Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия спира газа за Финландия, словашка газова компания обаче отвори сметка в рубли

| обновено на 20.05.22 в 20:40
Плащане на руския газ в рубли
Снимка: Алами/Ройтерс

Русия спира доставката на природен газ за Финландия заради отказа на страната да плаща за горивото в рубли. А словашката газова компания SPP отвори сметка в рубли в "Газпромбанк" и съобщи, че е платила в евро за доставката на руски природен газ, като така на практика прие искането на Москва за плащанията по доставките на синьо гориво.

А Литва обяви, че от неделя спира вноса на ток от Русия, предаде РИА Новости. Нуждите на страната от електроенергия ще бъдат задоволявани от местни електроцентрали и внос от стратегически партньори от ЕС чрез съществуващата мрежа с Швеция, Полша и Латвия.

Еврокомисията вече обяви, че страните членки могат да продължат да купуват руски природен газ, без да нарушават санкциите срещу Русия. Брюксел препоръча обаче да не се отварят сметки в рубли в "Газпромбанк", както иска Кремъл, но не каза изрично, че това нарушава наложените санкции.

В четвъртък руският вицепремиер Александър Новак заяви, че половината от 54-те клиента на "Газпром" вече са открили сметки в рубли в Газпромбанк.

Една от тях се оказа словашката газова компания SPP. От там съобщиха, че са отворили сметка в рубли в "Газпромбанк", плащайки в евро за доставката на руски природен газ. От SPP обявиха, че им е издадена фактура в евро, а превалутирането в рубли се извършва в този момент и е извън контрола на Братислава. SPP е основният вносител на газ в Словакия и осигурява около 60% от вътрешното потребление.

Така на практика Братислава е приела искането на Москва за плащанията по доставките на синьо гориво., съобщава агенция Ройтерс.

На подобна сделка обаче не се съгласиха финландците, които отказаха на Москва да плащат в рубли за синьото гориво. Планира се руските газови доставки да спрат за Финландия в 07.00 часа българско време в събота. От финландския държавен търговец на едро "Газум" (Gasum) вече обявиха, че ще продължат да доставят газ на своите потребители от други източници по тръбопровода Балтикконектор, който свързва Финландия с Естония.

Предстои и съседна Гърция да направи плащане на "Газпром". Както е известно, България понякога участва в суап сделки с южната ни съседка и така газ, поръчан от София от други доставчици, реално остава у нас от руските количества, преминаващи за Гърция, а в Гърция остава поръчаното от нас количество.

По този повод премиерът Кирил Петков коментира, че България не зависи от решението на Гърция в каква валута ще плаща руският природен газ: 

"Това, което бях уверен и от Комисията - както чухте вчера, и от Германия, между другото, всички излизат с ясната позиция, че плащанията ще бъдат в нормалната валута. Аз не мисля, че руската държава може да си позволи да загуби целия ЕС".

Както е известно България вече е резервирала и поръчала количества втечнен природен газ, които ще бъдат доставени през гръцкия терминал за втечнен природен газ Ревитуса край Атина и могат да достигнат у нас реверсивно през газовата връзка на България и Гърция при Кулата.

Съвсем скоро ще бъде готов и интерконекторът ни с Гърция, през който чакаме азерски газ и бъдещи доставки от втечнен газ през строящия се край гръцкото пристанище Александруполи терминал.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протест пред парламента в Тбилиси

Бой в грузинския парламент

В грузинския парламент избухнаха сблъсъци преди очакваното приемане на закона за "чуждестранно влияние", предаде "Франс прес". Депутати от управляващата партия и от опозицията се сбиха по време на дебатите по законопроекта, който според критици дублира подобно руско законодателство, използвано за заглушаване на инакомислието.  Иракли..

публикувано на 14.05.24 в 14:56
Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева представя бюлетините за предстоящите избори на 9 юни.

В ЦИК представиха бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия показа хартиените бюлетини за вота на 9 юни.  Тази за избор на депутати е със зелени надписи и защитна линия на гърба в същия цвят, а тази за избор на евродепутати - със сини надписи и защитна линия. Бюлетините са с дължина около половин метър и ще се сгъват по стандартния начин. При гласуване с машина на..

публикувано на 14.05.24 в 14:55

Изцяло ще бъде ремонтирана 100-годишната сграда на полицейското управление в Полски Тръмбеш

С близо 2,5 милиона лева изцяло ще бъде ремонтирана 100-годишната сграда на полицейското управление в Полски Тръмбеш. Това заяви при откриването на възстановеното управление в града вътрешният министър Калин Стоянов.  Калин Стоянов открива две възстановени полицейски управления в страната Полицаите в Полски Тръмбеш работят при примитивни..

публикувано на 14.05.24 в 14:39

Жена е задържана за притежание на канабис в Смолян

Жена е задържана за притежание на високо рискови наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Смолян.  При полицейска проверка 39-годишната смолянчанка е спряна на ул. “Дичо Петров“ в областния град. Водачката е отказала да направи тест за употреба на наркотични вещества. Последвало е претърсване в автомобила ѝ. В него..

публикувано на 14.05.24 в 14:35
Николай Патрушев

Бившият секретар на Съвета за сигурност Патрушев е назначен за съветник на Путин по корабостроенето

Кремъл обяви, че Николай Патрушев, бивш секретар на руския Съвет за сигурност и бивш ръководител на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), е назначен за съветник на Владимир Путин, отговарящ за корабостроенето, предаде "Франс прес". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не посочи причините за оттеглянето на Патрушев, но заяви, че неговият "огромен..

публикувано на 14.05.24 в 14:13
Станимир Михайлов

КС образува дело за предсрочното прекратяване на мандата на управителя на НЗОК

Конституционният съд образува дело по искане на депутати за обявяване за противоконституционно решението на 49-ото Народното събрание, с което на 17 април беше прекратен предсрочно мандатът на управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир  Михайлов.  В жалбата си вносителите питат "възможно ли е парламентът да освободи някой, който..

публикувано на 14.05.24 в 13:56

Търговията със суровини между ЕС и останалия свят е намаляла до 165 млрд. евро през 2023 г.

Общата стойност на търговията със суровини между Европейския съюз и останалия свят е възлизала на 165 милиарда евро през 2023 г. Вносът в ЕС (97 милиарда евро) е надвишавал износът (68 милиарда евро), което е довело до дефицит от 29 милиарда евро при търговията със суровини между ЕС и трети страни. Това сочат най-новите данни на Евростат, публикувани..

публикувано на 14.05.24 в 13:48