Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шегата на Еди Рама предизвика лавина от реакции в РСМ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шегата на албанския премиер Еди Рама, че Димитър Ковачевски е премиер на бъдеща "Западна България" предизвика лавина от реакции в Република Северна Македония.

Опозиционната партия ВМРО- ДПМНЕ разтълкува случая като голям скандал и поиска оставка на правителството.

Местната телевизия 21 потърси обяснения директно от албанския премиер.

В отговор от кабинета на Еди Рама отговарят, че това е сарказъм към България и ирония към Европейския съюз.

В рамките на срещата на върха на Държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа Еди Рама се пошегува в присъствието на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, Димитър Ковачевски и германския канцлер Олаф Шолц, след което последва смях.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ искат Израел да назове бойците на Хамас, убити при удара срещу училище

САЩ заявиха на Израел, че трябва да бъде напълно "открит" по отношение на вчерашния въздушен удар, при който, според съобщенията, в централно училище в Газа, пълно с разселени хора, са били убити най-малко 35 души. Израелските военни съобщиха, че са извършили "прецизен" удар срещу "комплекс на Хамас" в училище, но управляваната от "Хамас"..

публикувано на 07.06.24 в 07:42

Вашингтон забрани на депутати от грузинската управляваща партия да влизат в САЩ

След влизането в сила на спорния закон, който ограничава чуждестранното влияние върху неправителствените организации в Грузия, Вашингтон обяви забрани за влизане в страната на депутати от грузинската управляваща партия, предаде агенция ДПА.  Първоначално санкциите засягат между две и три дузини лица, включително членове на парламента от..

публикувано на 07.06.24 в 07:38

Лявоцентристка коалиция печели евроизборите в Нидерландия

Лявоцентристката коалиция между Партията на труда и "Зелените леви" печели изборите за Европейския парламент в Нидерландия и ще има 8 евродепутати според екзит пола, обявен след края на вчерашното гласуване там. Нидерландия гласува първа на евроизборите Втора е Партията на свободата на националпопулиста Хеерт Вилдерс. Тя ще изпрати 7..

публикувано на 07.06.24 в 07:34

Последен ден от предизборната кампания

Днес е последният ден от официалната предизборна кампания за изборите "2 в 1", които ще се проведат тази неделя. Кампаниите на политическите формации и агитацията за кандидатите за народни представители и тези за евродепутати приключва в 24 часА тази нощ.  Утре, 8 юни, е "Ден за размисъл", в който Изборният кодекс забранява и оповестяването и..

публикувано на 07.06.24 в 07:30

Бърз влак прегази двама работници в Плевенско

Бърз влак прегази двама работници между гарите Телиш и Горни Дъбник. Това потвърди за БНР з аместник-председателят на Националния борд за разследване на произшествията в железопътния транспорт към Министерски съвет инж. Бойчо Скробански. От МВР - Плевен съобщиха, че сигналът за инцидента е подаден в 22:09 часа снощи.  Машинистът е съобщил, че е блъснал..

публикувано на 07.06.24 в 07:10

Антон Налбантов, БЧК: Не влизайте в пряк допир с давещ се, подайте предмет!

България е под средното европейско ниво на инциденти с удавяния.  Това съобщиха от Водноспасителната служба към БЧК по повод седмицата на водното спасяване. Тази година тя се провежда от 3-ти до 10-и юни. Плувната култура на българина е все още ниска , отчитат от службата. През последните години у нас намалява броят на инцидентите с..

публикувано на 07.06.24 в 06:45
Президентът нса Франция Еманюел Макрон

Макрон: Мирът не означава капитулация на Украйна

Украйна е поискала от западните си съюзници да изпратят военни инструктори, които да обучават силите ѝ на нейна територия. Това обяви френският президент Еманюел Макрон, предаде АФП. Той увери, че в момента няма френски военни инструктори на украинска земя...

публикувано на 06.06.24 в 22:54