Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможен е нов вот на недоверие срещу Борис Джонсън

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов вот на недоверие срещу британския премиер Борис Джонсън е напълно възможен, коментират британските медии. Това става, след като Консервативната партия загуби две депутатски места на извънредните избори в четвъртък, а в петък сутринта председателят на партията Оливър Даудън подаде оставка. 

Според сегашните правила на торите ако лидерът на партията и премиер на страната оцелее при гласуване на вот на недоверие, той има гарантирани поне 12 месеца, защото не може да има повторно гласуване. „Комитет 1922“, който организира този вот, обаче може да промени правилата. Усилено се говори, че депутати от партията на Джонсън са готови да започнат отново да внасят писма за гласуване на вот на недоверие в „Комитет 1922“. 

41% от депутатите тори гласуваха срещу лидера си преди повече от три седмици, когато в „Комитет 1922“ постъпиха необходимите 54 писма за организиране на такъв вот. Депутат, пожелал анонимност, гласувал за Борис Джонсън предния път, е цитиран от „Индипендънт“ да казва, че очаква през следващите дни отново да започнат да валят писма към „Комитет 1922“ и в някакъв момент трябва да бъде взето решение дали да се променят правилата и да бъде допуснат втори вот. „Не бих искал да казвам това, но дните на премиера изглеждат преброени и единственото нещо, което можем да направим, е да улесним напускането му. Партията на торите вече е с надпис „Обезглавена“, посочва депутатът. 

Бившият лидер на консерваторите Майкъл Хауърд открито призова Борис Джонсън да си подаде оставката след поредния провал, този път на извънредните избори. Бунтарите обаче се опасяват, че тъй като следващия месец ще има нови избори за членове на „Комитет 1922“, организационните секретари могат да се опитат вкарат лоялни на премиера хора и промените да бъдат осуетени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Джонсън

Борис Джонсън ще публикува плановете за премахване на части от Протокола за Северна Ирландия

Британският премиер Борис Джонсън ще публикува тази вечер плановете за премахване на части от Протокола за Северна Ирландия, който урежда търговските отношения с ЕС след Брекзит. Брюксел, опозицията и някои депутати от управляващата..

публикувано на 13.06.22 в 17:23
Борис Джонсън

Повечето бунтари в Консервативната партия вероятно няма да гласуват против законопроект на Борис Джонсън

Във Великобритания изглежда, че по голяма част от бунтарите в Консервативната партия не смятат да гласуват против законопроекта, който ще даде правомощия на правителството да анулира части от Протокола за Северна Ирландия. Едни от водещите критици..

публикувано на 15.06.22 в 09:26
Британският премиер Борис Джонсън (вляво) и украинският президент Володомир Зеленски - Киев, 17 юни 2022

Изненадващо посещение на Борис Джонсън в Киев

Британският премиер Борис Джонсън пристигна изненадващо в Киев за разговори с укранския президент Володимир Зеленски. За изненадващото посещение на Борис Джонсън стана ясно след като самият премиер публикува снимка в "Туитър" с Володимир Зеленски и..

публикувано на 17.06.22 в 19:12
Борис Джонсън

Борис Джонсън: Великобритания ще осигури на Украйна "стратегическа издръжливост"

Великобритания ще осигури на Украйна "стратегическа издръжливост" срещу руското нашествие, обеща премиерът Борис Джонсън при изненадващо посещение в Киев, съобщи "Ройтерс". Изненадващо посещение на Борис Джонсън в Киев Лондон ще помогне също така на..

публикувано на 17.06.22 в 20:00
Киев, 29 май 2022 г. Всяка последна неделя от май украинската столица чества годишнина от основаването си.

Борис Джонсън: Подгответе се за дълга война в Украйна

В статия в „Сънди таймс“ британският премиер Борис Джонсън призовава световните лидери да се подготвят за продължителна война в Украйна, защото в противен случай рискуват да станат свидетели на най-голямата победа на агресията в Европа след Втората..

публикувано на 19.06.22 в 11:03
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис и Реджеп Ердоган

Ердоган заяви пред Мицотакис, че не вижда "неразрешими проблеми" в двустранните отношения

Турският президент Реджеп Ердоган заяви пред гръцки премиер Кириакос Мицотакис по време на разговори в Анкара в понеделник, че няма "неразрешими проблеми" между техните две държави, повтаряйки същите думи от посещението му в Атина през декември..

публикувано на 13.05.24 в 23:51
Алексис Ципрас и Зоран Заев

Ципрас и Заев: Националистическият популизъм е лицемерен и опасен

Националистическият популизъм е лицемерен и опасен. Около тази позиция са се обединили днес в телефонен разговор бившите премиери на Гърция и на Република Северна Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев, съобщи гръцката телевизия "Скай". Ципрас..

публикувано на 13.05.24 в 23:32
Иракли Кобахидзе, премиер на Грузия

Иракли Кобахидзе: Утре парламентът на Грузия ще приеме закона за "чуждите агенти"

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе заяви, че парламентът в Тбилиси ще приеме спорния законопроект за "чуждестранните агенти" въпреки многохилядните протести през последните седмици. Последното трето четене на законопроекта е насрочено за утре,..

публикувано на 13.05.24 в 23:21
Джейк Съливан

Белият дом: САЩ правят "всичко възможно", за да доставят бързо оръжия на Украйна

Съединените щати правят "всичко" възможно, за да доставят бързо оръжия в Украйна, за да може страната да се бори с изненадваща руска сухопътна офанзива в североизточния район на Харков, заявиха в понеделник от Белия дом, предаде Франс прес. "Ние..

публикувано на 13.05.24 в 22:56

Гръцки студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците в Газа

Гръцките студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците за прекратяване на войната в Газа. Палатков лагер организираха   стотици студенти в гръцката столица за нощно бдение в подкрепа на палестинския народ. Преди това проведоха..

публикувано на 13.05.24 в 21:57
Един от символите на град Вовчанск, Харковска област

Украйна не смята, че Русия се готви да нападне Харков

Украинското държавно ръководство и командването на Въоръжените сили на страната не смятат, е Русия се готви да нападне град Харков, въпреки новата ѝ офанзива от североизток с повече от 30 хиляди войници, съобщава Ройтерс и Франс прес. Секретарят..

публикувано на 13.05.24 в 21:37

Германски съд определи за правилно поставянето под наблюдение на "Алтернатива за Германия"

Федералната служба за защита на Конституцията - германското вътрешно разузнаване, с право е поставила крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" под наблюдение заради подозрения в екстремизъм. Това постанови днес административният съд в Мюнстер..

публикувано на 13.05.24 в 20:56