Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градският транспорт в Русе е възстановен

Снимка: БГНЕС

Градският транспорт в Русе вече е възстановен и градът се възвърна към нормалния си живот, след като рано тази сутрин мощна буря нанесе големи материални щети и блокира движението в самия град и подходите към него.

400 метра от кабелната мрежа на тролейбусния транспорт са били скъсани, а 19 носещи конзоли са били компрометирани от силната буря рано тази сутрин. Вятърът, освен че е бил с много мощни пориви, е променял рязко посоката си и буквално е усуквал дърветата и електрическите стълбове. Това е причината градският транспорт в Русе за първи път от много години да остана напълно блокиран, улиците да са наводнени, а платната за движение препречени от паднали клони и цели дънери.

Работата по възстановяването на щетите не спря през целия ден и ще продължи до късно тази вечер, каза кметът Пенчо Милков.

Пълното възстановяване и ремонтът на обществените сгради, които останаха без покриви или бяха наводнени след бурята, ще продължи още дълго, каза кметът Пенчо Милков, който допълни, че ще търси помощ от държавните институции. Той допълни картината на пораженията по обществените сгради:

"В общинския Младежки дом имаме наводняване на голямата зала, ще бъде сушена, ремонтирана, в Художествената галерия има голям теч, там имаме поражения, в музеите "Калиопа" и на Баба Тонка имаме счупени стъкла. Положението в библиотеката "Любен Каравелов" не е никак добро, защото там покривът на хранилището е отнесен, както и покривът на административната сграда на Онкодиспансера. В обществената трапезария въпреки наводнението храната е приготвена. В социалните домове също има наводнения, но отводняваме и ремонтираме".

Средства ще са необходими за ремонт и на сградата на Операта, чийто покрив трябваше да бъде завършен тази седмица.

Кметът призова всички граждани, които имат щети на собствеността, да получат удостоверение от клона на Националния институт по метеорология и хидрология в Русе, което ще им е нужно за обезщетение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Реакции в Европа след първия тур на френските избори

Разнопосочни реакции в Европа след първия тур на парламентарните избори във Франция. Неясен изход от втория тур на изборите във Франция след възход на крайната десница Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок смята, че изборният успех на "Национален сбор" е причина за тревога: "Никой не може да е безразличен, когато в най-близкия..

публикувано на 01.07.24 в 17:43
Номинираният за премиер Росен Желязков (вляво), лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Румен Радев (вдясно) при връчването на първия проучвателен мандат - 1 юли 2024 г.

ГЕРБ-СДС взеха мандата и предложиха проектокабинет. Кой ще го подкрепи?

Коментарите на парламентарно представените политически формации във връзка с  предложения от ГЕРБ-СДС проектокабинет днес останаха п естеливи. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Борисов: Предлагаме правителство, за което изцяло ГЕРБ-СДС носи отговорност Броени минути преди връчването на мандата от..

публикувано на 01.07.24 в 17:38
Калин Стоянов

Калин Стоянов заяви, че не е партийна кандидатура

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че не е партийна кандидатура. По-рано той беше предложен за същия пост в кабинета на носителя на първия мандат ГЕРБ-СДС.  Стоянов каза, че през почивните дни е водил разговори с предложения от ГЕРБ за премиер Росен Желязков:  "Разговорите бяха в посока на това какво сме постигнали в рамките..

публикувано на 01.07.24 в 17:08

Туроператорите настояват ставката от 9% ДДС за пакетните услуги да остане до края на годината

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. От днес ДДС за този вид услуга е 20 на сто. Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. От 1 юли ставката на ДДС върху туристическите пакети се връща от 9 на 20%. Това беше оповестено в..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Българка, издирвана от гръцките власти, е задържана край Камено

Българка, издирвана от гръцките власти за незаконно осиновяване на 17 деца, е задържана край град Камено по искане на Бургаската окръжна прокуратура.  Спрямо Гюлгес Салим има издадена Европейска заповед за арест, която е потвърдена от гръцки съд.  Обвиненията срещу нея са за посредничество срещу заплащане при осиновяването на 17-те деца,..

публикувано на 01.07.24 в 16:58

На седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще има водни спасители

На седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще има водноспасителна дейност, съобщиха от пресслужбата на областната администрация. Вече е определен изпълнител за тези дейности за плажовете.  На територията на Община Варна ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми морски плажове "Буните 2- изток“, "Буните 2- запад“ и "Фичоза“ - и..

публикувано на 01.07.24 в 16:43
Доц. д-р Александър Вълков

Ново ръководство на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен

Университетската болница в Плевен "Д-р Георги Странски" има ново ръководство. След проведен конкурс, изпълнителен директор стана доц. д-р Александър Вълков , известен и уважаван специалист по УНГ . Досега той беше началник на Клиниката "Уши, нос, гърло". УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен е най-голямата болница в Северна..

публикувано на 01.07.24 в 16:11