Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външно министерство: Приветстваме конструктивния подход на Франция

Снимка: mfa.bg
Министерството на външните работи разпространи позиция по предложението на Председателството на Европейския съюз за уреждане на спора с Република Северна Македония.

Българската страна приветства конструктивния подход на Франция, която проведе срещи с всички български институции с отношение по темата и след продължителна работа прояви разбиране към позициите на държавата. Франция доказа не само своето приятелство с нашата страна, но и своята посветеност на процеса по разширяване на ЕС.

Същевременно  все още има определени аспекти в предложените проекти за Преговорна рамка и Заключения на Съвета, по които следва фокусирано да се работи за отстояване на българския интерес. Ключово е да бъде подписан и двустранният Протокол със Скопие, подчертават от българсото външно ведомство.

Българските представители няма да се произнасят по предложението, докато то не бъде обсъдено в Народното събрание.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изстрелването на

Мисията на "Старлайнер" се удължава заради теч на хелий

Мисията на астронавтите от космическия апарат "Старлайнер" се удължава заради теч на хелий. Течовете на хелий са подобни на тези, които наложиха отмяна на изстрелването на "Стралайнер" на 25 май. Първоначално завръщане на астронавтите на Земята бе планирано за петък, 14 юни, но мисията се удължава до 18 юни в изчакване на подходящи условия и..

публикувано на 12.06.24 в 09:15

Руски удари срещу Киев и Одеса

За руски въздушни удари срещу Киев и Одеса съобщиха украинските военновъздушни сили. В столицата и околностите са се чули взривове, но към момента няма данни за жертви или ранени. Малко след 3 часа през нощта беше обявена въздушна тревога в цяла Украйна. Ракетните удари са продължили близо два часа. Русия е изстреляла крилати ракети от..

публикувано на 12.06.24 в 09:05
Разрушения в Украйна, архив

Продължава конференцията в Берлин за следвоенното възстановяване на Украйна

В Берлин продължава конференцията за следвоенното възстановяване на Украйна. Във форума участват над 60 държави.  Водеща тема на разговорите в Берлин е възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна, която е понесла значителни щети от руските въздушни атаки. В Берлин се обсъжда и военната помощ за Киев.  Премиерът на Нидерландия Марк..

публикувано на 12.06.24 в 08:33
Кольо Колев

Кольо Колев: Не се изключва вариант да се отиде директно на нови избори

Не се изключва вариант да се отиде директно на нови избори, обяви пред БНР Кольо Колев, социолог от "Медиана". "Нова формула на управление би могло да бъде експертно правителство - един опит да се спаси политическата система. Тези резултати показаха тежък удар върху нея".  Има търсене на политическа алтернатива, а избирателите не я намират на..

публикувано на 12.06.24 в 08:23

МС отпуска пари за компенсации на родители, чиито деца не са приети в градини и ясли

Министерският съвет ще проведе заседание от 14 часa.  В предварителния дневен ред е одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите на общините, с които да бъдат компенсирани родителите, чиито деца не са приети в общински детски ясли или държавни детски градини.

публикувано на 12.06.24 в 08:15

"Жълт" код: В 10 области дъжд и гръмотевици, в 12 - жега

"Жълт" код за интензивни валежи и гръмотевична активност е обявен за 10 области на страната за днес, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е в сила за областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Плевен, Търговище, София - област и Шумен. За други 12 области е обявен жълт код за..

публикувано на 12.06.24 в 08:04

Амнистията за каталунските сепаратисти в Испания е в сила

В Испания влезе в сила амнистия за каталунските сепаратисти, предаде БТА като се позова на ДПА.  Очаква се около 400 души да бъдат обхванати от закона. "Законът за институционална, политическа и социална нормализация в Каталуния" е публикуван във вторник в испанския Държавен вестник. Той дава възможност на сепаратистите, които избягаха в..

публикувано на 12.06.24 в 07:49