Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румен Радев връчи на Асен Василев от "Продължаваме промяната" мандат за формиране на ново правителство

Асен Василев: Важно е да имаме кабинет при кризите, които България трябва да посрещне

| обновено на 01.07.22 в 17:26

В 17.00 часа се проведе процедурата по връчване от президента Румен Радев на първия мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание на най-голямата политическа група в парламента - "Продължаваме промяната".

"Уважаеми представители на "Продължаваме промяната", моля да обявите вашия кандидат за министър-председател", заяви президентът Румен Радев.

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяна" Андрей Гюров каза:

"Уважаеми г-н Президент, уважаема г-жо Вицепрезидент, парламентарната група "Продължаваме промяната" със свое решение номинира за кандидат министър-председател, който да получи мандат за съставяне на правителство, г-н Асен Василев".

Президентът Радев посочи, че в изпълнение на Конституцията на Република България и в резултат на вота на недоверие от НС на 22-ри юни връчва на Асен Василев проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Всички знаем, че България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за растящите цени и за нарастващата неизвестност и нестабилност. А реформите и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза. Спомняте си, че при връчването на мандата за сегашното правителство в оставка, предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите сто дни, то статуквото ще потърси своя реванш. Гражданите, обществото и институциите имат нужда от сигурност и предвидимост, от надеждна защита на обществения интерес, а това означава най-вече отговорност и усилия за съставяне на правителство, което да отговори на интересите на гражданите. Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична и просперираща европейска България", посочи преди да връчи папката с мандата на Василев.

При получаване на папката от президента с проучвателния мандат Асен Василев каза:

"За мен това е една огромна отговорност. Мисля, че всички сме наясно, че при кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет. Изключително важно е също така този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на нашата държавата, така както и първия кабинет на "Продължаваме промяната" го направи".

На излизане от президентството Асен Василев заяви пред репортерите:


След като получи папката с проучвателния мандат, Асен Василев има 7-дневен срок (до 17.00 часа на 8-и юли), в който трябва да представи на президента структура и състав на правителство, след което президентът Радев трябва да предложи номинирания за кандидат-премиер за гласуване в Народното събрание.

Ако това не се случи, Румен Радев трябва да връчи мандат на следващата по численост парламентарна група - ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава ще трябва да избере трета формация, на която да даде възможност за сформиране на правителство.

По-рано през деня премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че е предложил за премиер на един следващ кабинет да бъде номиниран досегашния вицепремиер и министър на финансите Асен Василев.

В началото на седмицата държавният глава проведе политически консултации с пет от седемте парламентарни формации.

"Продължаваме промяната" и БСП не се явиха на разговорите заради актуализацията на бюджета в Народното събрание. На разговорите от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" се обявиха за предсрочни избори. На-добрият вариант за "Демократична България" е правителство с мандата на "Продължаваме промяната". "Има такъв народ" пък са готови да участват в разговори за нов кабинет, но не на всяка цена.

"Потенциалът за съставяне на правителство в рамките на този парламент не е изчерпан. Ако отидем на вариант избори,  преди 15 септември те не са целесъобразни. Важно е да има възможно най-голяма избирателна активност", каза президентът Румен Радев .


По публикацията работи: Явор Римски
ВИЖТЕ ОЩЕ
Миналата седмица активисти

"Изправи се.БГ" ще проведе акция пред централата на "Лукойл"

Мая Манолова и активисти на формация "Изправи се.БГ" ще проведат акция в 11 часа пред централата на "Лукойл" в столицата. Проявата е част от кампанията им "Антиспекула" срещу високите цени на горивата у нас. Повод за инициативата е "златната акция", която държавата притежава в "Лукойл Нефтохим" и възможностите да влияе на политиката на..

публикувано на 12.08.22 в 08:28
Акрополът при пълнолуние на 16 август 2019 г.

Безплатно посещение на музеи в Гърция при пълнолуние

Заради августовското пълнолуние на 12 срещу 13 август големи музеи и археологически обекти в Гърция ще бъдат отворени за посетители и след залез слънце, като посещението им ще е безплатно. Музеят на Акропола и Националният археологически музей в Атина, както и Музеят на византийската култура в Солун, и археологически обекти в района на Кавала и..

публикувано на 12.08.22 в 08:18

Отбелязваме Международния ден на младежта

С различни прояви у нас ще бъде отбелязан Международния ден на младежта. По инициатива на ООН той се отбелязва официално от 2000 година, като целта е да се насочи общественото внимание както към проблемите на младите хора, така и към постиженията и приноса им за политическото, социално-икономическото и културното развитие. В следващите..

публикувано на 12.08.22 в 08:10
Евгений Кънев

Евгений Кънев: "Булгаргаз" е пасивна структура, свикнала да работи с един доставчик

"Странно е, че тема, която със сигурност не е най-важната и в икономиката, и в обществения живот, реално стана номер 1 във всички аспекти. Икономиката си върви, газ има, България чупи всички рекорди по производство и износ, което означава, че към момента никакъв проблем няма. ... Да се чуди човек откъде идва тази вакханалия в публичното пространство..

публикувано на 12.08.22 в 08:01
Илюстрация: Община Троян

Започва традиционният панаир на занаятите в село Орешак

В троянското село Орешак днес започва традиционният панаир на занаятите, който води началото си още от XVIII век и събира майстори занаятчии от цялата страна. Панаирът на занаятите се организира в дните около храмовия празник на Троянския манастир – Успение на пресвета Богородица, поясни Христо Ангелов, главен експерт "туризъм и транспорт" към..

публикувано на 12.08.22 в 07:56
Явор Гечев

Министър Гечев ще участва в откриването на обновеното рибарско пристанище в Несебър

Служебният министър на земеделието Явор Гечев ще участва в откриването на обновеното рибарско пристанище в Несебър. Реконструкцията на пристанището е извършена по проект финансиран от програмата за „Морско дело и рибарство“. След реконструкцията се разшири капацитетът на рибарското пристанище. Лодкостоянките станаха 121 или с 90 повече...

публикувано на 12.08.22 в 07:48

НАСА: Крайбрежните ледници в Антарктика отделят айсберги по-бързо

Крайбрежните ледници в Антарктика отделят айсберги по-бързо, отколкото природата е в състояние да възстанови леда. Това е установило сателитно проучване на НАСА, според което шелфът на ледения континент е загубил 12 трилиона тона маса от 1997 година, двойно повече от смятаното досега. Става дума за ледена покривка, равняваща се почти на..

публикувано на 12.08.22 в 07:43