Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън посети Тексас след касапницата в основно училище

Джо Байдън пред основно училище "Роб", където миналата седмица бяха избити 19 деца.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън посети южния тексаски град Увалде, където миналата седмица при стрелба в училище загинаха 21 души. Трагедията разтърси за пореден път страната и отново повдигна въпроса за контрола върху оръжията.

Държаният глава, придружаван от съпругата си Джил Байдън, посети мемориал, състоящ се от 21 бели кръста - по един за всеки от убитите 19 ученици и двама учители. На скандиранията на събралите се хора пред храма с призив "Направете нещо", президентът отговори: "Ще направим".

Посещението идва в момент, когато обществеността търси отговори защо полицията не е действала по-бързо. Гневът на хората се засили, след като в петък стана ясно, че ученици и учители многократно са се обаждали на спешния телефон 911, докато полицаите са чакали в коридора, оставяйки стрелеца почти един час в класната стая, преди да бъде убит от полицията.

Правосъдното министерство заяви, че ще направи проверка и ще оповести заключенията си.

Стрелбата в Увалде отново повдигна и въпроса за контрола върху оръжията. Още в деня на инцидента Байдън призова за приемане на строги закони за притежанието на оръжия.

На този фон само в двата почивни дни в края на тази седмица в Чикаго  убитите са 5-ма, а  простреляните до момента 25. На фестивал в Оклахома  има още една жертва на стрелба, а ранените са 7.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров води листата на ДПС за евровота

Начело на листата на ДПС за Европейския парламент е съпредседателят на движението Джевдет Чакъров.  След него са досегашните евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова.  Елена Йончева, която на миналите евроизбори през 2019 година беше избрана от БСП, сега е на пета позиция в листата на ДПС.

публикувано на 06.05.24 в 18:21
Външният министър на Русия Селгей Лавров.

Москва предупреди Лондон, че ще отговори, ако Киев използва британски оръжия на руска територия

Русия предупреди днес Великобритания, че ако Украйна използва британски оръжия за нанасяне на удари по руска територия, Москва може да отвърне на удара по британски военни обекти и бойна техника както в Украйна, така и отвъд нейните предели, предаде Ройтерс. Британският посланик Найджъл Кейси беше извикан в Министерството на външните работи в Москва,..

публикувано на 06.05.24 в 18:20
Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е начело на листата в 25 МИР в София

БСП се регистрира за предстоящия вот в София-град и София-област.  Лидерът Корнелия Нинова е начело на листата в 25 избирателен район, Георги Свиленски води в 24-и, а в 23-и - Христо Проданов.

публикувано на 06.05.24 в 18:15
На Е-79 при Симитли по обяд на 6 май 2024 г.

Много натоварен трафик по АМ "Струма", няма тежки пътни инциденти

Изключително натоварен остава трафикът на автомагистрала "Струма" в отсечката Симитли - Благоевград, както и в Кресненското дефиле. До момента няма пътно-транспортни произшествия по главните пътища в област Благоевград.  Десетки хиляди българи, които преди 4 дни заминаха на почивка в съседна Гърция, днес тръгнаха обратно към страната. На ГКПП..

публикувано на 06.05.24 в 18:06
Вътрешно разселени палестинци носят вещите си след заповедта за евакуация, издадена от израелската армия, в Рафа, южната част на Ивицата Газа, 6 май 2024 г.

Експлозии в Рафах, "Хамас" с изявление, че всяка операция в града няма да бъде "пикник"

Експлозии отекнаха в източната част на град Рафах, който е в южната част на Ивицата Газа, няколко часа след като израелските военни наредиха евакуация на около 100 000 цивилни към разширена хуманитарна зона на Средиземноморието. Международната общност отново се противопостави на планираната сухопътна офанзива в Рафах. Свързваната с "Хамас"..

публикувано на 06.05.24 в 17:47

Гергьовден е един от най-почитаните празници в Родопите

Гергьовден е един от най-почитаните празници в Родопите както от християни, така и от мюсюлмани, известен сред тях като Едерлез. След сутрешното измиване с роса по поляните родове и приятели се събират на обща трапеза, на която задължително присъства гергьовденско печено агне. На Гергьовден обредността е съсредоточена около няколко основни..

публикувано на 06.05.24 в 16:58
Ивайло Вълчев

Ивайло Вълчев води листата на ИТН за европейските избори

Сценаристът Ивайло Вълчев води листата на ИТН за европейските избори. Втори е имунологът проф. Андрей Чорбанов. Днес от партията регистрираха кандидатите си за Европейския парламент в ЦИК. Вълчев обяви, че възнамеряват да се присъединят към семейството на европейските консерватори. Вълчев и Чорбанов са начело на по две листи и в изборите за..

публикувано на 06.05.24 в 16:09