Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30% от капацитета на очакваните доставки са за България

Гърция очаква исторически рекорд на терминала за втечнен газ Ревитуса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Исторически рекорд на терминала за втечнен природен газ на гръцкото островче Ревитуса, в близост до столицата Атина, се очаква през юни, съобщава гръцкото издание Катимерини.

30 процента от целия капацитет на очакваните доставки са за България, изчислява още Катимерини, позовавайки се на оператора на терминала. По-малки количества са предназначени за румънския пазар.

Следващият месец - танкерите с втечнен газ ще пристигат на всеки два дни. Били са предвидени 7 танкера, сега вече са 14. Катимерини сравнява ситуацията с тази през април и настоящия месец, когато пристигащите танкери са по два на седмица.

Увеличеният трафик на терминала за втечнен газ в Ревитуса ще продължи и през следващите месеци, отбелязва гръцкото издание. Причината - очаква се да нарасне вътрешното търсене в Гърция, а износът за България ще продължи.

Катимерини коментира, че това е изцяло нова ситуация на терминала за втечнен природен газ на Ревитуза и се дължи на прекъсването на руския газ към България, припомня Катимерини.

До юли трябва да бъде добавен още един плаващ резервоар за съхранение в Ревитуса, който ще увеличи капацитета на терминала със 150 хиляди кубични метра втечнен природен газ. Това се счита за необходимо за енергийната сигурност на Гърция в случай на пълно прекъсване на доставките на руски газ, отбелязва Катимерини.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината. Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която е поставен огромен камък. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат..

обновено на 03.05.24 в 12:22

Украйна: Русия се готви за атака на Харковска и Сумска област

От Главното разузнавателно управление на Украйна съобщават, че Русия се готви за атака на Харковска и Сумска област - в края на май или началото на юни. По думите на заместник-началника му обаче, руснаците нямат достатъчно ресурси, за да превземат голям град, а успехът на офанзивата им зависи от това колко силна ще бъде украинската защита в..

публикувано на 03.05.24 в 11:54

Арх. Петкана Бакалова: Решението за частна детска болница постави в риск децата на България

Решението на Министерски съвет за изграждане на частна детска болница постави в риск децата на България , каза пред БНР арх. Петкана Бакалова - член на УС на Алианса за висока строителна култура.  "Всички знаем, че има изключителен недостиг на здравни специалисти - педиатри, педиатрични сестри. Частната болница, която беше оповестена с 400..

публикувано на 03.05.24 в 11:44

Влак помете кола, спряна на релсите в Монтанско

Товарен влак помете лека кола, спряна на жп релсите.  Инцидентът е станал в четвъртък към 21:20 часа на линията между монтанските села Мърчево и Габровница,  в землището на село Габровница.  Товарен влак, управляван от 49-годишен машинист от Враца, е ударил леката кола.  Автомобилът е бил спрян на релсите със запалени светлини и без..

публикувано на 03.05.24 в 11:42

"Сиела Норма" спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител по обществената поръчка за машинния вот за изборите на 9-и юни.  Фирмата беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов поясни: "От "Сиела Норма" следва да изготвят електронна бюлетина за изборите за членове на..

публикувано на 03.05.24 в 11:15

Фестивал "Театър за ценители": запазена територия само за младите

Отворени сърца за доброто и красивото и вдъхновение, което може да даде само изкуството –  на това се радват младежите, участващи в асеновградската самодейна театрална трупа "Работилница за мечти".  Дори и във ваканционните празнични дни те се подготвят за фестивала "Театър за ценители", в който ще се включат младежки самодейни състави от цялата..

публикувано на 03.05.24 в 11:05

Пред завършване е храмът във Вехтово, който се строи от над 5 години

В шуменското село Вехтово е пред завършване църквата, която се строи повече от 5 години.  Необходими са още средства, но местните хора вярват, че тази година храмът ще бъде осветен. През последните няколко месеца има сериозен напредък в строителството на храма "Свети Великомъченик Димитър". Напълно реалистично е да го завършим и осветим..

публикувано на 03.05.24 в 10:59