подписал под докладна записка, за да се стигне точно до тези решетки".

Проверката на председателя идва след спешна проверка на „Инспектората за опазване на културното наследство” на Министерството на културата, която постанови спешното им премахване  от сградата със статут на недвижима културна ценност от национално значение. На законодателния орган ще бъде съставен Акт за административно нарушение.

За ИТН това е пореден пример как ПП правят неща, за които коалиционните им партньори не знаят. Тошко Йорданов:

"Много, много глупаво нещо е да се сложат решетки на парламента. В крайна сметка, ако гражданите дойдат да ни хвърлят един бой, най-вероятно ще са прави. Ние не трябва да го обръщаме на централен софийски затвор. Ако искат да ни сложат по едно номерче, да ни заградят плаца и да ни изкарат в почивката в единадесет и половина да обикаляме на слънце и в кръг. Колкото по-бързо ги махнат, толкова по-добре".

Този път към недоволството им се присъедини и Христо Иванов от "Демократична България", който поиска на председателски съвет следващата седмица този въпрос да бъде обсъден.

"Все пак става дума за сериозна намеса в това как изглежда парламентът. А това как изглежда парламентът е национален символ. Посланието за достъпност на парламента е много важна част от неговата идея за представителност. Затова искам на председателски съвет да ги обсъдим тези неща по-внимателно".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08
Садик Хан

Садик Хан предупреди за възможен скок в престъпленията от омраза заради напрежението в Близкия изток

Кметът на Лондон Садик Хан предупреди за потенциално увеличаване на престъпленията от омраза във Великобритания, предизвикано от нарастването на насилието в Близкия изток, след като водеща британска еврейска организация предупреди за опасността от "атаки за отмъщение" на Острова. Предупреждението на кмета на столицата идва след поредица от израелски..

публикувано на 01.10.24 в 04:38
Изглед към централата на ООН в Ню Йорк, САЩ, септември 2022 г.

Среща между Никос Христодулидис и Ерсин Татар ще се проведе през октомври в Ню Йорк

Неформална тристранна среща между генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, президента на Кипър Никос Христодулидис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар ще се проведе през октомври в Ню Йорк, обявиха от централата на международната организация в понеделник вечерта. Съобщението дойде в навечерието на днешния национален празник на Кипър – Деня..

публикувано на 01.10.24 в 04:31
Дейвид Лами

Дейвид Лами призова британските граждани да напуснат Ливан

Министърът на външните работи  на Обединеното кралство Дейвид Лами призова британските граждани да се вслушат в съвета на правителството и незабавно да напуснат Ливан. Лами каза, че ситуацията на място е "бързо развиваща се" и министрите не могат да гарантират помощ, "ако нещата ескалират значително през следващите часове и дни".  Британският дипломат..

публикувано на 01.10.24 в 04:25
Израелската артилерия поразява села в южен Ливан

Израел обяви, че е започнал ограничена сухопътна операция в Ливан

Израелските отбранителни сили са започнали преди няколко часа целенасочена и ограничена сухопътна операция в южен Ливан срещу цели и инфраструктура на терористичната организация "Хизбула", обяви армията на еврейската държава. Мишените са села, които се намират близо до границата и са непосредствена заплаха за израелските общности в северната част на..

публикувано на 01.10.24 в 02:59
Реджеп Ердоган

Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и Газа

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и в ивицата Газа. След заседание с правителството в Анкара Ердоган обясни, че решението трябва да бъде взето от Съвета за сигурност на ООН, но в случай, че бъде наложено вето, може да се намеси и Общото събрание, съгласно приета на 3..

публикувано на 30.09.24 в 22:06
Израелски въдушен удар по Ливан, нанесен на 30 септември 2024 г.

Увеличават се сигналите, че израелските военни започват сухопътна операция в Ливан

Израелската армия е установила закрита военна зона около три гранични с Ливан населени места в Израел, предаде АФП, като се позова на изявление на армията. Районите около три кибуца на границата между Израел и Ливан - Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади, са обявени за "закрита военна зона" и навлизането в тях е забранено за цивилни. Това се..

публикувано на 30.09.24 в 21:54