Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценна икона беше върната на Кипър

Църквата в Кирения
Снимка: Правителствена пресслужба на Кипър

Ценна икона от края на 15-и или началото на 16-и век, открадната и изнесена незаконно от Кипър при турската инвазия, се завърна в родината си, съобщиха в събота от Отдела по антиките. Според експертите успешно завършилото репатриране е един от най-известните и най-сложни случаи на спасяване на кипърски исторически и религиозни артефакти, пострадали при турската окупация.

Иконата, изобразяваща Христос на трона, е предадена на представители на компетентните кипърски органи от властите в Цюрих на 7 юли и на 8 юли е транспортирана безопасно до Кипър, обявиха от Отдела по антиките. След преглед от специалисти по консервация се очаква до седмица тя да бъде предадена на Църквата на Кипър като неин законен собственик.

Иконата е спасена при опит за продажба на търг в Цюрих през 2014 г. Оттогава в ход са необходимите законови процедури между Швейцария и Кипър за нейното връщане.

Ценното произведение на византийското изкуство принадлежи на известна църква от 12-и век в района на Кирения, в северната част на острова.

След турската инвазия тя е разграбена и нейни стенописи, икони и дърворезби са изнесени и продадени нелегално на международния пазар. Съдбата на много от тях все още е неизвестна, а части от иконостаса са открити и репатрирани в предишни години.

Продължават интензивните усилия за спасяване на културното наследство на Кипър, което претърпя „неизчислими щети в резултат на турската инвазия”, подчертава в съобщението си Отделът по антиките.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Плаж в Кипър

Кипърската църква инвестира 100 млн. евро в луксозен хотел на плажа

Кипърската църква ще инвестира 100 млн. евро в луксозен 5-звезден хотел на плажната ивица на западния бряг на острова. Строителните разрешения бяха издадени след остри спорове, свързани с археологически находки. Инвеститорът на хотел „Diamond..

публикувано на 07.07.22 в 09:31

100 хиляди лева дава държавата за строеж на българска църква в Кипър

100 хиляди лева предоставя българската държава за проектиране и изграждане на първата църква в български традиционен стил в Кипър. Сумата бе одобрена единодушно в приетата от парламента актуализация на държавния бюджет.  Изграждането на..

публикувано на 02.07.22 в 03:56
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

Гърция за клетвата на Силяновска: Явно нарушение на Преспанския договор

Като открито нарушение на Преспанския договор гръцкото министерство на външните работи определи днешната клетва в парламента на новоизбраната президентка на Република Северна Македония Гордана Силяновска, която нарече страната си „Македония“ вместо с..

публикувано на 12.05.24 в 21:09
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

ЕС: Северна Македония трябва да спазва споразуменията

ЕС изразява съжаление, че новият президент на Северна Македония Силяновска-Давкова не е използвала конституционното име на страната по време на церемонията по полагането на клетвата днес, се казва в изявление на европейската служба по външна..

публикувано на 12.05.24 в 20:26
Михаил Мишустин говори пред Държавната дума, долната камара на руския парламент, Москва, 10 май 2024 г.

Комитетите в руския парламент одобриха състава на новото руско правителствои

Парламентарните комитети в Държавната дума на Русия одобриха всички кандидати за вицепремиери и министри в новото правителство на Михаил Мишустин. Това съобщи първият заместник-председател на Думата Александър Жуков. Премиерът на Русия Михаил..

публикувано на 12.05.24 в 20:07

"Хамас" отговори на Байдън

Палестинската групировка "Хамас" отговори на отправените призиви към тях от президента на Съединените щати Джо Байдън, че войната може да приключи утре, ако те освободят израелските заложници. В свое изявление, цитирано от "Франс прес", "Хамас" определи..

публикувано на 12.05.24 в 19:59
Милка Василева, председател на съсловната организация

Недостигът на медицински сестри - има ли решение

Заради големия недостиг на медицински сестри у нас болници назначават студенти по медицина като болногледачи, които реално вършат работата на сестрите, без да имат правоспособност. За този проблем разказа пред БНР Милка Василева, председател на..

публикувано на 12.05.24 в 19:36

Пожар в Ямбол, няма данни за пострадали

Пожар е  избухнал  в автосервиз в бившето предприятие "Тонзос" в Ямбол. Сигналът е подаден около 15:40 часа днес.  Три противопожарни автомобила и екипи огнеборци са мястото. Огънят е локализиран, гасенето продължава и към момента.  По първоначална..

публикувано на 12.05.24 в 19:16

50-хиляден протест в Тбилиси срещу "руския" закон

Петдесет хиляди души се събраха снощи в Тбилиси въпреки поройния дъжд в пореден протест срещу проекта на управляващите в Грузия да заклеймят неправителствени организации, частично финансирани от чужбина, като "агенти на чуждо влияние". Противниците на..

публикувано на 12.05.24 в 18:42