Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са фаворитите сред бегачите в предстоящата 39-а "Обиколка на Витоша"

Витоша 100

Броени дни преди "Обиколката на Витоша" - какви са очакванията? Потърсихме някои от фаворитите сред бегачите, които след седмица ще застанат на старта на едно от най-чаканите състезания по планинско бягане и колоездене у нас. Те ще трябва за пореден път да изминат трасето с дължина 98,4 км, с 1850 метра денивелация. Пореден, защото всеки един от тях до болка го познава.

Соченият от мнозина за най-добрия български планински бегач - Кирил Николов - Дизела, се връща за трета поредна година след две неуспешния участия, при които се отказа заради травми. Философът Ивайло Атанасов е с две победи в последните шест издания на "Витоша 100", а сега има шанс да стане първият мъж от по-ново време с 3 победи - нещо, което не се е случвало от 90-те години на миналия век. Тогава легендарният Руско Кадиев записва 6 такива победи.

Един от хората, записали рекорди в Обиколката - Александър Спасов, засилва интригата с участието си, а миналогодишният победител - Христо Цветков* (с 2 победи от последните 2 участия) ще се бори за трета победа, както и за 2 поредни (в последните 10 години никой победител на "Витоша 100" не е печелил в следващата година).

При жените - рекордьорката по победи Мария Николова тази година ще пропусне състезанието, тъй като дни по-късно ще стартира в друг ултрамаратон - Кортина, 120 км.

"Единственото предизвикателство, заради което продължавам да участвам във "Витоша 100", е да мина трасето за под 9 часа. Смятам, че това би било вече един наистина елитен женски резултат. Сегашният рекорд е поставен в доста лоши метеорологични условия и има много аванс. Двата старта са твърде близо и ако тичам на "Витоша 100" за резултат, това означава да жертвам състезанието в Италия. И така трябваше да избирам. Не съм гледала стартовия списък и нямам идея кои ще са участничките тази година. Пожелавам хубаво време и силни крака на момичетата! Нека победи тази, която тича със сърцето си" - пожела Мария пред БНР.

Мария Николова

Въпреки че тя определено ще липсва в Обиколката, миналогодишната победителка Надежда Ангелова се завръща в добра форма и има реални шансове да подобри рекорда по трасето. За нея това ще бъде шесто участие в състезанието:

"Целта ми е да стартирам здрава и да направя добро бягане, като се надявам трасето да не е толкова кално, колкото миналата година, за да си подобря времето. (Миналата година част от фаворитите не успяха да финишират заради калта по трасето - Ивайло Атанасов, Моника Филипова, след нея Мария Николова, а после и Кирил Николов - Дизела прекратиха участието си в различни сегменти от трасето - бел.ред.) Разбира се, ще тръгна с нагласата за победа, защото ако предварително не си вярваш, това никога няма да се случи. Не търся победа на всяка цена, нека най-подготвеният спечели" - каза пред БНР Надежда. Миналата година тя победи с време 9:37:40 и така рекордът остана у Мария Николова (9:17:32, през 2020 г.).

Надежда Ангелова
Според Надежда при мъжете конкуренцията отново ще бъде голяма. 

"Определено ще има силно бягане от Христо Цветков, Александър Спасов, Кирил Николов, Даниел Кубашлиев, Ивайло Атанасов, Пламен Пенов, Димитър Стефанов. При мъжете в топ 10 ще има доста силни времена. При жените винаги бих сложила в битката за челните позиции Мария Николова (Надежда не знаеше, че Мария няма да участва - бел.ред.), Моника Филипова, Ели Григорова, Каролина Калибацева, Гергана Малчева и себе си (смее се - бел.ред.), но ще се радвам да има някоя приятна изненада и при дамите. Що се отнася до рекорд на трасето - би могло да има, стига да не е толкова кално, колкото беше миналата година".
 
Моника Филипова е с няколко подиума и победи през годините, и също ще се цели в първото място:

"Чувствам се готова, доколкото е възможно. Нямам търпение, това състезание е преди всичко голяма емоция, която те държи много преди и след него. Ще има рекорди, особено ако е сравнително сухо. При мъжете е голяма "касапница", има много натренирани "фанатици" (смее се - бел.ред.) Не гледам класиранията, а времената. Например, на Маратон Каланджа целта ми беше да си подобря времето с поне 5 минути".

Моника Филипова (вляво)

При мъжете - участието на Ивайло Атанасов остава под въпрос поради "външни обстоятелства", както посочи той пред БНР:

"Ако все пак се включа, целта ми ще бъде бягане под 8 часа".

Както и в последните години, интригата в челото се очаква да дойде от съревнованието между победителите в последните години - Христо Цветков и Александър Спасов, и разбира се Кирил Николов, смята Ивайло.

"Тъй като Обиколката привлича все по-силен интерес и, съответно, конкуренция, не е изключено да видим включване на още топ атлети от дългите бягания, които досега са отдавали предпочитания на по-традиционните дисциплини, например Шабан Мустафа или Владимир Илиев. В последните години видяхме силни участия на атлети от Северна Македония и Великобритания. Така интригата може да не се ограничи до българските атлети. И да не забравяме, че въпреки засилената конкуренция, досега всяка година има нови лица на подиума", припомня Ивайло Атанасов.

Ивайло Атанасов

И за Христо Цветков целта е обвързана основно с резултата, а не толкова с класирането:

"При добри метеорологични условия искам да пробягам най-бързата обиколка на планината досега. Все пак, ако класирането на някое състезание ме вълнува, това е "Витоша 100". В модерната история на Обиколката (последните 10 години) никой мъж не е печелил 2 поредни издания (нито 3 общо), надявам се да наруша тази традиция", заканва се Христо. 

Христо Цветков

Той слага в челната тройка също Ивайло Атанасов и Кирил Николов. 

"Иво е един от най-опитните състезатели на това трасе (също с 2 победи) и тази година подготовката му протича добре, така че очаквам да бяга силно. Дизела пък вече е насъбрал доста на Обиколката (след последните 2 неуспешни години) и несъмнено има да си връща със силен резултат". 

Наесен Христо си поставя още по-висока цел, да участва в едно от най-престижните бегачески състезания в света - Спартатлонът, в Гърция, като целта му е да подобри времето на Руско Кадиев от победата му през 1992 г. Христо е един от най-върлите почитатели на "Витоша 100".

"В личен план има много причини - от факта, че това беше първото ми състезание, през прогреса и спомените от всичките ми участия (това ще е седмо), до желанието да премеря сили с най-добрите състезатели в такъв тип бягане в България. Иначе, от гледна точка на общественото значение, "Витоша 100" е най-достъпната и масова ултра, което допринася за емоционалния заряд на всичко, свързано по някакъв начин с нея".

Миналата година Христо предложи брак на приятелката си на финала.

"Вече се оженихме, така че не очаквайте "таз година булка" на финала. След цяла нощ бягане, ще съм малко изморен за "таз година люлка" - и това няма да е. Надявам се в това издание най-накрая да успея да се раздам "на максимум" и силният резултат да е достатъчен повод за радост".


Дали Христо ще се радва достатъчно обаче зависи и от представянето на друг от основните фаворити - Александър Спасов.

Александър Спасов

"Целта ми е да си подобря времето, реалист съм и не си представям, че мога да спечеля при наличието на Христо Цветков, Ивайлов Атанасов и Кирил Николов" - каза пред БНР той. 

"Челната тройка е ясна, смея да твърдя, че състезанието е много предвидимо, на първо място поставям Христо Цветков - изключителна отдаденост в подготовката, изключително качествени и правилно проведени тренировки забелязах при него. На второ място поставям Ивайло Атанасов, смятам, че ако "има ден", е в състояние да бяга около или малко над 8 часа. Радващото при него е, че подобри скоростта си на 5 км и на база на това очаквам да има развитие. Смятам обаче, че на него му липсва издръжливостта, която Христо притежава. На трето място ще сложа Кирил Николов - Дизела, равното трасе не е неговата сила, а и знам, че няма мотивация да се подготви, за да го избяга качествено. Въпреки това, той притежава огромна класа и не му е проблем да бяга около 8 часа с каквато и да е подготовка. 

Видях, че има регистрация с името на Шабан Мустафа - смятам, че това е нелепа шега, защото той има доста по-сериозни планове за това лято от участие на Витоша 100, което няма да му донесе абсолютно нищо**", смята Александър Спасов. 

Спотред него рекорди ще има.

"Христо е в състояние да бяга около 7:40, Иво също може да слезе под моментния рекорд. При жените очаквам слабо състезание, без рекорди, евентуално Надежда Ангелова може да слезе под 9:30, ако не й писне и не реши да спре. Моника Филипова няма конкуренция за второто място и е в състояние да бяга близо до 10 часа. 

След два отказа - какво кара Кирил Николов - Дизела да се върне на старта на "Витоша 100" и как се чувства дни преди старта?

Кирил Николов - Дизела

"Кара ме надеждата най-накрая да завърша "Витоша 100" и да се приключи с тази тема завинаги. Чувствам се нормално, тренирал съм добре, но нямам свръхочаквания за себе си за постижения. По-скоро тръгвам с нагласата да го завърша и ще се водя по силите си, а не по някакъв график за (постигане - бел.ред.) на времена. В челната тройка слагам обичайните заподозрени - Ицо, Сашо Спасов, Иво Атанасов. Ако устискат до финала, те ще са в челото".

Чия прогноза и доколко ще се сбъдне, ще стане ясно след седмица. Това е 39-ото издание на "Витоша 100. Стартът е на 18 юни (събота) - за колоездачите и дуатлонците в 6:00, а на бегачите - в 23:59.

Репортаж от "Обиколката на Витоша" 2019 г.

* Миналата година Христо Цветков подобри дотогавашния рекорд с 5 минути и финишира с време 8:07:23. Втори стана дотогавашният рекордьор - Александър Спасов, а трети - Христо Минков.
** БНР отправи запитване до Шабан Мустафа - той уточни, че няма да може да участва в "Обиколката на Витоша" заради състезания в чужбина.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Западният гребен на Еверест в неговата цялост - вече 40 години никой не си поставя тази цел след успеха на българите

Много е писано и говорено за първата национална експедиция до Еверест през 1984 г., когато петима българи изкачват върха по Западния гребен. Правени са много анализи, но в историята на алпинизма, а и в историята въобще, понякога истината излиза наяве десетки години по-късно. Или поне - части от нея. Преди година един от изкачилите..

публикувано на 06.05.24 в 13:22

05.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 05.05.24 година.

публикувано на 05.05.24 в 08:15
Варошкин по

Екстремните спортове 28 април - 4 май 2024

На първи май българският катерач и сертифициран (IFMGA) алпийски гид Виктор Варошкин стана вторият човек в света, преминал маршрут от най-високата категория в драй тулинга D16 в чист (DTS) стил . Става дума за катерене на скала със сечива и с обувки с котки, а линията “Parallel World” се намира в огромната пещера Tomorrow's World в сърцето на..

публикувано на 04.05.24 в 12:34
Елена Николова

Как "ангелските" инвестиции помагат на малкия бизнес?

Ангелските инвестиции много често се наричат умни пари . Това каза пред БНР Елена Николова, директор "Общности" в Български ангелски клуб.  Тя обясни, че  бизнес ангелите са хора, които инвестират собствените си пари в стартиращи компании, които имат потенциала да се развият много бързо. "Това не са просто инвестиции, които малкият бизнес..

публикувано на 03.05.24 в 17:56
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Какво ни пречи да се фокусираме върху хубавите страни в системата на образованието?

Как да повишим качеството на образованието? Това продължава да е темата, която стои не само пред нашата образователна система, но и пред други образователни системи по света. Специалисти и изследователи по образованието стигат до извода, че благосъстоянието и позитивната училищна среда са двете основни предпоставки, които могат да дадат добри..

публикувано на 30.04.24 в 14:55

28.04.24 Законите на Мърфи

Рубраката от 28.04.24 година. "Добре подкованият не подбира пътищата" - това е изречението на месеца, а негов автор е Димитър Атанасов от Кубрат.

публикувано на 28.04.24 в 08:15
Президентът и участници в експедицията

Екстремните спортове 20 - 27 април 2024

На церемония във Военния клуб в столицата беше отбелязана 40-ата годишнина от най-голямото спортно събитие у нас за XX век, първата национална експедиция до Еверест.    Участниците в нея бяха удостоени от държавния глава Румен Радев с Почетния знак на президента за "изключителни заслуги в развитието на българския алпинизъм, за проявено мъжество,..

публикувано на 27.04.24 в 15:12